SERBĂRILE TRANSILVANE – înaltă probă de profesionalism

După trei zile de întâlniri de gală cu folclorul românesc şi cel international, cea de a XVIII-a editie a SERBĂRILOR TRANSILVANE înscrie în dreptul manifestării un bilanţ alcătuit dintr-un larg evantai de reuşite: în ceea ce priveşte organizarea (bravo Fundaţia culturală „Etnostar”!, prin preşedintele acesteia, dl Tiberiu Groza, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, respectiv Consiliul Judeţean Cluj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj), selecţia participanţilor, calitatea prestaţiei artistice şi nivelul de profesionalism la care s-a ajuns. E un bun câştigat faptul că festivalul, în întregul său, şi-a găsit drumul, s-a aşezat într-o matcă fertilă, generatoare de forme artistice de indiscutabilă valoare. Aşa încât, Piata Unirii din Cluj-Napoca a vibrat la intensitate maximă, publicul răsplătind artiştii cu aplauze generoase.

Reamintim faptul că Festivalul Internaţional „Serbările Transilvane” este organizat cu scopul de a conserva, promova şi perpetua cultura, meşteşugurile şi tradiţiile populare din Transilvania, de a contribui la păstrarea culturii minorităţilor locale şi crearea unei relaţii interetnice normale în această parte de ţară, de cunoaştere, apreciere şi acceptare a culturii minorităţilor. Se au în vedere susţinerea activităţii ansamblurilor folclorice de amatori, de copii şi adulţi, a formaţiilor săteşti şi a celor ale minorităţilor naţionale, promovarea tinerilor interpreţi de muzică populară, dezbaterea principalelor probleme legate de păstrarea şi valorificarea culturii şi traditiilor populare. Totodată, festivalul este o tribună vie de dezbatere a tendinţelor de evoluţie a modurilor de transpunere scenică a cântecelor, jocurilor şi obiceiurilor populare, dar şi de prezentare şi promovare a culturii populare în rândul tineretului. La Festivalul „Serbările Transilvane” sunt invitate să participe, în fiecare an, cele mai valoroase ansambluri folclorice şi cei mai reprezentativi solişti de muzică populară (atât debutanţi cât şi consacraţi) din Transilvania. Tot în cadrul festivalului se desfăşoară Târgul creatorilor populari, la care sunt invitaţi să participe cei mai renumiţi meşteri populari din toată ţara.

Ediţia 2017 a Festivalului a adus în faţa publicului câteva din cele mai valoroase ansambluri folclorice profesioniste sau de amatori din România – „Dor Transilvan” al CTP Cluj-Napoca, „Mugurelul” al UBB Cluj-Napoca, „Szarkalab” Cluj-Napoca, „Jucu Someşan” Cluj, „Fiii Cămăraşului” Cluj, „Muguri de Cătina” Cluj, Orchestra „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj –, alături de invitaţii speciali, ansamblurile folclorice: „Sonechko” din Ucraina, „Kornicka” din Slovacia, „Slaveiche” din Bugaria, „Filiatra” din Grecia. Regalului coregrafic, care a presupus virtuozitate, temperament, agerime, înţelepciune şi chiar umor, dar şi discreta senzualitate a dansurilor greceşti, ca manifestări ale unor stări afective dintre cele mai diverse i-au urmat cântăreţii. Au sporit atractivitatea celor trei seri de festival interpreţii Sava Negrean Brudaşcu, Matilda Pascal Cojocăriţa, Traian Jurchela, Marinela Zegrean Istici, Ioana Breda Morar şi Iulia Bucur Roman.

După spectaculoasa călătorie prin folclorul popoarelor, a venit şi momentul recunoaşterii publice a valorii prin acordarea trofeelor şi diplomelor. Trofeul „Serbările Transilvane”, care se acordă celui mai prestigios ansamblu participant la festival, a revenit în acest an, pe deplin meritat, Ansamblului „Sonechko” din Ucraina, care a prezentat o formidabilă sinteză de dans de caracter/balet la superlativ, oferind o lecţie de stil, eleganţă şi exuberanţă.

Trofeul „Drăgan Muntean” şi premiul oferit de Poliţia Municipiului Cluj-Napoca au revenit la această ediţie reputatei interprete Sava Negrean Brudaşcu, pentru întreaga carieră şi pentru contributia adusă la păstrarea şi promovarea culturii şi tradiţiilor populare din Transilvania.

Tuturor participanţilor le-au fost acordate diplome de participare, iar celor mai valoroşi meşteri populari, solişti şi ansambluri folclorice li s-au acordat diplome de excelenţă.

După cum deja este cunoscut, începând cu ediţia din anul 2016, festivalul s-a transformat în festival internaţional de folclor, fiind înscris în Uniunea Mondială de Folclor – I.G.F. cu scopul de a facilita şi promova colaborarea culturală internaţională între ansamblurile folclorice din judeţul Cluj şi cele din ţări ale Uniunii Europene. Colaborare care funcţionează, dovada constituind-o numeroasele întâlniri bilaterale între ansambluri folclorice din judeţul nostru şi formaţii similare din Europa şi de mai departe.

Festivalul Internaţional SERBĂRILE TRANSILVANE a trecut cu brio examenul maturităţii, al profesionalismului, putându-se considera, de-acum, ca făcând parte din cea mai bună tradiţie a locului, a Clujului multicultural, cu multiple deschideri spre lumea întreagă.

Michaela BOCU

m.bocu@ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie