Sociolog clujean: „Scena politică e concentrată, acum, doar spre accesul şi rămânerea la putere”

Anul a început în forţă pe scena politică românească: a picat un guvern şi a fost propus altul, acelaşi. Nu pentru că guvernanţii sau cei din opoziţie ar avea o agendă economică şi administrativă serioase, ci pentru că sunt într-o continuă goană după putere, atrage atenţia sociologul clujean Ioan Hosu.   

Într-o scurtă “radiografie” a ultimelor evenimente politice, el subliniază că de altfel, tot anul 2020 va sta sub semnul dorinţei de putere, în fuga după voturi.

„Scena politică în momentul de faţă e concentrată doar spre accesul la putere şi rămânerea acolo, fie că e vorba de cei aflaţi la guvernare, fie că nu. Altă logică nu mai există pentru aceşti oameni, aceşti politicieni. Nu contează că se schimbă guvernul la şase luni (vezi PSD) sau că pică la trei luni (vezi actuala situaţie), important este să rămână în mecanismele puterii, ceea ce este destul de trist de altfel, pentru că în acest fel, lucrurile nu au cum să meargă, sunt disfuncţionale şi la nivel politic şi la nivel administrativ, economic.

Fiecare o ţine pe a lui – preşedintele cu ale lui, unii cu maximizarea rezultatelor pentru că acum e momentul, ceilalţi cu programul de guvernare şi cu statul paralel, deci fiecare cu a lui”, susţine sociologul clujean.

În opinia lui Ioan Hosu, nici măcar alegerile anticipate nu ar rezolva problema de fond.

„Aceeaşi temă despre care tot povestim de nu ştiu câţi ani, aceste anticipate. Ajungi cu şase luni mai repede la guvern şi pici peste doi ani, deci… cred că oamenii ăştia au uitat că de fapt, dincolo de conducerea politică există şi un act de guvernare economic al societăţii româneşti. Ei trăiesc exclusiv într-o logică politică ce face abstracţie de celelalte dimensiuni şi după toate acestea, aceşti oameni politici vin să ne ceară votul. Normal că scade dramatic participarea la vot. Anticipatele nu rezolvă nicio problemă de fond, dar e o chestiune prin care unii jucători politici îşi maximizează procentele în Parlament. Deci, politicienii nu urmăresc o logică a guvernării, ci o logică a majorităţilor parlamentare şi accesului la putere. Discută cineva de programul de guvernare, de măsuri în acest moment? Ne împrumutăm ca să facem sustenabile plata salariilor în sistemul public şi al pensiilor. Deci nu discutăm despre programe de guvernare sau de a mobiliza  electoratele, plecând de la nişte măsuri. Cred că asta e România politică a acestui an, iar discuţiile se vor cantona aici – cine ajunge în administraţia locală să aibă mai multe primării şi cine va da Parlament şi majoritate parlamentară ca să avem un guvern. Atât contează pentru ei. În rest, orice alte discuţii pe alte teme nu există”, mai subliniază Ioan Hosu.

O ţară disfuncţională

Cât despre justiţie, nici aici lucrurile nu mai sunt clare: “O altă temă actuală- Curtea Constituţională. PSD ştie să conteste la CCR, care zice că ceva e neconstituţional. Aceste curţi… sunt curţile de la sat, ce fel de curţi sunt astea? Tot e neconstituţional, înafara legii… completul de judecată e vechi sau nu e bun. Ori România nu mai e stat de drept, judecătorii sunt la mâna politicienilor, ori…nu mai înţeleg nimic, ţara devine disfuncţională. Ba vine Avocatul Poporului, ba vine Curtea, ba vine CSM. Până la urmă, nu mai ştim ce facem în ţara asta”.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie