SUA şi China îşi “arată muşchii” la reuniunea miniştrilor de Finanţe din G20

AFP

Primele economii mondiale, SUA şi China, ale căror dispute comerciale provoacă îngrijorări cu privire la un posibil război comercial, au profitat de reuniunea miniştrilor de Finanţe şi a preşedinţilor băncilor centrale din G20 pentru a-şi impune propria poziţie în comunicatul final al reuniunii.

Întâlnirea de la Buenos Aires, prima în perioada în care Argentina deţine preşedinţia G20, intervine la doar patru zile de la intrarea în vigoare a tarifelor vamale americane de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru importurile de aluminiu, exceptând însă produsele provenite din Canada şi Mexic.

La fel ca şi la toate reuniunile G20 care au fost organizate de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă, redactarea comunicatului de la reuniunea de la Buenos Aires a provocat o luptă acerbă între primele economii ale lumii.

“Comunicatul ar trebui să admită că există tensiuni comerciale”, au explicat pentru AFP surse din apropierea negocierilor. “Textul nu va încerca să ascundă aceste tensiuni dar ar trebui să sublinieze că o soluţie colectivă rămâne cea mai bună opţiune”, au adăugat sursele precizând că “SUA şi China îşi arată fiecare muşchii în timpul negocierilor pentru textul final al comunicatului”, care va fi difuzat la finalul reuniunii.

Dacă măsurile americane vizează în principal China, ţară ale cărei supracapacităţi de producţie a oţelului sunt criticate de mai mulţi ani de partenerii săi comerciali, aliaţii europenii ai Washingtonului sunt şi ei în vizorul lui Donald Trump, care critică în mod frecvent excedentele comerciale germane.

În ultimele zile, europenii au ţinut să îşi reafirme unitatea în faţa SUA, iar negocierile diplomatice s-au înmulţit în încercarea de a evita ca taxele pentru importurile de oţel şi aluminiu să nu declanşeze un război comercial.

“Divizarea Europei nu poate fi în interesul Guvernului american şi nu vor reuşi să facă acest lucru”, a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, înainte de a se deplasa la Washington pentru o reuniune cu omologul său american.

Un alt subiect de tensiuni între SUA şi Europa îl constituie taxarea marilor companii din sectorul informatic (Google, Amazon, Facebook şi Apple reunite sub acronimul Gafa), ale căror practici de optimizare fiscale sunt criticate de Comisia Europeană.

Înainte de reuniunea de la Buenos Aires, statele membre din G20 nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la maniera în care aceste taxe ar trebui impuse, ceea ce deschide calea pentru măsuri unilaterale înainte să se ajungă la un acord global de către comunitatea internaţională.

În acest context tensionat, miniştrii de Finanţe şi preşedinţii băncilor centrale din G20 vor evita, încă odată, să condamne “protecţionismul”, cuvânt interzis de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă, în urmă cu un an, urmând ca acest cuvânt să fie înlocuit de expresia ‘inward looking policies’ (politici orientate spre interior).

Articole din aceeasi categorie