Şi la Bucea s-au comemorat eroii

DSC02051Localitatea ce deschide poarta vestică a Clujului, se bucură de o frumuseţe naturală ce-i poate cuceri şi pe mînuitorii penelului, un sat transilvan cu 200 de familii, colorat în aceste zile, în alb, verde şi mov. Mov de la viguroşii mălini ce-şi împrăştie parfumul pînă pe drumul european E-60, iar albul pare ciorchine pe coronamentul salcîmilor ce-şi oferă nectarul albinelor ce culeg, neobosite, dulcele produs apicol.
În acest sat dintre Criş şi Dealul Măgurii, evenimentele istorice ale neamului sînt marcate şi prăznuite cu aleasă sfinţenie an de an, încît globalizarea să nu întineze bornele istoriei nimănui.

DSC02054Poate tocmai de aceea, joi, de Ziua Eroilor,Înălţarea Domnului şi prăznuirea Sfinţilor Constantin şi Elena, la Bucea culorile drapelului erau mai proaspete, bătăile clopotului din turnul bisericii avea ecouri mai pronunţate, iar slujba liturgică şi parastasul închinat celor 37 de eroi ai localităţii căzuţi pentru neam, credinţă şi ţară a fost urmărită de un mare număr de vîrstnici şi tineri ai satului de la pintenii Apusenilor. Puţini ştiu că monumentul eroilor din Bucea este flancat de două afeturi cu tunuri, iar deasupra lui îşi întinde aripile cel mai mare vultur brîncovenesc existent în judeţul Cluj, operă a sculptorului Ilarion Voinea, lucrare care s-a bucurat de geneza preotului paroh Mircea Dejeu, care slujeşte şi îmbogăţeşte spiritual şi chiar edilitar acest sat cu suficiente veleităţi europene.
Rugăciunea pentru sufletele celor dispăruţi, săvîrşită de preotul Mircea Dejeu, a fost urmată de depuneri de coroane de flori din partea Primăriei Negreni, Şcoala Bucea, Biserica Ortodoxă Bucea, Postul de Poliţie Negreni, Grupul vocal ,, Craii Măgurei’’ şi urmaşii celor pieriţi pe cîmpurile de luptă.

Depunerile de flori s-au făcut în timp ce grupul vocal a intonat Imnul Naţional şi Imnul Eroilor. Tot pe acest frumos platou a fost intonat şi imnul localităţii Bucea, realizat pe un text al poetului Cornel Udrea şi muzica prof. Ionică Pop, de la Conservatorul de Muzică Cluj, iar elevii satului au brodat soclul monumentului cu zeci de buchete de flori, unii dintre ei, poate, se gîndeau că nu s-au putut bucura de mîngîierea străbunicilor ce s-au jertfit pentru neam şi ţară.
Şi cum este creştineşte, preotul a invitat asistenţa să servească o felie de cozonac, un pahar de vin şi suc în pomenirea celor omagiaţi.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie