Securitatea energetică a UE depinde de relaţiile dintre Rusia şi SUA

Ria Novosti

Securitatea energetică a Uniunii Europene depinde de relaţiile ruso-americane, a declarat joi expertul german Behrooz Abdolvand, în cadrul unui duplex Moscova-Berlin, organizat de agenţia Rossia Segodnia.

“SUA ar trebui să coopereze cu Rusia şi să caute un compromis pentru că UE are de suferit”, a afirmat Abdolvand, directorul unui centru de cercetare a regiunii caspice de pe lîngă Universitatea Liberă din Berlin.

În opinia sa, Rusia şi Europa trebuie să continue să coopereze în ciuda sancţiunilor. Europa are nevoie, în special, de gazoductul rusesc South Stream, pe care grupul rus Gazprom intenţionează să-l construiască pe sub Marea Neagră pentru a lega Rusia de Europa Centrală şi de Sud.

“Din păcate, actualul conflict pune în pericol construcţia South Stream, dar Europa are nevoie de acest proiect”, a spus expertul german, estimînd că Azerbaidjan “nu va fi în măsură să înlocuiască decît o parte din gazele” livrate Europei de către Rusia. “Ca o completare – dar nu mai mult!”, a mai spus el.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat pe fondul crizei din Ucraina. UE şi Statele Unite au adoptat, la 1 august, noi sancţiuni economice împotriva Moscovei. La 7 august, ca răspuns la sancţiunile occidentale, Rusia a publicat o listă cu produse alimentare interzise importului din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

La decizia Comisiei Europene, societatea South Stream Bulgaria a suspendat marţi semnarea contractelor cu privire la construcţia gazoductului South Stream în Bulgaria.

Comisia Europeană încearcă să blocheze proiectul care, în opinia sa, nu corespunde normelor celui de-al treilea pachet energetic. Acesta interzice producătorilor de gaze să deţină conducte majore în Uniunea Europeană.

Cu o capacitate de 63 miliarde de metri cubi de gaze, proiectul South Stream este chemat să reducă dependenţa furnizorilor şi consumatorilor faţă de ţările de tranzit, în acest caz de Ucraina. Conducta, care va avea patru linii cu o capacitate de 15,57 miliarde de metri cubi de gaze fiecare, ar urma să intre în serviciu la sfîrşitul anului 2015 pentru a ajunge la capacitatea sa maximă în 2018. Construcţia sa a început la 7 decembrie 2012 în regiunea Anapa (Caucazul rus). Pentru a realiza partea terestră a conductei, Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Austria, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Grecia, Serbia şi Slovenia.

Articole din aceeasi categorie