Staţia de tratare a levigatului de la Pata Rât mai aşteaptă să poată fi instalată

Compania care a semnat contractul cu Consiliul Judeţean Cluj pentru montarea staţiei de tratare a levigatului de al Pata Rât a făcut ieri primele probe cu ajutorul unei instalaţii de capacitate mai mică folosită în scopuri demonstrative. Reprezentanţii companiei susţin că staţia care urmează să fie instalată la Pata Rât este deja gata pentru livrarea încă de luna trecută însă nu se poate trece la punerea în funcţiune deoarece încă nu s-a clarificat situaţia juridică a terenului de lângă vechea rampă de gunoi.

Reprezentantul firmei specializată în tratarea levigatului, Adrian Dobre, a declarat că staţia contractată de Consiliul Judeţean Cluj pentru proiectul de la Pata Rât poate trata o cantitate de 165 metri cubi zilnic. Dobre a precizat că din analizele făcute reiese că sunt depăşiri la anumite substanţe toxice de zeci de ori faţă de limita prevăzută de normele în vigoare. „Avem depăşiri la amoniu de câteva sute de ori mai mult decât este prevăzut. Avem şi metale grele în condiţiile în care nu ar trebui să existe aşa ceva. Avem filmări cu bivoli care fac baie în levigat şi care dau lapte”, a spus Adrian Dobre.

Acesta a menţionat că deocamdată nu se poate trece la amenajarea platformelor pentru montarea instalaţiei de tratare a levigatului deoarece Consiliul Judeţean Cluj nu a reuşit să pună încă la dispoziţie terenul pentru acest proiect. „Singura problemă pe care o avem este terenul. Din data de 16 octombrie, când am semnat contractul cu Consiliul Judeţean Cluj, puteam face lucrările însă ne-am împiedicat într-un singur lucru: nu avem terenul. Consiliul Judeţean Cluj nu ne-a pus la dispoziţie terenul”, a arătat Adrian Dobre. La rândul său, Marius Mânzat, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a afirmat că instituţia pe care reprezintă a reuşit să ia legătura cu proprietarii terenurilor pe care s-a prevăzut să fie instalată staţia şi că aceştia sunt de acord fie cu închirierea fie cu vânzarea acestora.

„Eu sunt în proporţie de 90 la sută convins că aşa se va întâmpla. Am găsit porprietarii, s-a discutat cu ei şi sper ca săptămâna viitoare să se poată rezolva problema terenului”, a spus Mânzat. Reprezentantul CJ Cluj a mai precizat că ordinul de începere a lucrărilor pentru amenajarea staţiei de tratare a levigatului a fost suspendat până la rezolvarea problemei terenului dar şi pentru că au apărut şi alte soluţii complementare.

Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Cluj, Grigore Crăciun, a menţionat că soluţia cu metoda de ozmoză inversă prezentată ieri este cea mai bună în cazul Pata Rât pentru că scoate o apă pură, subliinnd că problema levigatului de la Pata Rât trebuie rezolvată cât mai repede astfel încât să nu fie o acumulare mai mare. Contractul încheiat de CJ Cluj cu firma care furnizează staţia de tratare a levigatului are două componente principale. Prima, în valoare de 1.829.045,76 fără TVA, reprezintă costurile efective pentru închirierea statiei de osmoză. A doua componentă constă în amenajarea platformelor pentru instalarea si operarea staţiei de levigat, costurile fiind estimate la 1.251.000 lei fără TVA.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie