Seniorii și oamenii fără adăpost, sprijin de la primărie, pe perioada crizei coronavirusului

Primarul Emil Boc a anunțat măsurile luate la nivelul municipiului Cluj- Napoca, odată cu intrarea sub incidența Ordonanței militare nr. 3. Nu sunt uitați nici vârstnicii, nici oamenii fără adăpost.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt 61.415 de persoane peste 65 de ani, din care 1.702 vor primi sprijin de la primărie.

„Conform ordonanței militare, vârstnicii au la dispoziție doar două ore pentru cumpărături necesare, de aceea fac apel la ceilalți clujeni ca în acele două ore să lase libere supermarketurile și farmaciile pentru ca ei să nu stea la cozi. Am identificat vârstnicii peste 65 de ani, sunt 61.415 la Cluj-Napoca. Pentru a-i ajuta să nu iasă din casă, deși ordonanța militară le permite să iasă două ore, noi venim în sprijinul lor. Ne adresăm și îi sprijinim direct pe cei fără susținători sau ajutor. Am instituit numărul de telefon 0372.280.499, la care, începând de marți șapte operatori răspund și preiau mesajele celor care sunt în această situație. În acest moment, avem în baza de date 1.702 persoane care intră sub incidența acestei forme de sprijin. Dintre acestea, 210 deja primesc de azi (n.red miercuri) sprijin, prin funcționarii Direcției de Asistență Socială și unele asociații care oferă servicii sociale”, a declarat primarul Emil Boc.

În această perioadă și persoanele fără adăpost beneficiază de sprijin din partea municipalității. „Avem 126 locuri disponibile, iar 119 ocupate, deci mai avem 7 locuri disponibile și posibilitatea de mai pune la dispoziție încă 35 și încă 30 în regim de urgență. Pentru cele 35 avem nevoie de un spijin privat, pentru a putea să colaborăm cu o entitate care colaborează cu primăria Prison fellowship. Avem acolo masă asigurată și condiții decente pentru a putea să stea și ei acasă”, a mai declarat primarul.

Stăm acasă cât de mult cu putință

Primarul Emil Boc a adresat, din nou, un apel clujenilor pentru a nu ieși din casă.

Păstrându-ne calmul, fac apel la responsabilitate și să acționăm fără panică. Avem nevoie de calm, de responsabilitate, de a respecta măsurile decise de stat. Situația este sub control și nu sunt motive de panică. Sistemul sanitar se pregătește din ce în ce mai bine, se plătesc salarii, pensii, ajutoare sociale, nu există o problemă în aceasta privință. Nu există nicio problemă în privința alimentației publice, nu există probleme la magazine, ne-au asigurat că au livrare periodică și nu există niciun fel de risc. De asemenea, se normalizează și situația cu medicamentele, mai avem încă dificultăți la dezinfectanți și măști, dar situația începe să fie sub control, prin realizarea licitațiilor publice și oferirea către autoritățile publice centrale și locale a materialului necesar”, a declarat primarul.

El a solicitat, totodată, să se respecte cu strictețe mesajul autorităților de a sta acasă, pentru că este cea mai impotantă formă prin care le putem ajuta să își facă datoria. „Stăm acasă în primul rând pentru a scurta perioada acestei crize a coronavirusului, și pentru a reveni cât mai repede la normalitate. Stăm acasă pentru a nu ne îmbolnăvi noi și pentru a nu-i îmbolnăvi pe ceilalți, iar aici am un apel special pentru persoanele vulnerabile, la cele peste 65 de ani care au și condiții speciale în ordonanța militară. De asemenea, trebuie să stăm acasă pentru că locurile noastre de muncă, pensiile noastre să poată fi plătite în continuare, pentru ca sistemul de sănătate să aibă bani în continuare și fondul de șomaj la fel, avem nevoie să stăm în această criză cât mai puțin cu putință și să ne revenim inclusiv din punct de vedere economic”, a mai spus Boc.

Anca M. Colibășanu

 

Articole din aceeasi categorie