Ştafeta Invictus a poposit şi la Tureni

Pe o ploicică măruntă şi rece, Detaşamentul Ştafetei de Veterani Invictus repartizaţi într-o grupă de alergători şi alta pe biciclete, având alături şi câţiva civili ce respectă onorabilele valori militare a ajuns ieri, spre orele amiezii la Tureni, după ce au mărşăluit un traseu de peste 40 km, plecând de la Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii, unde au sosit de la Tg. Mureş.

Cele două grupe, prima condusă de caporalul Viorica Dobriţă, iar a doua de maiorul George Moldovan, participant în dispozitivele militare din Irak, Afganistan şi Africa, au oprit la Monumentul Eroilor Aviatori de la Câmpia Turzii în semn de reculegere, unde au înălţat baloane galbene şi negre. Apoi, în Piaţa Tricoloră din acelaşi municipiu au arborat tricolorul, în timp ce un cor al oraşului a intonat Imnul naţional şi cântecul patriotic: ,, Eroi au fost, eroi sunt încă’. Tot aici, veteranii Invictus, au primit flori din partea elevilor cu autism şi felicitări din partea administraţiei locale.

La Turda a fost arborat drapelul patriei în Piaţa Romană, evenimentul fiind marcat şi de alte surprize plăcute pregătite de conducerea municipiului, după care ştafeta s-a oprit la Tureni.

În această frumoasă localitate dintre Turda şi Cluj – Napoca, ceremonialul pregătit de ing. Daniela Mănăilă, primarul comunei Tureni, a avut un inedit cu semnificaţii majore.

La intrarea în comună, detaşamentul a fost primit cu onoruri, tineri îmbrăcaţi în costume naţionale şi un numeros public, intonându-se imnul României şi al Tureniului.

Doamna primar, Daniela Mănăilă, a îmbrăţişat membrii celor două grupe, dorindu-le bun venit în localitate, traseu uşor şi viaţă lungă şi fericită, invitându-i să servească pancove pregătite special de gospodinele satului pentru acest important eveniment.

Ba, mai mult, şefa administraţiei de la Tureni a informat detaşamentul Invictus, că la acest plăcut ceremonial participă domnul Nechifor Abrudan, veteran de război al comunei şi un număr de şase văduve de război.

Atât domnului Abrudan, cât şi colegului său, Ananie Rusu, de 92 de ani, care nu a putut ajunge la această emoţionantă întâlnire, inclusiv văduvelor prezente şi absente, le-au fost înmânate premii în bani şi diplome de mulţumire şi recunoştinţă în semn de onoare şi cald omagiu pentru curajul şi devotamentul cu care şi-au servit patria.

Membrii ştafetei sau fotografiat cu cei prezenţi, iar un grup de tineri au însoţit detaşamentul până la ieşirea din Tureni.

În drumul său spre Sălaj, Ştafeta Invictus a poposit la biserica ctitorită de Ştefan cel Mare, la Feleac, iar apoi au depus o coroană de flori la Cimitirul Eroilor din Cluj – Napoca.

Trebuie să menţionăm faptul că la jumătatea acestei luni Asociaţia Voluntarilor Invictus România, a organizat trei ştafete cu plecări din Craiova, Iaşi şi Bucureşti, iar în 25 octombrie, de Ziua Armatei, se vor întâlni la festivităţile ce vor avea loc la Ansamblul Monumental Glorie Ostaşilor Români de la Carei, ultimul oraş, al nostru, eliberat după al doilea război mondial.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie