Spitalul Militar din Cluj-Napoca şi-a modernizat Secţia de Oftalmologie

Secţia de Oftalmologie a Spitalului Militar de Urgenţă “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca a fost supusă unor ample lucrări de modernizare şi reabilitare, investiţia ridicîndu-se la 159.000 lei, din care cea mai mare parte a fost suportată de Consiliul Judeţean Cluj. Secţia de Oftalmologie, condusă de col. dr Monica Gavriş, a fost inaugurată ieri în contextul aniversării Zilei Medicinei Militare, la eveniment luînd parte şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, Vakar Istvan. Potrivit reprezentanţilor CJ Cluj, din cei 159.000 lei cheltuiţi pentru modernizarea secţiei, 148.000 lei au fost alocaţi de la Consiliul Judeţean Cluj.

IMG_2591“Investiţiile finalizate şi inaugurate astăzi constînd în ample lucrări de modernizare la Secţia de Oftalmologie, au fost realizate în vederea îmbunătăţirii condiţiilor existente şi pentru o mai bună supraveghere a stării de sănătate a pacienţilor cu infecţii oftalmologice. Redeschiderea secţiei a fost realizată cu ocazia Zilei Medicinei Militare, motiv pentru care am avut un dublu motiv de sărbătoare. Mă bucură totodată faptul că, deja de 24 de ore, pacienţii acestei secţii beneficiază pe lîngă serviciile medicale de înalt nivel profesional şi de condiţii moderne de spitalizare” a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, Vakar Istvan.

Astfel, fondurile alocate de către Consiliul Judeţean Cluj au permis renovarea şi modernizarea saloanelor precum şi dotarea acestora cu grupuri sanitare proprii. De asemenea, în cadrul Secţiei de Oftalmologie s-a înfiinţat un nou cabinet medical de specialitate precum şi un salon în regim de spitalizare de zi.

Medicina Militară a aniversat, ieri, 152 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei. La 21 august 1862, prin Înalt Decret Domnesc, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înfiinţate Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, atestîndu-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei. La 13 septembrie 1831 a luat fiinţă un lazaret, în baza regulamentului “miliţiei” Principatului Ţării Româneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central. În 1851, la solicitarea comandantului spitalului, ia fiinţă primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenţei medicale în regim de urgenţă. În anul 1853, domnitorul Barbu Ştirbei încredinţează conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila. Acesta elaborează primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a două funcţii organice: asistenţa medicală chirurgicală şi cea de medicină internă. Tot prin efortul său se concretizează conceptul de infrastructură materială şi de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război. La data de 16 august 1857, în baza opisului domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica, Carol Davila înfiinţează şi organizează prima formă de învăţămînt medical superior din ţara noastră, respectiv “Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie”, ai cărei absolvenţi erau recunoscuţi şi peste hotare.

C.P.

Articole din aceeasi categorie