Sociolog clujean: „După o astfel de pandemie, se schimbă prioritățile, comportamentele, se schimbă lumea

Noul context- al epidemiei coronavirusului aduce cu sine o mulțime de schimbări în ce privește comportamentul, atât la nivel individual, cât și la nivel instituțional, în opinia sociologului clujean, Ioan Hosu.

În următoarele luni, scena politică românească, dar și cea internațională vor avea parte de o serie de modificări, cu bătaie lungă, din păcate. La noi, alegerile locale ar putea fi amânate până la toamnă, variantă susținută chiar și de opoziție.

Indiferent de momentul scrutinului local, vom asista la o campanie electorală mai neobișnuită. În opinia sociologului clujean, Ioan Hosu, „cuvintele cheie” vor fi solidaritate și responsabilitate, iar tradiționalele băi de mulțime se vor muta în mediul online.

„Noul context al epidemiei coronaviruslui aduce schimbări de comportamente și la nivel individual și la nivel instituțional. E un nou context care duce la modificări de substanță în plan economic, cultural, politic, se schimbă puțin paradigma. Noi am văzut deja primele semne, la învestirea Guvernuui Orban III. Peste tot se schimbă puțin paradigma, nu doar la noi, pentru că cuvintele cheie vor fi solidaritate, responsabilitate și atunci sigur că atât actorii politici, cât și votanții vor avea în vedere acest aspect. Noul context pandemic nu face diferența, ideologic vorbind, lucru care îi determină să aibă atitudini în mare parte destul de unitare pentru că resursele sunt sărăcăcioase. Lipsa resurselor îi va determina să se mobilizeze direct în interes general. Dupa ce vor trece aceste luni- poate va fi o perioadă mai lungă de câteva luniprobabil se va reveni la vechile obiceiuri (n.red discurs) puternic conflictual, centrat doar pe agendă politică proprie. Ori, aici cred că agenda publică națională globală va da tonul în teme de campanie, mesaje de campanie”, consideră Ioan Hosu.

Sociologul clujean atrage totodată atenția că scăderile de prezență la vot – cum s a întâmplat la alegerile din Franța- sunt generate și de amenințarea covid 19, dar și de faptul că se schimbă puțin discursul, iar oamenii se vor uita dincolo de emoția politică, la măsuri cu impact economic, social. „Sigur că ne așteptăm să vedem altceva, deja avem semne și în politica națională și în cea a altor state din spațiul UE sau Nord Atlantic, la nivel global. Ne putem aștepta și la alegerile locale de la noi la absenteism așa cum a fost la alegerile din Franța. Ne așteptăm să vedem dacă se vor găsi alte forme, dar nu cred că alte forme vor fi fezabile și posibile până atunci- vot electronic- de exemplu, pentru că acolo trebuie făcute schimbări legislative majore. Prezențele scăzute vor favoriza pe cei în funcție, ei se pot mobiliza. În campanie se vor folosi noile tehnologii, media, rețelele sociale, iar tradiționala baie de mulțime va fi înlocuită cu baia de mulțime online sau alte forme, inevitabil. Altfel, unii riscă să nu mai fie auziți în spațiul public. Eu cred că spre asta se vor duce și bugetele și efortul de comunicare. În ultimii ani am avut campanii destul de tăcute la locale, cu personaje destul de absente din competiția politica. Acum probabil tonul nu va fi unul de partid, ci de interes general, empatie, solidaritate, măsuri, acțiuni”, mai spune Hosu.

Potrivit sociologului, schimbarea este bruscă, iar actorii politici nu sunt suficient de pregătiți pentru asta; „E o schimbare bruscă, nu cred că s-au pregătit foarte mulți de această schimbare de paradigmă, dar cu siguranță, cei care vor reuși sunt cei care vor reuși să se mobilizeze în online. Rămâne de văzut cum se vor organiza fizic și dacă vârful nu iese din România, poate că în noile contexte asistăm și la o amânare a alegerilor, dacă legea permite acest lucru. Ne putem aștepta și la asta. Pe de al parte, lucrurile astea duc și la o criză politică, dincolo de cea economică, socială, medicală. Schimbări vor fi în stilurile noastre de viață, în practicile de consum, în multe aspecte ale vieții, pentru că în primul rând o să scadă bugete, venituri, va fi șomaj, instabilitate sau criză în plan economic, cu consecințe financiare. După o astfel de situație, se schimbă, așa cum am mai spus, comportamentele instituționale, se schimbă prioritățile, comportamente individuale, se schimbă lumea”.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie