Sistem de tele-asistență medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

Spitalul Clinic Județean de Urgență a lansat, în premieră pentru Cluj-Napoca, în regim de proiect-pilot, un sistem de tele-asistență medicală – consultații oferite la distanță, prin intermediul conexiunilor audio-video și/sau al unor biosenzori cu rol de monitorizare la distanță a parametrilor biomedicali importanți (tensiune arterială, puls, concentrația de oxigen din sânge, glicemie etc).

Proiectul este implementat în parteneriat cu Clusterul Cluj IT și Compania Spectator din Olanda.

Conf. dr. Adela Golea: ”Pregătim terenul pentru adopția soluțiilor de telemedicină, în România

„În primul rând pentru toate categoriile de potențiali pacienți (vârstnicii instituționalizați fiind o categorie aparte), iar în viitor și pentru persoanele preocupate de a-și monitoriza continuu parametrii de sănătate, proiectul înseamnă un confort sporit, deoarece aceștia nu trebuie să se deplaseze la medic chiar și pentru o problemă nesemnificativă. În același timp, sistemul crește accesibilitatea la servicii medicale și opinii de specialitate. Pentru spital, implementarea sistemului ar aduce costuri mai mici de spitalizare, degrevarea serviciului de urgență și alocarea resurselor pentru cazurile critice. Ne dorim, în urma proiectului pilot, să pregătim terenul pentru adopția în România a soluțiilor de telemedicină”, declară directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, conf. dr. Adela Golea.

Pacienți vârstnici și pacienți cu diabet  – monitorizați la distanță

În această fază de pilotare au fost instalate deja două stații centrale de monitorizare, în UPU și în cadrul Secției Clinice Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice. De asemeni – informează SCJU Cluj -, au fost incluse în proiect două cămine pentru vârstnici – Casa Cristiana din Sălicea și Căminul Golden Age, din Florești.

„Prin intermediul platformei instalate în UPU, reprezentanții celor două cămine au acum posibilitatea de a discuta direct cu un medic care poate oferi indicații terapeutice, având la dispoziție datele biomedicale ale pacientului, încărcate automat pe platformă, cu ajutorul unor biosenzori. Platforma instalată în Secția Clinică Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice înregistrează măsurătorile pacienților diabetici care își monitorizează constant tensiunea arterială și glicemia, și permite, dacă este cazul, ca pacientul să interacționeze de la distanță cu medicul curant” – precizează SCJU Cluj..

„Ne dorim ca prin intermediul serviciului de tele-asistență medicală să oferim un plus de confort rezidenților noștri și nu numai. Evitarea deplasării rezidenților cu patologii cronice diverse, de la căminul din Sălicea la UPU, în Cluj, preîntâmpină deteriorarea ulterioară a stării lor de sănătate. Facilităm, prin această platformă, examinarea de la distanță a stării de sănătate a rezidenților și obținerea de recomandări de la medici specialiști. Se intervine benefic și eficient în cazuri pentru rezolvarea cărora, în alte condiții, ar trebui să mobilizăm mult mai multe resurse”, declară directorul Casei Cristiana, Herta-Mirela Achim.

Potrivit președintelui Cluj IT Cluster, prof. dr. Stelian Brad, România trebuie să adopte tehnologiile moderne pentru susținerea actului medical și creșterea calității serviciilor de sănătate către populație, „mai ales pentru persoanele care sunt într-o situație mai complicată în ceea ce privește mobilitatea și accesul facil la servicii medicale de calitate”.

”Soluțiile de telemedicină vin în întâmpinarea acestui deziderat, iar Cluj IT aplaudă deschiderea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca de a adopta aceste tehnologii. Facem un apel deschis, pe această cale, înspre factorii centrali și locali de decizie politică de a susține scalarea acestui tip de facilitate la nivel regional și național” – declară prof. dr. Stelian Brad.

Conform celor anunțate de conducerea SCJU Cluj, după evaluarea rezultatelor proiectului-pilot, soluția de telemedicină se va putea extinde și în alte locații, pentru a acoperi o paletă mai largă de specialități medicale care oferă consultații.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie