Starea traficului de carne vie în Cluj

•Tinere drogate pentru a putea fi exploatate sexual•

Fenomenul traficului de persoane şi migranţi nu a ocolit judeţului Cluj. Numeroase persoane cad, an de an, victime ale acestui flagel. Făclia vă prezintă cum s-a concretizat în ultima vreme activitatea de combatere a traficului de fiinţe umane în această parte a ţării.

Din analiza activităţii Serviciului Teritorial Cluj al DIICOT reiese că anul trecut procurorii au avut de soluţionat 99 de cauze având ca obiect traficul de persoane, reprezentând 4,73 la sută din numărul total al cauzelor aflate pe rolul acestei unităţi de parchet. Totodată, procurorii clujeni din cadrul DIICOT au reuşit în 2018 să soluţioneze două cauze privind traficul de migranţi.

În acest an, procurorii DIICOT au anunţat, în aprilie, că au demarat cercetări într-o cauză complexă de trafic de persoane şi proxenetism.

Procurorii au arătat că, începând cu 2014, inculpatul Sorin Cincă a recrutat mai multe persoane de sex feminin cu scopul de le exploata sexual, prin obligare la practicarea prostituției, le-a adăpostit în apartamente închiriate în regim hotelier pe raza municipiul Cluj-Napoca și a altor orașe din România (printre care Sibiu, Craiova și Oradea)  şi le-a înlesnit acestora activitatea de prostituţie, prin gestionarea unor conturi pe site-uri de profil,  obținând sume de bani de pe urma practicării prostituției.

De asemenea, procurorii au arătat că, pentru a constrânge fetele să practice prostituția, Sorin Cincă le-a drogat, prin injectarea cu heroină, creându-le astfel o stare de dependență față de această substanță.

Procurorii clujeni, împreună cu colegii lor din Alba şi cu omologi francezi au reuşit să destructureze, în luna iunie a acestui an, o reţea de traficanţi de migranți. Anchetatorii au dezvăluit că, începând cu anul 2016, a fost constituit un grup infracțional organizat, din cetățeni români și străini, care au acționat în mod coordonat în ceea privește trecerea migranților, majoritatea  kurzi și iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franța (la Calais), Belgia și Olanda (la Rotterdam).

În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018,  rețeaua, formată din peste 60 de persoane, a facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranți în Anglia. În ceea ce privește ramura românească a grupării infracționale s-a stabilit că aceasta era condusă de un român, în vârstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata și organizarea trecerii migranților cu șoferi români.

Din investigațiile efectuate a rezultat faptul că aproximativ 407.000 lire sterline au „tranzitat” între Anglia și România în cadrul acestei rețele.

Cât priveşte faptele de trafic de carne vie aflate în acest an pe rolul instanţelor clujene, din datele prezentate de portalul instanţelor reiese că, în ianuarie, Daniel Bilhan a fost condamnat de Tribunalul Cluj la doi ani de închisoare cu suspendare pentru proxenetism după ce s-a stabilit că a exploatat sexual trei tinere.

Într-un alt dosar, Tribunalul Cluj a condamnat la finalul lunii iulie două persoane, după ce au fost găsite vinovate de proxenetism. Astfel, Răzvan Cutinov a primit cinci ani de închisoare cu executare pentru proxenetism în formă continuată, iar Veta Stancu s-a ales cu trei ani de puşcărie pentru aceeaşi infracţiune.

Pe rolul Tribunalului Cluj  se mai află o cauză, în care Andrei Dinu şi Cincă Ionuţ sunt judecaţi pentru proxenetism, după ce ar fi exploatat sexual cinci tinere.

C.P.

Articole din aceeasi categorie