Secțiile de Neonatologie ale SCJU Cluj, dotate de Organizația Salvați Copiii

Secțiile de Neonatologie I și II ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj au fost dotate, marți, 18 iunie, de Organizația Salvați Copiii România, cu aparatură medicală (două ventilatoare neonatale, un pulsoximetru, o masă radiantă și două monitoare de funcții vitale) în valoare totală de 66.000 de euro.

„Este a patra oară când revenim la Cluj cu donații pentru secțiile conduse de d-na prof. dr. Gabriela Zaharie și d-na șef de lucrări dr. Ligia Blaga (…). De ce am venit la Cluj-Napoca? Pentru că aici se nasc foarte mulți copii. În ambele secții se nasc aproape 5.000 de copii pe an. Din aceștia, peste 500 se nasc prematur, sau alții peste 100 sunt transferați din alte unități sanitare pentru cazuri de patologie malformativă” – a declarat, într-o conferință de presă susținută la SCJU Cluj, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Conform datelor prezentate în conferința de presă, în anul 2018, în Secția de Neonatologie I a spitalului s-au născut 2.400 de copii, dintre care 382 prematuri, iar 90 de nou-născuți au fost transferați din alte spitale și maternități care nu aveau aparatura medicală necesară îngrijirii acestora. Maternitatea, de gradul III, deservește patru județe: Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Maramureș.

La Secția de Neonatologie II, catalogată oficial drept maternitate de gradul II („deși aici sunt îngrijiți și prematuri mai mici, care ar trebui îngrijiți în unități de nivel III”), în anul 2018 s-au născut 2.571 de copii, 10% dintre aceștia fiind prematuri. Au existat, de asemeni, 18 cazuri de copii cu patologii severe, ajunși în îngrijirea secției în urma transferurilor din unități de nivel inferior.

„Toți banii pentru aparatură sunt strânși de la oameni care au trecut sau nu prin astfel de situații (de a avea un copil prematur – n.n.). Oamenii înțeleg că, din păcate, sistemul de sănătate are nevoie de investiția noastră, a tuturor, și s-a dovedit că poate fi scăzută această rată a mortalității infantile. Când am început noi programul și am analizat indicatorii, înainte de 2012, era o rată a mortalității de 11 la mie. Acum a scăzut la 6,5 la mie. Scăderea este importantă și credem că se poate face mai mult, astfel încât să nu mai pierdem atât de mulți copii, fiindcă în continuare pierdem un copil la fiecare șapte ore. Avem mortalitatea cea mai mare din Uniunea Europeană, 6,5 la mie, media UE fiind de 3,7 la mie. De aceea trebuie să ajutăm în primul rând maternitățile care preiau copiii în stare foarte dificilă și care sunt singurele care îi pot salva” – a mai declarat Gabriela Alexandrescu.

„Atunci când se naște un copil mic, un copil cu probleme, este nevoie de o susținere în echipă. O echipă, aș spune, și administrativă, care înseamnă și baza dată de sistemul sanitar, înseamnă și pregătirea medicilor, înseamnă și pregătirea asistentelor etc. De foarte multe ori apelăm la fundații care au înțeles că sunt situații mai grele, în care copiii au nevoie de mai mult decât le este oferit și vin în ajutorul acestora. Poate unora li se pare banal să spunem «Avem nevoie de 20 de pătuțuri». Nu este banal. Astăzi, însă, primim mult mai mult, primim aparatură care se adresează patologiei severe a prematurului. (…) Prima zi de viață este unică și de calitatea asistenței medicale din primul minut, din prima zi, depinde calitatea vieții viitorului adult. Deși avem oameni pregătiți, în continuare avem nevoie și de aparatură și, în consecință, de muncă în echipă. De aceea, țin să mulțumesc în mod excepțional d-nei Gabriela Alexandrescu și d-nei Amalia Năstase, care au fost alături de noi nu doar o dată” – a declarat prof. dr. Gabriela Zaharie, șef  Secție Neonatologie I a SCJU Cluj.

La rândul său, dr. Ligia Blaga, șef Secție Neonatologie II a SCJU Cluj, a arătat că, de multe ori, medicii sunt puși în situația de a îngriji prematuri foarte mici, iar ventilatoarele nu sunt suficiente, astfel că donația de acum a Organizației Salvați Copiii România vine în sprijinul multor copii „pe care soarta i-a făcut să se nască cu mult înainte de vreme”.

Prezentă la conferința de presă, Amalia Năstase, ambasador al Programului de reducere a mortalității infantile, a vorbit despre virtuțile sociale ale implicării, subliniind că „fiecare dintre noi este parte a schimbării în bine, iar atunci când gesturile bune vin împreună, rezultatul e o societate mai bună, pentru toți. Asta face mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit, pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână”.

Despre importanța colaborării cu societatea civilă a vorbit și directorul medical al SCJU Cluj, conf. dr. Adela Golea, domnia sa mulțumind Organizației Salvați Copiii România, în numele conducerii spitalului, pentru această importantă donație.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie