Senatorii clujeni la raport

Parlamentarii clujeni intră în ultimul an de mandat din actuala legislatură. În această perioadă în care i-au reprezentat pe clujeni în forul legislativ, o parte dintre ei s-au remarcat prin diverse activităţi legate de procesul legislativ, în timp ce unii s-au dovedit eficienţi doar în timpul campaniilor electorale sau a protestelor de stradă. Ziarul Făclia vă prezintă o analiză a activităţii celor patru senatori aleşi de clujeni în decembrie 2016.
Marius Nicoară a fost ales pe lista PNL la alegerile parlamentare din 2016, obţinând astfel al treilea mandat de senator. În luna iunie 2018, Nicoară a anunțat însă că părăsește rândurile liberalilor și că se înscrie în ALDE. Parlamentarul clujean arăta că printre motivele care l-au determinat să facă acest gest se numără faptul că Partidul Naţional Liberal nu mai este exponentul luptei pentru o justiţie fără interferenţe exterioare şi nu mai este un simbol al democraţiei. În Senat, Marius Nicoară este membru al Comisiei pentru Constituționalitate și al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor.

În trei ani de activitate din actuala legislatură, senatorul clujean a reuşit să susţină 202 declaraţii politice, a formulat 83 de întrebări şi 192 interpelări şi l-a interpelat de 21 ori pe primul ministru. Totodată, de la preluarea mandatului şi până în prezent, Nicoară şi-a pus semnătura pe 40 de iniţiative legislative. Unele dintre acestea sunt proiecte proprii iar la altele este coiniţiator.
Printre demersurile legislative ale senatorului clujean se numără propunerea privind transparenţa în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor.
Potrivit proiectului, activitatea de lobby înseamnă orice contact organizat şi structurat cu reprezentanţi publici pentru exercitarea unei influenţe în interesul unui client, precum şi activităţile întreprinse în sprijinul sau susţinerea unor astfel de contacte. Contractul de lobby este un contract cu titlu oneros prin care un prestator se obligă să desfăşoare activităţi de lobby în intereseul unui client.

Proiectul legislativ are ca obiect de reglementare „stabilirea cadrului juridic privind obligaţiile de conduită şi de înregistrare a unor persoane sau grupuri, în asociere cu activităţile prin intermediul cărora se urmăreşte influenţarea directă a activităţii de legiferare şi a proceselor decizionale la nivelul administraţiei publice centrale şi locale, în vederea asigurării unei funcţionări corespunzătoare a autorităţilor publice şi a procesului de luare a deciziilor la nivelul acestora, pentru ca instituţiile statale să îşi păstreze legitimitatea şi reprezentativitatea, iar influenţarea proceselor decizionale să fie posibilă în condiţii de egalitate şi transparenţă”, se arată în raportul de admitere a proiectului, dat de Comisia juridică a Senatului.

Tot Nicoară apare ca inițiator al proiectului de lege care prevede că asociaţiile de proprietari pot decide să excludă de la cheltuielile din întreţinere copiii cu vârsta sub şapte ani şi o să reducă la jumătate costurile pentru cei între 7 şi 14 ani. Senatorul clujean a mai depus un amendament la legea vaccinării prin care propune să se poată refuza vaccinarea din motive religioase sau de gândire. În plus, el vrea înființarea unei comisii care să verifice siguranța vaccinurilor. Senatorul clujean mai apare coinițiator al proiectului de lege privind darea imobilelor reprezentând case de cultură a sindicatelor în proprietatea publică a statului şi transmiterea acestora în proprietatea publică a unităţilor administrativ teritoriale unde sunt situate.

Goțiu vrea ca Iașiul să fie declarant „Oraș martir al Revoluției din 1989”

Mihai Goţiu se află la primul mandat de senator, fiind ales pe listele USR. Parlamentarul deţine funcţia de vicelider al grupului parlamentar al USR iar în primii trei ani de mandat s-a făcut cunoscut priontr-o serie de acţiuni de protest pe care le-a iniţiat în Camera Superioară a Parlamentului. Tot Goţiu a intrat în atenţia opiniei publice după ce a fost surprins dormind în Parlament chiar în timpul în care se dezbătea proiectul de buget al României pentru 2017. Gestul său a fost catalogat ca fiind unul penibil şi chiar ofensator la adresa celor care l-au votat să-i reprezinte în Camera Superioară a Parlamentului. Și mai penibil a fost modul în care a încercat să-şi explice atitudinea pe care a avut-o la probleme atât de importante pentru ţară şi anume bugetul de stat. Activitatea sa în cadrul Senatului pe parcursul celor trei ani de mandat a constat în susţinerea a 100 de declaraţii politice, 158 de întrebări şi 70 de interpelări. Goţiu l-a mai interpelat de 28 ori pe primul ministru şi şi-a pus semnătura pe 110 de iniţiative legislative. Senatorul clujean mai apare cu 849 de luări de poziții în plenul Camerei Superioare a Parlamentului.

Printre demersurile legislative ale senatorului USR se numără cel privind modificarea și completarea Ordonanței nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului precum și propunerea legislativă pentru declararea municipiului Iași ”Oraș – martir al Revoluției din Decembrie 1989”. Senatorul clujean și-a mai pus semnătura pe proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Tot Goțiu apare coinițiator al proiectului de lege privind parteneriatul civil.

Vasile Ilea vrea „Ziua naţională a antreprenorului român”

Senatorul Vasile Ilea a fost ales pe lista PSD, aflându-se şi el la primul mandat de parlamentar. Parlamentarul clujean a anunțat anul trecut că părăsește rândurile social democraților, alegând să activeze în grupul senatorilor neafiliați.
Ilea este membru al Comisiei Revoluționarilor din Decembrie 1989. Conform datelor prezentate pe site-ul Senatului, pe parcursul celor trei ani de activitate, Vasile Ilea a avut 12 interpelări și trei întrebări. Senatorul clujean şi-a mai pus semnătura pe 84 de iniţiative legislative şi a avut șase intervenţii în plen.
Printre demersurile legislative ale senatorului social democrat clujean se numără proiectul pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii și cel privind declararea oraşului Dragomireşti din judeţul Maramureş, „ORAŞ MARTIR” în lupta anticomunistă. Tot Ilea apare ca și coinițiator al proiectului de lege privind instituirea zilei de 30 septembrie ca „Ziua naţională a antreprenorului român”.

Laszlo Attila reprezintă UDMR în Senat şi se află la al doilea mandat de senator. Conform datelor prezentate pe site-ul Senatului, Laszlo Attila a avut cea mai slabă activitate dintre senatorii clujeni. Astfel, parlamentarul UDMR a reuşit în cei trei ani din actuala legislatură să-şi pună semnătura pe 56 de iniţiative legislative. La capitolul declaraţii politice bilanţul este zero. Tot zero apare şi la rubrica întrebări. Laszlo Attila a reuşit să aibă însă două interpelări și 75 de intervenţii în plen. Laszlo Attila face parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi deţine funcţia de preşedinte al Comisiei de Sănătate Publică.
C.P.

Articole din aceeasi categorie