Se cere instituirea sechestrului asigurator pe Muzeul „Octavian Goga’’ de la Ciucea

Consiliul Judeţean Cluj solicită instanţei să instituie sechestru asigurator pe toate bunurile mobile şi imobile care constituie patrimoniul Complexului Muzeal „Octavian Goga’’ de la Ciucea. Măsura a fost cerută pentru ca bunurile să nu poată fi înstrăinate de noii proprietari ai complexului muzeal, fraţii Florin şi Radu Mureşanu, nepoţi după frate a Veturiei Goga’’. Acţiunea a fost înregistrată în această săptămână la Tribunalul Cluj iar primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 20 noiembrie. Consiliul Judeţean Cluj a cerut sechestru aisgurator pe toate bunurile muzeului de la Ciucea până când instanţa se va pronunţa în cauza privind anularea certificatului de moştenitor eliberat de un notar de la Sibiu prin care s-a atestat faptul că urmaşii Veturiei Goga, Radu şi Florin Mureşanu au dreptul la moştenirea Castelului de la Ciucea.

Documentul a fost eliberat în 6 noiembrie anul trecut de Societatea Notarială Sima şi Vişea din Sibiu. Este vorba de certificatul de moştenitor legal şi suplimentar nr. 68 din 2017 prin care constată că de pe urma Veturiei Goga au rămas la Ciucea un teren de 3420 mp, o clădire numită Ady Endre, clădirea Casa Albă, clădirea Casa de pe stâncă, un teren de 10.404 mp, casa de piatră cu patru apartamente, clădirea Mănăstirea cu 14 camere, un teren de 338 mp, un imobil de 338 mp, clădirea Castel, o clădire gospodărească şi un alt teren de 216 mp. Ca moştenitori sunt declaraţi de notar pe baza succesiunii Florin Mureşanu şi Radu Mureşanu.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj susţin că certificatul de moştenitor a fost eliberat fără să se ţine cont de testamentul Veturiei Goga în care se menţionează că averea de la Ciucea o lasă statului român. După două termene de judecată, Tribunalul Cluj a constatat că nu este competent să judece această cauză, declinând dosarul la Tribunalul Sibiu. Şi instanţa sibiană a refuzat să judece cauza pe motiv că nu are competenţă în acest sens. În acest context, s-a cerut tranşarea conflictului de competenţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa Supremă s-a pronunţat recent cu privire la acest conflict de competenţă, dispunând judecarea cauzei la Tribunalul Cluj.    

Bunurile mobile din muzeu ar trebui să rămână la Consiliul Judeţean Cluj

Conform documentelor juridice legate de Complexul Muzeal Octavian Goga de la Ciucea, Consiliulul Judeţean Cluj are dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile din Complexul Muzeal „Octavian Goga’’ de la Ciucea chiar dacă terenurile şi imobilele de aici au intrat în proprietatea urmaşilor după frate ai Veturiei Goga. Consililiul Judeţean Cluj are dreptul să deţină în continuare toate bunurile mobile din Muzeul Ciucea deoarece acestea nu au fost prevăzute în certificatul suplimentar de moştenitor eliberat în luna noiembrie pe numele lui Florin Mureşanu şi Radu Mureşanu de un notar din Sibiu. Certificatul se referă doar la bunuri imobile: un teren de 3420 mp, o clădire numită Ady Endre, clădirea Casa Albă, clădirea Casa de pe stâncă, un teren de 10.404 mp, casa de piatră cu patru apartamente, clădirea Mănăstirea cu 14 camere, un teren de 338 mp, un imobil de 338 mp, clădirea Castel, o clădire gospodărească, un alt teren de 216 mp, un teren de 3060 mp, un teren de 2160 mp, un teren de 4320 mp situat în extravilan şi alt teren de 5295 situat în extravilan.

Ce cuprinde Tezaurul de la Ciucea

Patrimoniul mobil de la Castelul Ciucea cuprinde 14.310 piese organizate pe colecţii, expuse sau depozitate în sălile complexului muzeal. Printre colecţiile importante se numără cea de Artă Plastică din care fac parte 309 lucrări ale unor artişti români consacraţi, dintre care amintim pe Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Nicolae Grigorescu, Elena Popea, dar şi lucrări de artă universală. De asemenea, muzeul adăposteşte o bibliotecă de peste 6000 de volume, o ladă maură din lemn de cedru(din secolul al XVI-lea), o masă de lucru, o canapea și câteva scaune, schițe de Nicolae Grigorescu, candele brâncovenești (secolele XVII – XVIII), brâuri (cingătoare) cu încrustații din pietre preţioase, provenite din India, Siria şi Turcia, o măsuță cu tăblierul din faianță, originară din Persia(secolul al XVI-lea), o icoană bizantină din secolul al XI-lea. În muzeu se mai găsesc lucrări de artă: obiecte din bronz provenite de la Pompei, un goblen francez din secolul al XVI-lea, un scrin care a aparținut lui Avram Iancu. Alături de acestea se mai întâlnesc corespondență și manuscrise aparținând poetului, publicistului și omului politic Octavian Goga.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie