Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgenţă ar putea fi gata până în octombrie a.c.

Prima şedinţă tehnică de lucru pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj a avut lor ieri la Consiliul Judeţean Cluj, obiectivul fiind de a găsi soluţii pentru urgentarea finalizării studiului de fezabilitate. La dezbateri au luat parte vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marius Mînzat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu, reprezentantul Băncii Europene de Investiţii, Stefan Wunderlich, precum şi responsabili ai celorlalţi factori de decizie din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Direcţiei de Sănătate Publică, Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Companiei de Apă „Someş”, E-ON Gaz şi Electrica Furnizare. În acest context au fost discutate o serie de aspecte tehnice şi chestiuni practice referitoare la numărul optim de paturi pe care le va avea viitorul Spital Regional raportat la standardele legale şi la suprafaţa totală disponibilă. De asemenea, s-a analizat problema amplasării parcărilor şi a numărului de locuri necesare, distanţa clădirii faţă de limitele proprietăţilor vecine, felul în care se vor realiza branşamentele la utilităţi, măsurile obligatorii şi investiţiile necesare pentru obţinerea avizului de securitate la incendiu, asigurarea transportului în comun până în proximitatea spitalului, spaţiile alocate pentru activităţile didactice şi de cercetare ştiinţifică precum şi alte chestiuni tehnice relevante.

Aspectele analizate în cadrul întâlnirii au avut rolul de a urgenta finalizarea documentaţiei necesare finalizării studiului de fezabilitate până cel târziu în luna octombrie 2018, astfel încât, la finele acestui an, să fie depusă la Comisia Europeană aplicaţia pentru obţinerea finanţării nerambursabile în cuantum de 50.000.000 de euro pentru Spitalul Regional de la Cluj.

Tot în contextul necesităţii respectării termenelor de edificare a Spitalului Regional de Urgenţă, prevăzut a se finaliza în luna decembrie 2023, Consiliul Judeţean Cluj a reiterat disponibilitatea de a actualiza în cel mai scurt timp posibil Planul Urbanistic Zonal necesar realizării spitalului în noua formă agreată şi asumată de Ministerul Sănătăţii, de a asigura execuţia branşamentelor şi a racordurilor la utilităţi precum şi realizarea drumurilor de acces necesare. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că discuţiile din cadrul întâlnirii au fost extrem de aplicate, arătând că instituţia pe care o conduce doreşte ca proiectul privind Spitalul regional de urgenţă să se realizeze cât mai repede. “După cum am mai afirmat, nimeni nu este mai interesat decât noi să urgenteze construirea spitalului regional de la Cluj, fapt pentru care ne-am şi asumat rolul de catalizator al proiectului. Şi, pentru că ne dorim un parcurs cât mai rapid al acestuia, am găzduit această întâlnire tehnică în cadrul căreia discuţiile au fost extrem de aplicate” a precizat Alin Tişe. La rândul său, vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat spune că discuţia a atins numeroase aspecte esenţiale de a căror clarificare depinde implementarea în bune condiţii a proiectului. „Întrucât ne dorim un rezultat cu adevărat de excepţie, construcţia spitalului regional de la Cluj va ţine cont inclusiv de modelul şi experienţa spitalelor similare recent construite în Europa”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

În toamna anului trecut, Consiliul Judeţean Cluj a predat Ministerului Sănătăţii terenul în suprafaţă de 143.064 mp, situat în localitatea Floreşti, strada Avram Iancu nr. 370 – 374, în scopul construirii Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Valoarea de inventar a terenului este de 25.760.295 lei. Din evaluările făcute până acum, unitatea medicală ar urma să aibă 800 de paturi şi 37 de secţii medicale. Cât priveşte accesul la viitorul spital regional de urgenţă, autorităţile locale din Floreşti au propus mai multe măsuri. Printre acestea se numără construirea unui tunel de acces dinspre Cluj pe DN1, lărgirea DN1 pe tronsoanele Nod N Mănăştur – Spital Regional de Urgenţă (SRU) şi Nod Autostrada-Giraţie Luna de Sus la trei benzi pe sens. De asemenea, se mai propune realizarea unui viaduct peste Valea Gârbăului cu nod Autostrada metropolitană Cluj sector N-S şi crearea unui debuşeu flux auto zona Bucium (pe lângă Drum de Ocolire Sud care va face joncţiunea cu municipiul în drumul de la Sf. Ioan). Pentru a uşura accesul la noul spital ar mai fi nevoie de realizarea centurii metropolitane.

C.P.

Articole din aceeasi categorie