Tenis / Calificare născută greu

  • Simona Halep a răcnit ca o leoaică în meciul cu Sofia Kenin, pe care a dovedit-o mai greu decât ne așteptam, după trei seturi epuizante, revenind în decisiv de la 2-4. Urmează Williams, Venus Williams și apoi un foarte posibil duel cu Serena în turul al patrulea.

 

Vă mărturisesc că am avut emoții pentru Simona Halep în meciul cu Sofia Kenin, tocmai pentru că jucătoarea de 20 de ani născută la Moscova, dar „adoptată” de americani, constituie (încă) o necunoscută. Or acest gen de jucătoare sunt periculoase pentru cele consacrate, așa cum este și Simona Halep. Dar românca a confirmat calculele hârtiei și s-a calificat în turul următor, după o victorie în trei seturi, scor 6-3, 6-7, 6-4, după două ore și 35 de minute de la primul serviciu. Numai game-ul de debut al setului trei a durat 17 minute!  Halep a manifestat intermitențe în joc, așa cum dealtfel suntem obișnuiți. Halep a alternat momentele de sclipire cu cele în care a lăsat impresia unei jucătoare de pluton, departe de statutul unei lidere mondiale. Concret, românca a condus cu 2-0 în primul set și cu 3-0 în setul secund, dar a fost prinsă din urmă de adversară. De asemenea, a condus cu 5-4 în tie-break-ul setului secund, dar a pierdut trei puncte la rând.

 

 

Game over pentru Copil

Prezența în turul trei la un turneu de Grand-Slam rămâne încă un vis pentru Marius Copil, care și-a încheiat aventura la Melbourne, după un meci cu belgianul David Goffin, jucător mult mai bine cotat la această oră. Românul a avut 1-0 la seturi și moral excelent pentru o continuare pe măsură, dar plusul de valoare al adversarului a cântărit decisiv, iar Goffin, „sfert” finalist la Australian Open, s-a impus în patru seturi: 6-7, 7-5, 6-2, 6-4.

 

Meci de fazele superioare în turul secund

Stan Wawrinka și Miloș Raonic s-au aflat față în față încă din turul secund al Grand-Slam-ului de la Melbourne. Departe de forma de odinioară, atât unul, cât și celălalt nu mai figurează printre favoriți, dar au oferit un meci spectaculos, de peste patru ore, cu patru seturi foarte echilibrate, toate decise în tie-break, și schimburi electrizante. Elvețianul, campion la Australian Open în 2014 și semifinalist în 2017, a câștigat primul set, dar canadianul, un „long distance runner”, le-a antamat pe următoarele trei. În actul al treilea, Wawrinka a irosit trei mingi de set, iar în setul patru a condus cu 4-2. A fost a opta confruntare dintre cei doi, iar scorul „directelor” a devenit 4-4 ca la…teatru. Raonic a cîștigat ultimele patru dispute, din care trei au avut loc în turnee de Grand-Slam. Wawrinka a părăsit Melbourne la fel ca și anul trecut, în turul al doilea. Succesul cu Wawrinka i-a adus canadianului 105.000 de dolari australieni și l-a propulsat în turul al treilea, unde îl va înfrunta pe francezul Pierre Hugues Herbert, un specialist de dublu, dar care demonstrează că are calitățile necesare pentru a se remarca și la simplu. Locul 53 mondial la simplu, respectiv 12 la dublu, francezul are la activ patru calificări în turul trei la turneele de Mare-Șlem, în proba de simplu, acesta fiind dealtfel pragul maxim atins. El este, cel puțin pe hârtie, out-sider în disputa cu Raonic și nu s-a ferit să recunoască acest lucru la conferința de presă ce a urmat victoriei cu sud-coreeanul Chung. În turul al treilea s-au mai calificat Fabio Fognini, Pablo Carreno Busta, Joao Sousa, Borna Coric și Kei Nishikori, acesta din urmă după un meci maraton cu veteranul Ivo Karlovic. Locul 69 mondial, croatul în vârstă de 39 de ani, cu un „sfert” de finală la Rolland-Garros în 2009, a revenit în fața niponului de la 0-2 la seturi, dar a cedat decisivul după un tie-break de poveste, nerecomandat celor slabi de inimă. Următorul adversar al japonezului este portughezul Joao Sousa, care a dispus greu de germanul Phillip Kohlschreiber. Sousa a ajuns la ultimul Grand-Slam, cel de la US Open, în turul al patrulea.

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie