SNMF avertizează asupra riscului de infectare a medicilor de familie cu noul coronavirus

Societatea Națională de Medicina Familiei / Medicină Generală (SNMF) își exprimă îngrijorarea față de „avalanșa problemelor care asaltează medicii de familie în contextul pandemiei cu COVID-19” și semnalează autorităților riscul ca ei să devină victime sau potențiale surse de infecție.

„Suntem în pragul preluării multor responsabilități, pe măsură ce transmiterea infecției cu SARS-CoV-2 va deveni una comunitară. Rolul nostru, al medicilor de familie, va crește exponențial. Această perspectivă ne găsește nepregătiți din punct de vedere tehnic, deoarece nu avem resursele de autoprotecție și dezinfecție pe care așteptăm să le primim gratuit. Deși ne-am arătat disponibilitatea de a achiziționa materiale de protecție (chiar la prețuri mult mai mari decât cele anterioare pandemiei), în acest moment nu avem de unde să le achiziționăm. Pe perioada stării de urgență, legislația referitoare la domeniul asistenței medicale va suferi modificări rapide, la care trebuie să ne adaptăm. Va crește nevoia de asistență medicală a populației, concomitent cu riscul de infectare a personalului care lucrează în cabinetele medicale. Prin urmare, aceste modificări legislative trebuie să aibă pe primul plan protecția personalului medical, care trebuie utilizat exclusiv pentru furnizarea de servicii medicale populației. Obligarea medicilor de familie să desfășoare activități nemedicale în afara cabinetelor, pe de o parte va scădea capacitatea acestora de a oferi asistență medicală, iar pe de altă parte va crește riscul de infectare a medicilor de familie cu noul coronavirus, ceea ce va lăsa populația deservită fără asistență medicală primară în zona respectivă. Acest fapt va aglomera Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor și va obliga pacienții să parcurgă distanțe mari, fapt ce trebuie evitat pe cât posibil pe perioada epidemiei” – arată SNMF, într-un comunicat remis, vineri, presei.

Conform reprezentanților SNMF, pe durata unei epidemii, interesul comun al medicilor și pacienților este reducerea numărului de consultații care nu sunt necesare, „dar acest lucru trebuie dublat de asigurarea unor venituri constante la nivelul mediei ultimelor trei luni, chiar dacă numărul de consultații este scăzut și chiar dacă medicul intră în carantină sau izolare, în mod similar cu atitudinea față de finanțarea spitalelor”. „Facilitatea oferită de decontarea a opt consultații pe oră în loc de patru, aparent o ofertă generoasă, presupune de fapt vigilență sporită și efort suplimentar, care incumbă responsabilitate majoră, dar nu rezolvă scăderea finanțării medicilor de familie pe perioada epidemiei. O astfel de scădere a finanțării nu trebuie să se întâmple în această perioadă de epidemie, și mai ales cu personalul medical. Practic, într-un război epidemiologic, încercăm să facem economie, dar nu pe seama medicilor, oricare ar fi ei. În același sens, în curând vom fi asaltați de solicitări de eliberare a concediilor medicale pentru carantină sau (auto)izolare, deși noi nu am avut o informare uniformă și clară, iar comunicarea cu DSP nu dă semne de îmbunătățire. De asemenea, ni se permite prescrierea medicamentelor fără limitele impuse de HG 720/2008 și fără card de sănătate, însă avem semnale din teritoriu că, din motive tehnice, unele farmacii nu pot elibera fracționat aceste prescripții. În plus, facilitățile legislative reale se amestecă cu anunțuri ale CNAS, care în prezent nu au fundament juridic și care menționează doar că se are în vedere o anumită serie de măsuri care nu sunt efectiv aplicabile fără să fie validate printr-un ordin de președinte al CNAS” – arată SNMF.

Medicii de familie avertizează că toate modificările legislative trebuie aplicate cu responsabilitate, „cu atât mai mult cu cât starea de urgență declarată la nivel național poate aduce responsabilizări suplimentare pentru încălcarea normelor juridice, chiar dacă acestea nu sunt din culpă”.

„Suntem conștienți de toate aceste neajunsuri și solicităm public rezolvarea lor. Este esențial să ne pregătim temeinic pentru zilele ce vor urma, să dăm dovadă de profesionalism și solidaritate și să susținem o comunicare profesională permanentă, cu semnalarea promptă a sincopelor din sistem, acțiuni care ne vor ajuta să depășim împreună aceste momente dificile ale profesiei noastre” – este apelul lansat de Societatea Națională de Medicina Familiei / Medicină Generală.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie