Școala Gimnazială „Pavel Dan” Tritenii de Jos – O școală cu IMPACT

„… fiecare loc de pe pământ își are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi și un dram de iubire ca s-o-nțelegi”   (Nicolae Iorga)

A fost odată…

În anul 1875 s-a construit, din piatră, primul spatiu destinat școlii. Astăzi, în acest loc se află sediul Bibliotecii Comunale. În anul 1912 s-a construit un alt local, din cărămidă, sediul actualului Cămin Cultural. Școala funcționează cu clasele I-IV până în anul 1949, când apare clasa a V-a gimnazială. Numărul posturilor didactice variază între 2 și 5, cuprinzând și pe cele de la Școala Triteni Hotar, care funcționează din 1939 într-o casă particulară.

Școala actuală și-a deschis oficial porțile la 15 septembrie 1969, având 13 săli de clasă, un atelier, sală de sport, în ea funcționând 4 clase primare și patru clase gimnaziale. Denumirea actuală, Școala Gimnazială „Pavel Dan”, datează din anul 1996, denumire primită datorită celui care a scris o operă despre aceste meleaguri.

 O școală pentru fiecare

Școala Gimnazială „Pavel Dan” Tritenii de Jos este compusă dintr-o școală cu personalitate juridică – Școala Gimnazială „Pavel Dan” Tritenii de Jos și structuri – Școala Gimnazială Pădureni, Școala Primară Tritenii de Sus, Școala Primară Triteni Colonie. Structurată pe trei nivele de învățământ – preșcolar, primar și gimnazial -, școala însumează 411 copii, dintre care 100 preșcolari, 167 elevi în ciclul primar, 144 elevi în ciclul gimnazial, organizați în 5 grupe de grădiniță, 12 clase primare și 7 clase gimnaziale. Predarea se realizează în limba română, excepție făcând Școala Primară Triteni Colonie, unde predarea este bilingvă, româno-maghiară.

În școala noastră își desfășoară activitatea 34 cadre didactice (5 educatoare, 12 învățători și 17 profesori). Totodată, școala beneficiază și de sprijinul unui profesor documentarist, a unei contabile, a unei secretare și unui șofer de microbuz. Formarea profesională a resursei umane de care dispune școala este o preocupare constantă, dovadă stând faptul că 20 cadre didactice au gradul didactic I, 5 cadre didactice au gradul didactic II, 6 au definitivatul, iar 3 sunt debutanți. În aceeași masură, acestea participă la cursuri de formare, simpozioane, conferințe cu teme de interes pentru bunul mers al procesului instructiv-educativ.

Școala Gimnazială „Pavel Dan” Tritenii de Jos beneficiază de două microbuze școlare, cu ajutorul cărora este facilitată învățarea și pentru elevii care locuiesc la distanțe mari de școală. Din acest an școlar, primăria locală a pus la dispoziția școlii un program after school dedicat elevilor din ciclul primar, care se bucură de un real succes în condițiile în care tot mai mulți părinți lucrează.

Valori și atitudini…

Școala Gimnazială „Pavel Dan” Tritenii de Jos oferă fiecărui elev șansa de a-și desăvârși calitățile native, de a-și șlefui personalitatea, sub îndrumarea și cu ajutorul unor cadre didactice de înaltă ținută profesională, devotate actului educațional. Ne dorim să asigurăm și să creăm șanse egale la educație, să transmitem valori civice și morale cât mai variate, să promovăm responsabilitatea, compasiunea, toleranța, libertatea, cooperarea, să pregătim elevii pentru viață. Ne propunem să-i ajutăm pe elevi să-și descopere potențialul, pe care să-l folosească în mod competent, creativ și flexibil, astfel încât să se adapteze cerințelor unei societăți dinamice, în permanentă schimbare.

Povești de succes

În fiecare an școlar, efortul comun al cadrelor didactice și al elevilor din ciclul primar și gimnazial este valorizat prin participarea cu succes la olimpiade și concursuri școlare locale și județene, la diverse discipline (matematică, limba română, istorie, geografie etc). De asemenea, elevii noștri s-au remarcat și în cadrul olimpiadelor dedicate elevilor din mediul rural – Olimpiada satelor clujene, atât la nivel local cât și județean.

Rezultatele obținute la examenele de Evaluare Națională fac posibilă înscrierea elevilor noștri la liceu sau școli profesionale. Doar un procent mic, aproximativ 2% nu urmează ciclul următor de învățământ din cauza situației materiale precare. Acest lucru se datorează parteneriatului bine închegat între școală și familie, bazat pe încredere, respect, colaborare.

Activitățile extrașcolare contribuie la formarea personalității elevilor. Prin intermediul lor, aceștia își pot dezvolta anumite competențe și abilități necesare integrării armonioase în societate. Ne mândrim cu existența în școala noastră a Clubului Impact „Agenții Comunității”. Acesta a funcționat, la început sub îndrumarea Fundației „Noi Orizonturi”, ajungând în prezent să facă parte din rândul Cluburilor Impact independente. Activitățile clubului sunt structurate pe trei categorii: activități distractive de echipă – jocuri urmate de procesarea rezultatelor acestora – debrifing; povești de dezvoltare a caracterului; proiecte de serviciu în folosul comunității, implementate de club odată la 3 luni. Până în prezent, clubul a demarat cu succes trei proiecte de serviciu în folosul comunității. Prin proiectul „Un pas spre schimbare” au igienizat satul, au pus pubele, au realizat un marș al ecologiștilor și produse din materiale reciclabile. A urmat apoi „O picătură de fericire” pentru bătrânii satului și „Universul copilăriei”, prin care copiii și-au construit propriul parc, Parcul Impact, din materiale ecologice (lemn, cauciuc etc).

Clubul organizează an de an Târgul de Crăciun, în cadrul căruia frumoșii noștri „schimbă lume” își obțin fonduri pentru viitoarele proiecte. Târgul pune în vânzare produse confecționate sau obținute din diverse surse de elevi. Totul e structurat pe ateliere: atelier de ornamente, atelier de carte, atelier culinar, căutare prin hârtii, sticle de suc, atelier de creație, atelier de împletituri etc. Ca târgul să aibă un impact major asupra celor care îl vizitează, la sfărșitul lui se organizează o tombolă.

În 2018, în parteneriat cu Clubul Impact „After School Special” Cluj-Napoca și Compexit Skoda Cluj Napoca, ne-am făcut curtea școlii mai primitoare. Astfel, am făcut bănci, rondouri de flori, straturi de legume, am pictat platoul curții școlii, am realizat un hotel pentru insecte și o groapă de nisip utilă orelor de educație fizică. Au aflat și alții despre noi, pentru că proiectul „Hai la Joacă” a participat la Gala Națională a Voluntarului (2018). În iunie 2019, am sărbătorit Ziua Națională Impact, alături de celelelte cluburi din țară. Pe o vreme ploioasă am lucrat la parcul nostru din centrul comunei, am învățat, ne-am jucat, ne-am distrat.

Din 2019, Școala „Pavel Dan” Tritenii de Jos face parte din Mișcarea Zburd. Înscrierea noastră pe Harta Zburd se datorează faptului că în ultimii ani am căutat soluții pentru a transforma în realitate următoarele direcții: am implicat și încurajat inițiativele elevilor, am facilitat învățarea, i-am învățat să colaboreze, să atragă și să ofere resurse din și în comunitate. Menționăm, de asemenea, parteneriatul dintre noi și Emerson Cluj-Napoca, în cadrul căruia școala a fost dotată cu mobilier și calculatoare, iar o parte dintre elevii școlii noastre au vizitat firma. Un alt parteneriat de succes este cel cu Tășuleasa Social, prin care elevii participă la acțiuni ecologice (stângere de peturi) și de împădurire a unor suprafețe din comună.

Personalități ale satului

Din rândul sătenilor frumoasei comune Tritenii de Jos, comună situată în Câmpia Transilvaniei, s-au ridicat și oameni de valoare. Merită amintiți: scriitorul Pavel Dan, înv. Latiș Ioan, prof. univ. dr. Ispas Ceclan, cântărețul de muzică populară Ion Cristoreanu și baschetbalistul Ghiță Mureșan.

Prozatorul Pavel Dan (1907-1937) a tratat în opera sa subiecte inspirate din viața aspră a țăranului român transilvan. Sunt demne de a fi amintite nuvela „Iobagii” și culegerea de nuvele „Urcan Bătrânul”. Astăzi, în amintirea acestui ilustru fiu al satului, școala din localitate îi poartă numele.

Învățământul tritean a avut ca reprezentat de seamă pe învățătorul Latiș Ioan (1955-2016). Iubitor de istorie, tradiții și locuri natale, a ales să transmită mai departe ceea ce a învățat propriilor consăteni, fiind învățător în satul natal pe toată durata carierei didactice. Din dragoste pentru Tritiu s-a născut monografia dedicată comunei Tritenii de Jos. De la el știm cum arăta portul popular specific locului, care erau obiceiurile și tradițiile tritenașilor. De la el am învățat ce înseamnă stoicism, răbdare, altruism, încredere…

Elevul Ghiță Mureșan, azi un celebru baschetbalist, s-a remarcat prin calități motrice excepționale, dovadă făcând faptul ca este cunoscut de o întreagă planetă, ca jucător în NBA.

***

Chiar dacă suntem o școală din mediul rural, dispunem  de profesori cu o bună pregătire metodică și de specialitate, care stăpânesc conținuturile predate, fiind interesați de inovații, activități eficiente și demersuri didactice centrate pe elev. Ei depun eforturi pentru a-și adapta procesul instructiv-educativ nevoilor elevilor.

Și copilul de la țară trebuie să aibă parte de o educație de calitate și de șanse egale cu cei de la oraș, de aceea noi le oferim toate pârghiile pentru a nu se simți inferiori acestora. Considerăm că munca unui dascăl care predă în mediul rural este valoroasă și din prisma faptului că elevii noștri nu sunt meditați în particular, dar intră în clasa a IX-a la licee de succes din județ.

Director,
Prof. Ioan MARCHIȘ

Articole din aceeasi categorie