Senator clujean: „Măsurile anunțate pentru a împiedica răspândirea coronavirusului trebuiau aplicate de îndată!”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a emis sâmbătă seară o ordonanță militară, prin care este interzisă circulația pe domeniul public a grupurilor mai mari de trei persoane. De asemenea, sunt introduse recomandări de circulație pe timpul zilei și mai ales pe timpul nopții. Măsurile au intrat în vigoare de duminică, de la ora 22:00, după publicarea în Monitorul Oficial.

Măsurile anunțate vin ca recomandări, deși, în opinia unor politicieni clujeni, ar fi trebuit să fie instituite ca obligativități. Asta cu atât mai mult cu cât românii nu respectă cu strictețe cerința autorităților de a sta în casă cât mai mult timp, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Cel mai vehement este senatorul clujean Laszlo Attila (UDMR) care atrage atenția asupra a două aspecte: măsurile trebuiau aplicate de îndată, iar în al doilea rând, acestea trebuiau anunțate ca obligativități, nu ca recomandări.

„Nu prea înțeleg ce este în mintea guvernanților. Una din priorități a fost ca atunci când se impune introducerea unor măsuri, acestea să intre în vigoare de îndată, după anunțarea lor. La noi, a venit președintele și a anunțat sâmbăta trecută ce măsuri urmează să fie introduse începând de luni. În al doilea rând nu prea înțeleg această recomandare de ordin militar de sâmbătă… stai în casă și impui acest lucru ca restricție, și nu lași la latitudinea unei persoane sau alteia să decidă dacă iese sau nu. Acești oameni sunt inconștienți când vin cu astfel de măsuri și uite ți-vă ce s-a întâmplat duminică, la slujba de la biserică. În această clipă, asta este prioritar, să încercăm să oprim lanțul de transmisie și să menținem evoluția cazurilor, într-o linie suportabilă sau care poate fi gestionată de către sistemul sanitar. Dacă mergem în direcția în care au mers alții și comitem aceleași greșeli pe care le-au făcut alții înaintea noastră, atunci foarte probabil nu va trebui să ne mire peste două săptămâni că vom ajunge în aceeași situație ca ei. Deci, ce reproșez eu este faptul că măsurile nu au fost aplicate de îndată și că nu au venit cu obligații, ci cu recomandări. Nu poate fi gestionată o astfel de situație în acest fel. E o situație de criză și poate fi gestionată doar prin obligativități. Societatea trebuie să fie solidară și să înțeleagă că aceste restricții sunt luate în folosul nostru. Previziunile sunt foarte sumbre. Mă aștept la o creștere, evoluție destul de semnificativă cam la o săptămână după 26”, a declarat senatorul Laszlo Attila.

„Ce e normalitatea? E o necesitate și o obligativitate a cetățenilor de a respecta aceste norme impuse prin hotărâre și ordonanță. Cred că trebuie să stăm toți acasă, în special cei care au o anumită vârstă. Sunt demersuri care sper să își demonstreze utilitatea și să nu ajungem la un grad foarte mare de internări pe ATI , pentru că eu cred că sistemul sanitar nu ar putea face față. Orice măsură e benefică.

Cred că Italia a luat măsurile de prevenție tardiv, iar la noi, măsurile anunțate trebuie văzute ca obligații, nu luate ca recomandări, în aceste ceasuri de grea cumpănă trebuie să ținem cont de glasul profesioniștilor. Oamenii au ieșit la picnic și grătare, nu este corect, e impardonabil…”, a declarat, la rândul său, deputatul PSD Cornel Itu.

„Măsurile sunt necesare, sunt recomandări acum, dar e posibil să se transforme în obligații, dacă lumea nu le respectă. E foarte important ca lumea să conștientizeze situația în care ne aflăm. Populația trebuie să se gândească și la faptul că anumite persoane se expun pentru ei, cum ar fi medicii, polițiștii, jandarmii, armata, oamenii aceștia lucrează ca noi să fim în siguranță. Trebuie să stăm cât mai mult în casă, nu este plăcut, dar peste tot sunt aceleași măsuri, necesare, trebuie să înțelegem asta. Din păcate, italienii nu au înțeles din timp asta, iar la ei situația a scăpat de sub control”, a declarat și deputatul PNL, Sorin Moldovan.

Măsurile anunțate, pe scurt

Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară, dar sunt permise intervențiile stomatologice de urgență; se suspendă temporar activitatea mall-urilor; circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează fără formarea de grupuri mai mari de trei persoane; in intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive: mersul la serviciu, pentru asistență medicală de urgență, aprovizionare și deplasări scurte în apropierea casei.

În intervalul orar 22.00 – 06.00, persoanele trebuie să stea în casă, iar cei care ies au nevoie de adeverință de la serviciu, pentru deplasarem sau declarație pe propria răspundere, din data de 23 martie, ora 22;

se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine. Excepții sunt cei care fac deplasări în interes profesional, personalul diplomatic, cei care au viza, cei care circulă din nevoi medicale, cei care au familia în România.
Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
De asemenea, persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile; persoanele care au nevoie de susținere și au peste 65 de ani vor primi sprijin de la autoritățile locale; se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Nu în ultimul rând, se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie