Strategie de Dezvoltare Urbană, cu specialişti de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Consilierii locali clujeni au aprobat încheierea unui acord de prestări servicii de asistenţă tehnică rambursabile, în vederea elaborării strategiei integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) pentru perioada 2021-2030, între municipiul Cluj-Napoca şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Potrivit referatului de aprobare prezentat de municipalitate, scopul serviciilor de asistenţă tehnică rambursabile este de “a sprijini municipiul Cluj-Napoca în eforturile de a-şi întări capacitatea de planificare strategică şi capacitatea de planificare şi gestionare a investiţiilor pentru o dezvoltare mai eficientă şi durabilă în municipiul Cluj-Napoca şi zona sa metropolitană”. Obiectivul serviciilor de asistenţă rambursabilă ce vor fi prestate de Bancă este de a oferi asistenţă municipiului Cluj-Napoca în elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană pentru perioada 2021-2030, prin mai multe activităţi.
Durata acordului este de 30 de luni, iar valoarea acestuia este de 810.000 euro. Conform municipalităţii, la Constanţa, Braşov şi într-un sector din Bucureşti au fost încheiate astfel de contracte pentru 900.000 de euro.
“Este necesar pentru că legislaţia României şi a UE solicită în mod obligatoriu elaborarea unui asemenea plan. În al doilea rând, nu se poate absorbi fond european şi nu pot fi atraşi bani europeni în exerciţiul financiar 2021-2027, dacă nu există această strategie. Apoi, cadrul legal pentru a putea încheia acest acord este conferit de statul român prin lege, care dă posibilitatea de a negocia direct cu Banca Mondială, în vederea realizării celor mai bune şi performante studii de calitate, în baza cărora să poată acorda bani europeni. Patru – preţul este sub cel oferit de alte municipalităţi din România şi se încadrează în limitele existente în acordurile României cu Banca Mondială. Vă supunem spre aprobare acest proiect pentru ca în continuare, pe de o parte, să continuăm dimensiunea strategică a oraşului, pe de altă parte, să putem aduce cele peste 400 milioane de euro antamate în municipiul Cluj-Napoca şi în zona metropolitană în perioada următoare şi de a realiza această strategie cu cei mai buni existenţi astăzi pe piaţă. Această strategie, inclusiv ea, costurile pe care le presupune, poate fi eligibilă pentru atragerea şi plata din fonduri europene şi nu poţi atrage fonduri europene dacă nu ai această strategie”, a declarat primarul Emil Boc.
Anca M.Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie