Şi Cătina are şcoală europeană

Confortul european se realizează cu eforturi şi bani – ne-a reamintit primarul comunei Cătina, domnul Alexandru Bota, la analiza modului cum s-au finalizat lucrările de reabilitate şi modernizare a spaţiului de învăţămînt şi pregătirea, în cele mai bune condiţii, a începerii noului an şcolar 2014 – 2015.

DSC01640Se pare că atît şeful administraţiei publice de aici, cît şi directorul Şcolii “Mircea Voivod’’ au notat cu notă maximă lucrările de investiţii, ce au transformat lăcaşul de învăţămînt de odinioară într-o şcoală modernă, ce se înscrie, fără nicio corigenţă, în pretenţioasele condiţii impuse de învăţămîntul european. Noua ţinută arhitectonică, obţinută prin mansardare, finisajele interioare şi exterioare, dotările laboratoarelor pe discipline, sala de calculatoare, mobilierul nou, grupurile sociale de la parter şi etaj, centrala termică pe gaz, sala de sport şi vestiarele integrate în construcţie, au devenit o adevărată provocare competiţională pentru cei 245 de elevi ai comunei şi dascălii lor, în mare parte localnici şi titulari pe posturi. Spaţiile exterioare au fost şi ele amenajate conform proiectului POR a cărui valoare a ajuns la 14 miliarde lei vechi. Pentru a asigura un acces mai uşor microbuzului şi elevilor spre moderna unitate de învăţămînt, Primăria comunei Cătina a pietruit în acest an drumul, a dalat o alee pietonală lungă de 300 m, montînd şi o poartă glisantă la intrarea principală în şcoală.

Rămînînd în acest perimetru, trebuie să subliniem şi faptul că această vacanţă mare dintre anii şcolari a adus şi primul trofeu artistic pentru elevii gimnaziului de aici, prin excelenta comportare a formaţiei de dansuri ,,Muguri de Cătina’’ la Festivalul Naţional ,,Muguraş Săucestean’’, desfăşurat luna trecută în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Bacău, unde tinerii artişti instruiţi de Mădălin Teodor şi Raluca Augustin au cucerit trofeul festivalului.

În catalogul întîmplărilor plăcute ale învăţămîntului cătinean au înscris o frumoasă pagină dascălii anului 1974, cei care, deşi se află în pragul pensionării din numeroase unităţi de învăţămînt gimnazial şi liceal ale Clujului, s-au prezentat la o adevărată oră de… dirigenţie convocată de prof. Teodor Poenaru în sala de conferinţe a cochetei baze sportive ,,Gloria Cătina’’, care, conform opţiunii unui invitat, ar trebui să poarte numele celui ce a rînduit-o, adică Alexandru Bota. Aici şi-au depănat amintirile şi întîmplările plăcute sau hazlii, din cei 40 de ani petrecuţi în slujba învăţămîntului, cîţiva dintre debutanţii acelui an aflîndu-se de faţă: amfitrionul Teodor Poenaru, soţii Ban, profesorii Aluniţa Fizeşan, Ionel Păcurar, învăţătoarea Delia Bota, educatoarea Mariana Miron, fiind prezente chiar şi două eleve ale anului 1974, Augusta Voivod şi Marta Florean, care s-au regăsit în documentarul prezentat de matematicianul Teodor Poenaru.

A fost un gest al deplinei maturităţi profesionale, al respectului şi responsabilităţii faţă de formarea atîtor generaţii de elevi la Cătina, Gherla, Cluj-Napoca şi în alte zone ale ţării, o întîlnire de suflet, la 40 de ani de cînd în Cătina suverană era… tina.

Dar, conştiinţa celor întorşi pe uliţa asfaltată şi la o şcoală de alte dimensiuni a rămas curată şi perfect verticală, în pofida fluxurilor şi refluxurilor trăite de sistem.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie