Sume importante din bugetul Consiliului Judeţean intră în dealurile… Clujului

Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa ordinară de ieri alocarea sumei de 12,6 milioane de euro în vederea realizării unor lucrări de stabilizare a versantului nordic al dealului Hoia din zona Parcului Tetarom I. Alte 4,5 milioane de euro au fost aprobaţi pentru rezolvarea problemelor generate de alunecările de teren la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor. Cu alte cuvinte, o gaură la bugetul Consiliului Judeţean de 16,5 milioane de euro generată de superficialitatea cu care unii au înţeles să deruleze anumite proiecte.

Investiţiile pentru consolidarea dealului Hoia sunt determinate de alunecările de teren care pun în pericol noile investiţii făcute în cadrul unui proiect cu finanţare europeană de extindere a Parcului Tetarom I. În prezent, lucrările de execuţie cuprinse în proiectul de extindere a parcului industrial sunt realizate în proporţie de 89%, însă restul nu pot fi realizate din cauza unor alunecări de teren ce sunt active în zonă. Pentru a depăşi această problemă, Consiliul Judeţean Cluj a apelat la Universitatea Tehnică în vederea găsirii unor soluţii tehnice menite să stabilizeze versantul. Specialiştii UTCN au observat o mişcare alarmantă a versantului de până la 90 mm în decurs de patru săptămâni, recomandând astfel efectuarea unor lucrări complexe. Mai exact, UTCN propune amplasarea a trei structuri de sprijin cu piloţi. Prima structură de sprijin ar urma să aibă 201 poliţi din beton iar a doua structură 198 de astfel de poloţi. A treia structură de piloţi gândită de specialiştii UTCN ar urma să fie amplasată în aval faţă de pădure, cuprinzând 229 poliţi. Potrivit estimărilor, toată investiţia ar urma să se ridice la 12,6 milioane de euro.

Preşedintele Consiliul Judeţean, Cluj Alin Tişe a declarat la finalul şedinţei deliberativului că experţii din cadrul UTCN au avertizat că se impune măsuri urgente de consolidare la Tetarom I, precizând că eventuale întârzieri vor agrava situaţia.

“Am venit astăzi în faţa consilierilor să le explic ce spun specialiştii UTCN. Luaţi măsuri astăzi şi veţi avea costuri mai mici. Sunteţi în măsură să luaţi astăzi o decizie sau amânaţi decizia şi vă va costa mult mai mult, plus că puneţi în pericol investiţiile Tetarom. Consilierii au înţeles şi au fost de acord să facem stabilizarea de versant. Mi-aş fi dorit foarte mult ca aceşti bani să-i putem duce pe reabilitări de drumuri sau alte investiţii dar având în vedere că acolo avem deja construcţii de milioane de euro, că Tetarom I este plin şi că urmează să facem şi un Tetapolis şi că este Muzeul Etnografic în zonă, am decis să facem procedura de achiziţie pentru consolidarea dealului. Nimeni nu şi-a dorit ca acest deal să alunece”, a spus Tişe, precizând că lucrările pe cele trei structuri de sprijin ar urma să fie făcute în cel mult doi ani. “Cele trei structuri vor fi făcute concomitent. Avem banii în bugetul Consiliului Judeţean şi vom trece la realizarea investiţiei”, a menţionat şeful CJ Cluj. Tişe a mai subliniat că după realizarea investiţiei de consolidare a terenului, atât între structurile de piloţi cât şi pe piloţi vor putea fi construite alte clădiri care vor face parte din parcul industrial Tetarom I.

La rândul său, liderul grupului consilierilor PSD din CJ Cluj, Remus Lăpuşan a declarat că nu a votat aprobarea acestei investiţii deoarece toate aceste costuri suplimentare uriaşe se datorează lipsei unor măsuri “articulate” din partea CJ Cluj. “Cred că au fost deficienţe vizavi de acest proeict şi executivul Consiliului judeţean ar trebui să răspundă”, a precizat Lăpuşan.

Un alt proiect care consumă resurse uriaşe din bugetul Consiliului Judeţean este Centrul de Management al Deşeurilor. Din cauză că şi aici au apărut alunecări de teren, executivul Consiliului Judeţean a fost nevoit să ceară consilierilor aprobarea derulării în regim de urgenţă a unei investiţii de 4,4 milioane de euro în vederea stabilizării terenului de la Pata Rât. Proiectul de finanţare a lucrărilor de stabilizăre versantului de la Tetarom I a trecut cu 31 de voturi pentru din 33 de consilieri judeţeni prezenţi, în timp ce banii pentru Complexul de management al deşeurilor au fost aprobaţi cu o majoritate de numai 24 de voturi.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie