Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu“ – o școală cu poveste

Chiar dacă praful timpului s-a așezat peste documentele din Arhiva Statului, prin munca de cercetare a unor profesori din Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu“ s-a descoperit, cu ceva vreme în urmă, că această instituție își deschidea porțile pentru copii în toamna anului 1930, sub numele de Școala Primară de Stat nr. 14. De la acel moment și până în zilele noastre, încă de când pășesc în curtea școlii și în sălile de clasă, dascălii din această școală își doresc să modeleze mintea elevilor într-un mod frumos, eficient și practic.

În anul școlar 2018-2019, acest fapt s-a întâmplat în toate cele 47 de clase de nivel primar și gimnazial, care au însumat un efectiv total de 1.297 de elevi. Se poate constata că în ultimii ani, numărul copiilor care s-au înscris în Școala „Ion Agârbiceanu“ a tot crescut, astfel că din luna septembrie 2019, vor funcționa 8 clase pregătitoare. În istoricul școlii putem remarca de mai bine de 15 ani existența claselor cu profil sportiv, care au contribuit la crearea unei imagini pozitive prin participarea la diferite competiții sportive din țară și de peste hotare. Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu“ și profesorii care lucrează aici și-au stabilit ca scop principal să folosească toate mijloacele adecvate pentru a forma din elevii care studiază aici oameni destoinici pentru lumea în care trăim.

Cuvintele lui Agârbiceanu, al cărui nume îl poartă școala noastră, le-am găsit sub forma unor îndemnuri prin scrierile sale: „Să-ți placă lucrul pe care îl faci. Să-ți iubești meseria. Să pui o parte din sufletul tău în muncă. Să nu faci nimic din datorie, numai că trebuie să faci. Numai atunci munca te uzează și te schimbă în mașină de muncit. Dacă pui suflet, e altceva“. Și credem că ceea ce se întâmplă în Școala „Ion Agârbiceanu“ se întâmplă cu mult suflet pus de fiecare învățătoare sau învățător, de fiecare profesoară sau profesor din această instituție, cu dorința de a face într-adevăr o reformă a învățământului românesc în context european.

Infrastructură

Din perspectiva dascălilor, a pune suflet în această profesie este parte dintr-o rețetă din care nu lipsesc: o clădire prietenoasă care stimulează prin prezența tablelor interactive din fiecare sală de clasă, o școală care te îmbrățișează cu un sistem de căldură și iluminat eco și care te învăluie într-o atmosferă a dorinței de cunoaștere prin holurile spațioase și decorate cu informații din științele lumii. La acestea se mai adaugă faptul că elevii se simt protejați în spațiile de joacă construite după ultimele norme de securitate și siguranță și primesc primul ajutor la cabinetele de pediatrie și stomatologie sau sunt învățați să vorbească corect în cabinetele de logopedie și le sunt legate rănile de pe suflet în cabinetul de consiliere.

Activități extrașcolare reprezentative

În această școală se creează cu succes forme atractive de petrecere a timpului liber, atât pentru profesori, dar mai ales pentru învățăceii școlii, precum și multiple activități cu caracter educativ: Centenarul Marii Uniri din decembrie 2018 a prilejuit organizarea programului  artistic cu tema „Uniți în cuget și-n simțiri”; competiția națională „Marea Voluntariadă Națională de Mediu a Școlarilor”, în care elevii și profesorii au fost implicați în acțiuni legate de protejarea mediului și reciclarea de hârtie și ambalaje de plastic, la finalul competiției Școala „Agârbiceanu“  situându-se pe locul V pe țară; colaborarea cu Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog s-a concretizat în activități de prevenire a consumului de droguri de către elevi; excursii prin diferite locuri din țară (Porțile de Fier, Băile Herculane, Iași, Vatra Dornei sau Alba Iulia); periplu cultural-literar pe la casele memoriale ale scriitorilor români (Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Ion Creangă, Veronica Micle, Calistrat Hogaș, Alexandru Vlahuță, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Topârceanu, Otilia Cazimir); nelipsitele momente cu caracter folcloric ce s-au desfășurat pe tot parcursul anului școlar (prezentarea de costume populare din diverse zone ale țării, serbări de Dragobete și Mărțișor, încondeiatul ouălor, Ziua șezătorii, expoziție de picturi pe sticlă) încununate cu Festivalul de folclor „Întoarcerea la tradiții” – ediția a V-a, organizat de școala noastră, la care au participat ansambluri folclorice și de dansuri populare, alături de interpreți de muzică populară din mai multe județe ale țării; concursuri sportive: Cupa Tymbark și Olimpiada gimnaziilor la fotbal, de unde elevii noștri s-au întors cu premiul I.

Misiune, viziune, valori

Odată ajunși la „Agârbiceanu“, atât profesorii, dar și elevii devin, neapărat, oameni motivați și entuziaști în ceea ce au de făcut. Din spusele copiilor care învață aici, profesorii știu „să dea“ mai departe elevilor și reușesc să ofere cele mai clare și bune lămuriri despre ei înșiși și despre lumea care îi înconjoară, ajutându-i, timp de opt-nouă ani, să devină oameni. Credem că acesta este elementul principal și important ce ține de ethosul unei școli: încercarea de a-i motiva cu entuziasm pe elevi să pătrundă în miezul lucrurilor într-un mod eficient și util pentru devenirea fiecăruia dintre ei. Considerăm că reușim în cea mai mare măsură să ne împlinim viziunea școlii: Promovarea valorii prin activități și programe care să ofere elevilor un mediu educațional echilibrat și stimulativ, o educație de tip european și posibilitatea, pentru toți copii, de a atinge nivelul maxim de performanță. O școală de calitate pentru fiecare!

Din perspectiva unor elevi, spațiul școlii nu reprezintă „doar o simplă școală de cartier, ci un loc în care au crescut și au lăsat loc de păstrare în mintea lor pentru multe amintiri: poeziile amuzante scrise pe pereții din clădirea veche, tezele pe care le dădeau în sunetul de bormașină, în timpul celor doi ani când „casa” lor a trecut printr-un amplu proces de renovare și modernizare, retragerea în biblioteca școlii, ce îți oferă un spațiu confortabil pentru a citi în liniște“.

Creativitate, cunoaștere, performanțe

Elevii sunt încântați că pot învăța într-un spațiu modern, cu dotări materiale exclusive, în care se simt inspirați și stârniți să descopere tainele vieții și ale lumii. Prin tot ceea ce e școala noastră, încercăm să nu alungăm jocul din viețile noastre și vrem să ne lăsăm urmăriți de creativitate și cunoaștere, motiv pentru care declarăm că suntem prietenii cărților în fiecare an, când prin concursuri și alte activități celebrăm Ziua internațională a cărții, ne bucurăm de invitați de onoare care au vrut să ne vorbească despre cărțile pe care le-au scris: „Viața în ritm de tenis“, semnată de jucătorul de tenis Horia Tecău sau „Olguța și un bunic de milioane“, al cărei autor este scriitorul clujean Alex Moldovan, ne asortăm și ne distrăm de Ziua Șosetelor desperecheate, ne îmbrăcăm în albastru în Ziua internațională de conștientizare a autismului pentru a stimula în elevi recunoașterea unei realități, participăm la concursuri și olimpiade școlare la diferite discipline, pe care de câteva ori le-am înscris cu numele lui Agârbiceanu pe diplome, pe care este trecut cu majusculă locul I sau premiu special (s-a întâmplat în acest an școlar la Olimpiada națională de limba și literatura română, în cazul unei eleve excepționale din clasa a V-a), nu lipsim de la multe întreceri sportive, de unde ne întoarcem cu premii, de multe ori tot pe locul I.

Practic, vrem să transmitem copiilor că se poate învăța și altfel, cu condiția să îți dorești acest lucru.

***

Așa cum spun cuvintele înscrise sub eticheta „Misiunea școlii”: Școala  Gimnazială  „Ion Agârbiceanu” asigură accesul egal și sporit la educație tuturor copiilor, dezvoltă un mediu favorabil învățării, le oferă elevilor un start solid în educație prin dezvoltarea deprinderilor și îmbogățirea cunoștințelor, prin modelarea personalității lor. De asemenea Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” promovează toleranța și echitatea în toate demersurile educației, formează competențele „bunului cetățean” – informat, responsabil și implicat. Suntem o școală în care încercăm să instituim o reală reformă a învățământului prin dotările de care dispunem, prin modul de abordare a procesului de educare al celor pe care părinții ni-i încredințează câteva ore pe zi, prin motivarea cu entuziasm a elevilor pentru a cunoaște și pentru a deveni cu adevărat oameni în societatea secolului XXI.

În urma tuturor acestor lucruri rămân cuvintele unei absolvente din promoția 2019: le va duce dorul colegilor și profesorilor pe care i-a cunoscut la „Agârbiceanu“, fiindcă școala a fost ca „o a doua casă, un loc din care nu ar mai pleca“. Așa că nu ezitați să veniți la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu“ și vă asigurăm că într-o zi, fiecare elev sau fiecare profesor care ajunge să interacționeze cu această școală va putea spune, asemeni unui ursuleț celebru dintr-o carte pentru copii: „Cât de norocos sunt, încât să am pe cineva care să mă facă să-mi fie atât de greu să spun: La revedere!“.

Director, prof. Paula BALICA
Prof. Ioan – Călin HURGOIU

Articole din aceeasi categorie