Seplecan promite rezolvarea crizei deşeurilor din judeţul Cluj

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a dat asigurări, ieri, că problema deşeurilor cu care se confruntă clujenii de mai bine de două luni va fi rezolvată în scurt timp. El a anunţat că firma bucureşteană Prosal va investi două milioane de euro într-un depozit lîngă Turda pentru a putea stoca deşeurile pînă la finalizarea Centrului Integrat de Management al Deşeurilor.

Seplecan a menţionat că deşi CJ Cluj nu era obligat să creeze condiţii pentru depozitarea temporară a seplecandeşeurilor colectate din oraşele şi comunele judeţului, de mai bine de două luni a făcut eforturi în a găsi o soluţie astfel încît operatorii să nu mai fie nevoiţi să transporte deşeurile la Oradea sau în alte zone din Transilvania. Cu această ocazie, Seplecan a ţinut să facă apel la populaţie şi la operatorii de deşeuri să colecteze selectiv gunoaiele, astfel încît operatorul rampei temporare ce va fi amenajată la Turda să poată valorifica cît mai mult din deşeurile colectate. Preşedintele CJ Cluj a spus că dacă şi pînă acum se făcea colectare selectivă nu se ajungea la blocajul legat de gunoaie.

”Vom avea o discuţie cu toţi reprezentanţii primăriilor pentru a se face o colectare selectivă. S-a ajuns la un blocaj pentru că în judeţul Cluj nu s-a colectat selectiv. Deşi oamenii făceau selecţie, firmele nu adunau deşeurile pe fracţie umedă şi uscată. Îi avertizez pe operatori să colecteze selectiv. La această nouă rampă temporară se va respecta legea. Voi înfiinţa un corp de control pentru a se face controale la firmele care operează în judeţul Cluj şi pentru a vedea cum se colectează deşeurile”, a mai spus şeful administraţiei judeţene.

La rîndul său, reprezentantul firmei Prosal, Emanuel Romoşan, a dezvăluit că s-a gîndit o soluţie destul de costisitoare însă extrem de utilă pentru situaţia legată de deşeurile de la Cluj. El a spus că firma pe care o reprezintă a cumpărat de pe piaţa privată 30 de hectare de teren în extravilanul municipiului Turda, urmînd ca pe 8,7 ha dintre acestea să fie amenajată rampa de stocare provizorie. ”Este o soluţie costisitoare, dar care este eficientă. Este vorba despre o tehnologie inovatoare, care este folosită în Europa. Este o staţie tampon care va prelua o cantitate mai mare decît ceea ce s-a preluat pînă acum. Din punctul meu de vedere este important pentru judeţ şi un pas mare pentru operatorii de din zonă”, a spus Romoşan.

Directorul tehnic al firmei Prosal, Octavian Mateescu, a arătat că noua staţie va putea fi dată în folosinţă în cel mult 20 de zile de la obţinerea tuturor autorizaţiilor. ‘’Vom acoperi zona cu membrană şi vom putea prelua o cantitate însemnată de deşeuri. Vom face sortarea. Diferenţa va putea fi dusă la un depozit ecologic de către noi. Am decis să ne apucăm de treabă aici. Avem achiziţionată staţia de sortare, membrana şi în maxim 20 de zile ne vom amplasa acolo, după ce vom primi autorizaţia”, a spus directorul tehnic al firmei Prosal.

Mateescu a adăugat că noua rampă va putea fi exploatată timp de un an, însă dacă va mai fi nevoie se poate extinde. ”Sperăm să nu umplem foarte repede depozitul. Noi putem rezista un an de zile. Putem asigura stocarea, dar se poate şi extinde. Am făcut proiecţia pentru un an de zile, astfel încît să decongestionăm situaţia din judeţ”, a mai spus Romoşan. Acesta a explicat că investiţia de două milioane de euro va fi acoperită prin valorificarea deşeurilor, însă pentru asta e nevoie de creşterea gradului de reciclare. ”Profitul va fi realizat din valorificarea deşeurilor. Vom încerca să creştem gradul de reciclare şi valorificare. Componenta de reciclare a deşeurilor este foarte redusă în judeţul Cluj. Dacă reuşim să valorificăm acel reciclabil, vom ieşi pe profit”, a mai menţionat Mateescu.

Preşedintele CJ Cluj, Mihai Sepelcan, a ţinut să sublinieze că instituţia pe care o conduce nu are nicio obligaţie financiară sau de altă natură în cazul acestui depozit. El a spus că Prosal va încheia contracte doar cu operatorii de salubrizare. Legat de continuarea lucrărilor la Centrul de Management al Deşeurilor, Seplecan a spus că negocierile cu firma italiană Atzwanger au eşuat şi e posibil să fie organizată o altă licitaţie pentru finalizarea proiectului.

C.P.

Articole din aceeasi categorie