Se retrage ultimul sifonar al Clujului?

Într-un chioșc mic din cartierul Mănăștur, pe o străduță ascunsă, la doi pași de piață, funcționează ultima sifonerie din Cluj-Napoca.

Anton Modi are 73 de ani și deține baraca din cel mai aglomerat cartier al Clujului din anul 1998. Cu afacerea sa, a ajuns celebru în oraș și nu are de gând să se retragă decât dacă va fi nevoit să o facă sau nu va mai avea clienți. De la pervazul micului chioșc clujeanul vinde sifon nostalgicilor din toate cartierele orașului de pe Someș, la același preț de ani de zile- 50 de bani litrul. Are și un orar zilnic pe care îl respectă cu strictețe- de dimineața până după masă, cu o pauză la prânz.

A închis ușa” la Tehnofrig

Sifonarul Anton Modi a fost printre ultimii care au închis poarta” la Tehnofrig, dar s-a reorientat repede. A înfiinţat această firmă în urmă cu 20 de ani, care de atunci funcționează datorită iubitorilor de șpriț și sifon adevărat. „Am ieșit de la Tehnofrig atunci când s-a dărâmat, am fost printre ultimii care au închis poarta acolo. M-am priceput întotdeauna la a fabrica sifon. Au fost sifonării în prostie în Cluj… Pe vremea aceea când au apărut Tec-urile, toți vroiau să se îmbogățească. Era și o reclamă: vrei să fii milionar, cumpără-ți un Tec. Toți vroiau să fie milionari. Dar eu am rămas să fac calitate. Cei care nu au făcut au fost nevoiți să închidă. Eu am făcut sifon de calitate și am rămas în picioare”, spune Anton Modi.

La un moment dat, clujeanul a oferit și „consultanță” altor sifonari din oraș care i-au cerut sfatul. Din păcate, nu l au ascultat și, spune el, au trebuit să se retragă.

Nu a strâns averi din mica afacere

Chiar dacă nu s-a îmbogățit și nici acum nu câștigă o avere din sifonerie, pensionarul Anton Modi rămâne „în picioare” din orgoliu și pentru că are ocazia să socializeze. După ce plătește chirie pe teren, impozit la stat bioxid, apă și curent, rămâne cu doar 200, 300 de lei pe lună.

„Am rămas din orgoliu, toți ar fi închis până acum. Chiar și soția și fiul îmi zic să închid. Sigur, am și pensie. Dar așa am activitate și socializez. Foarte mult contează, la vârsta mea probabil că aș fi cu mintea mult mai redusă. .. dacă nu aș avea activitatea asta. Am discuții cu clienții, care îmi spun că sunt o enciclopedie. Discutăm și politică, dacă am ocazia, dar atât de rău s-a stricat politica, încât s-a ajuns să fie ca și pe vremea lui Stalin. Nu contează cine votează, contează cine numără. Degeaba crezi în niște oameni la început, că oricum se alege altceva, după o vreme”, mai spune clujeanul.

Pasionat de rebus

Pe parcursul unei zile, Anton Modi are și „timpi morți”, dar nu se plictisește.

Când nu are clienți, face rebus. E o pasiune pe care a descoperit-o în tinerețe și de atunci nu s-a mai putut lăsa de ea. Mai mult, pe vremuri, spune el, a participat și la o serie de concursuri de rebus, organizate de UDMR, care din păcate, acum nu se mai țin.

Clienți noi, clienți vechi, fie vară fie iarna

Chiar dacă la micuțul chioșc din cartierul Mănăștur fluxul de clienți nu este continuu, Anton Modi se bucură de cumpărători vechi și noi deopotrivă, indiferent de anotimp.

„Cumpăr sifon de aici de când s-a înființat, de când e lumea. Îmi place sifonul, nu îmi place apa minerală, dacă o desfaci o dată, nu mai are gaz. Eu cumpăr și suc și pun un pic de sifon în el”, spune un client.

„De cinci ani și ceva cumpăr sifon de aici, de când m-am mutat pe o stradă din apropiere”, spune un altul.

Iarna, cei care cumpără sifon sunt consumatorii permanenți, în timp ce vara se consumă sifon de plăcere, pentru că e rece, ne mai explică Anton Modi: „Sunt mulți cumpărători care iau sifon pentru că fac șprițuri acasă și nu este bun cu apă minerală. Nu vreau să fac o antireclamă, dar majoritatea recipienților fac o reclamă greșită prin denumirea lichidului. Nu este apă minerală, ci mineralizată. Apa minerală din puțurile originale, pe acolo, prin secuime, se îmbuteliază și acuma, dar cumpără restaurantele la un preț mare, cei care își permit”.

Terenul, revendicat

De curând însă, sifonarul clujean a primit o veste proastă: terenul pe care funcționează mica sa afacere a fost revendicat. A cumpărat baraca, dar pe teren este chiriaș, așa că la un moment dat, mai devreme sau mai t\rziu, va trebui să plece pentru că proprietarul intenționează să facă acolo o parcare particulară.

Cum se face sifonul

Mașinăria pe care Anton Modi o folosește este vintage”, dar datorită ei și tehnologiei pe care o folosește, afacerea sa a rămas atâta timp în picioare. Simplu, pe înțelesul tuturor, Anton Modi ne explică cum se face sifonul: „Apa potabilă intră pe conductă în sifonărie. Prima aparatură este un filtru fin care filtrează apa. După filtrare intră la răcire, pentru că impregnarea se face bine între patru și zece grade. Impregnarea înseamnă că se întâlnește apa cu bioxidul de carbon și se agită pentru a se pătrunde intermolecular cât mai bine. După ce se face sifon, intră din nou la răcire și vine la servire. Un litru costă 50 de bani”.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie