Strategia Naţională Împotriva Traficului de Persoane pe următorii 4 ani

• Clujul, 15 victime anul trecut •
Reprezentanţii Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca au anunţat vineri că s-a aprobat, prin hotărâre de guvern, Strategia Naţională Împotriva Traficului de Persoane pentru următorii patru ani. Concret, această strategie conţine elementele principale care vor orienta lupta şi prevenirea traficului de persoane. De asemenea, tot prin hotărâre de guvern s-a aprobat şi planul de acţiune pentru următorii doi ani, în care sunt detaliate activităţi în sarcina fiecărei instituţii şi structuri, de la cele de combatere a traficului de persoane până la instituţiile care se ocupă de reintegrarea victimelor traficului de persoane şi de asistenţa acestora. Potrivit reprezentanţilor Centrului Regional, Clujul stă relativ bine când vine vorba de traficul de persoane, ocupând un loc mediu într-un clasament naţional. Anul trecut, acest fenomen a făcut 15 victime. “Conform statisticilor din 2017 pe care le avem s-a constatat că în judeţul Cluj traficul de persoane este la un nivel mediu comparativ cu celelalte judeţe. Din 40 de judeţe, la numărul de victime identificate în judeţul Cluj, judeţul nostru se clasează pe locul 13. Din 662 de victime, totalul identificat la nivelul ţării, în anul 2017, în jur de 15 victime sunt identificate în judeţul Cluj. Ne străduim să facem activităţi de prevenire pentru că aceasta este principala armă împotriva traficului de persoane”, a declarat pentru Făclia de Cluj Augusta Bora, comisar şef de poliţie, coordonator al Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj- Napoca al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.
De altfel, pentru prevenirea traficului de persoane cu exploatare prin muncă Agenţia a desfăşurat campania “Cunoaşte-ţi drepturile!. Respectă obligaţiile!”, care s-a desfăşurat din primăvară până acum. Mesajul campaniei a fost: din muncă trebuie să câştige atât angajatorul, cât şi angajatul, iar folosirea serviciilor unei victime a traficului de persoane este pedepsită de lege.
“Campania “Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă obligaţiile!” s-a desfăşurat începând cu luna aprilie până în decembrie. A fost o campanie naţională, în care Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a avut mai mulţi parteneri guvernamentali şi nonguvernamentali. Activităţile au fost de combatere, informare, iar tema s-a concentrat pe prevenirea traficului de persoane cu exploatare prin muncă. Am vizat grupurile vulnerabile şi tinerii, cei în căutarea unui loc de muncă. Persoanele între 18 şi 25 de ani sunt cele mai vulnerabile în ce priveşte exploatarea prin muncă.
Pentru a avita astfel de situaţii, trebuie făcute câteva demersuri simple: să se intereseze la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă şi la Inspectoratele Teritoriale de Muncă dacă există firmele care le promit locuri de muncă, dacă sunt înregistrate, şi dacă îşi desfăşoară activitatea în mod legal; de asemenea, să nu semneze un contract de muncă fără să îl citească, fără ca acesta să fie redactat într-o limbă pe care o cunosc şi fără să înţeleagă toate clauzele prevăzute”, a mai declarat Augusta Bora.
De asemenea, aceasta atrage atenţia că există o modalitate simplă şi sigură de a munci în străinătate, respectiv prin reţelele EURES, care funcţionează în cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă şi are în vedere tocmai încheierea unui contract de muncă de către tineri cu alte firme din afara ţării.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie