Școala Gimnazială „Ioan Bujor” Petreștii de Jos – Profesionalism și rigoare în actul educativ

Prima școală unde au învățat copiii din Petreștii de Jos, ca de altfel și cei din celalalte sate învecinate, a fost mănăstirea situată pe locul care astăzi se numește Dealul Mănăstirii. Ea a fost clădită în secolul al XII-lea și a rezistat până în perioada Revoluției de la 1848, când a fost distrusă. În anul 1872 s-a construit o școală nouă, din piatră, la construcția căreia preotul Iosif Balint a contribuit cu suma de 200 florini.

Odată cu trecerea timpului, setea pentru învățătură a devenit o cerință majoră a comunei. În 1949 se înființează școala de șapte clase în centrul comunei, necesitând construcția unui local propriu, după cerințele pedagogiei moderne. Începând din anul școlar 1964-1965, în localitate funcționează Școala cu clasele I-VIII. Ca urmare a desființării unităților școlare din celelalte sate ale comunei, începând din anul 1975, în clasele V-VIII ale școlii noastre sunt cuprinși copiii din toată comuna. Aceasta are în componență 7 sate: Petreștii de Jos, Petreștii de Mijloc, Petreștii de Sus, Crăiești, Livada, Deleni, Plaiuri. În vederea sprijinirii copiilor pentru debutul activității școlare, din anul 1967 funcționează în localul școlii o grădiniță cu program normal, ea neavând local propriu. În Crăiești există o structură pentru ciclul primar, iar din anul 2004 funcționează și grădinița cu program normal. În anul 2015 școala primește numele de „Ioan Bujor”, după numele regretatului profesor de istorie care a fost directorul școlii timp de 24 ani.

Școala Gimnazială din Petreștii de Jos este singura școală gimnazială din comună, așadar aceasta școlarizează și elevii din localitățile aparținătoare.

Infrastructură   

Întregul proces de învățământ se desfășoară în două corpuri de clădire, unul fiind în Petreștii de Jos, celalalt în Crăiești. Clădirea școlii din Petreștii de Jos este formată din 6 săli de clasă, un cabinet de informatică, sala de grupă unde funcționează grădinița, o bibliotecă, arhiva, secretariatul, sala profesorală, cabinet director, grup sanitar și magazie de lemne. Structura Școala Primară Crăiești are o sală de clasă, o sală de grupă, sală profesorală și grup sanitar.

În ambele clădiri sălile de clasă sunt spațioase, luminoase, iar mobilierul din majoritatea sălilor este nou. În anul 2016 acestea au fost dotate cu videoproiectoare și table magnetice, astfel facilitând procesul de predare al cadrelor didactice și cel de învățare și evaluare al elevilor. Școala din Petreștii de Jos deține și un teren sintetic de sport de 1066 mp și un parc de joacă. De asemenea, în cele două unități au fost reabilitate trotuarul și scările, fiind acoperite cu gresie și prevăzute cu o rampă pentru persoanele cu dizabilități, s-a realizat izolarea termică cu polistiren și dotarea cu centrale termice pe lemne.

Misiune, viziune, valori   

Școala reprezintă o structură organizată și competentă, cu responsabilități majore, multiple în viața unei comunități pentru educarea și instruirea tinerei generații. Rolul ei este de a continua într-un cadru sistematizat, științific, procesul de instruire și educare a copiilor, început în familie, și de adaptare a acestora la solicitările societății, de transmitere, tinerei generații, a valorilor culturale și morale necesare comportamentului și integrării lor în societatea contemporană.

Școala noastră funcționează ca un centru coordonator și de legătură cu celelalte instituții ale comunității și cu ceilalți factori cu preocupări educaționale și se dezvoltă prin efortul combinat al structurii de conducere a școlii, al personalului școlii, al elevilor și părinților.

În unitatea noastră există mulți elevi cu o situație materială modestă, însă ei  beneficiază de manuale și rechizite gratuite, dar și de burse sociale, de merit și de navetă. Acordăm importanța necesară integrării elevilor din familii defavorizate promovând valori cu o dechidere către educația incluzivă, cum ar fi: cooperarea, respectul, responsabilitatea, autodisciplina, integritatea.

Rezultate și performanțe școlare

Eforturile și implicarea elevilor și profesorilor, colaborarea eficientă dintre aceștia au fost răsplătite cu numeroase premii și mențiuni la olimpiadele și concursurile la care au participat. Grupul de colindători a reprezentat cu mândrie școala la Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Ep. Nicolae Ivan”, etapa Turda/ Câmpia Turzii – premiul I. Printre rezultatele obținute de elevii noștri se numără: „Olimpiada Satelor Clujene” – 3 elevi calificați la etapa județeană; „Pe urmele sfinților”, secțiunea pictură – un premiu II, secțiunea grafică – un premiu II; „Pe urmele străbunicilor delegați la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia” – premiul III; Olimpiada Pământului – mențiune; Olimpiada de religie – 5 elevi calificați la etapa județeană; Olimpiada Națională a  Sportului Școlar – premiul III; Concursul Național „George Emil Palade”, etapa județeană – mențiune.

Cadrele didactice sunt preocupate de evoluția lor în carieră și acest lucru se dovedește prin implicarea în diferite cursuri de formare, înscrierea la concursurile pentru obținerea gradelor didactice, unde toate inspecțiile s-au încheiat cu note maxime.

Activități educative extrașcolare reprezentative

În anul școlar 2018-2019 Școala Gimnazială „Ioan Bujor” a organizat a doua ediție a Târgului de Crăciun, la Căminul Cultural Petreștii de Jos, unde au fost invitați părinții, locuitorii comunei și autoritățile locale.

Activitatea a debutat cu un program artistic prezentat de elevi, numit „Povestea Crăciunului”, în cadrul căruia au interpretat personaje și au colindat colinde vechi specifice zonei văii Hășdate, iar Moș Crăciun, ajutat de Primăria și Consiliul local, a venit cu cadouri pentru toți copiii. Apoi, programul a continuat cu vânzarea aranjamentelor de iarnă și a altor produse adecvate evenimentului. Dacă la prima ediție a Târgului de Crăciun banii adunați au fost donați unei familii nevoiașe, care și-a pierdut casa într-un incendiu, la a doua ediție banii au fost folosiți pentru a premia elevii cu rezultate deosebite la concursuri și activități extracurriculare.

Faptul că localitatea noastră se află în zona Rezervației Cheile Turzii a făcut posibilă implicarea atât a profesorilor, cât și a elevilor, în mai multe acțiuni de voluntariat legate de protejarea mediului, printre care „Let`s do it”, „Să lăsăm rezervația Cheile Turzii fără deșeuri”. Școala noastră a organizat în fiecare an, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, activități cultural artistice și distractive. Școala, curtea și terenul de sport au fost amenajate de sărbătoare, iar cadrele didactice au pregătit pentru școlari și preșcolari activități complexe și diversificate.

Deoarece comunitatea locală apreciază și susține activitățile desfășurate de școala noastră, consilierii locali au donat bani pentru a recompensa elevii câștigători din cadrul Concursului „Eminescu, Luceafărul poeziei românești”.

În cadrul programului „Școala altfel”, desfășurat în perioada 2- 6 martie 2020, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Ioan Bujor” Petreștii de Jos au sărbătorit pentru prima dată Ziua Școlii. La activitate au fost invitați foști absolvenți, oficialitățile locale, părinții elevilor și locuitorii comunei. Activitatea a debutat cu prezentarea unui scurt istoric despre școală, absolvenți de seamă ai acesteia și activitatea didactică a domnului profesor Ioan Bujor, fost director al școlii care astăzi îi poartă numele. În memoria dânsului a fost oficiat  un parastas de către preoții din comună. Elevii școlii, îndrumați de domnii profesori și învățători, au prezentat un program artistic dedicat zilei de 8 Martie, dar și o șezătoare în cadrul căreia școlarii au purtat costume tradiționale specifice zonei. Activitatea s-a încheiat cu un dans popular prezentat de câțiva dintre invitații ansamblului „Rapsodia Clujana”, unul dintre componenții grupului fiind un absolvent al școlii noastre. Totodată, în incinta școlii a fost organizat și un „Târg de mărțișor”, cu aranjamente florale de primăvară și mărțișoare realizate de elevi. Astfel, după încheierea spectacolului, toți cei prezenți au putut pleca acasă cu o amintire frumoasă de la primul astfel de eveniment organizat de școala din comuna Petreștii de Jos.

Sunt derulate numeroase activități extracurriculare, cum ar fi: excursii, acțiuni de voluntariat, serbări școlare, activitățile din cadrul parteneriatelor cu Poliția rurală, Biblioteca Comunală, biserica, asistența socială. În cadrul acetor activități sunt implicați atât elevii și profesorii, cât și părinții, reprezentanți ai comunității locale.

Absolvenți de renume, personalități de succes

Dintre personalitățile marcante ale școlii noastre îi amintim pe: prof. univ. emerit Bazil Pârv – a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, specializarea Informatică, în anul 1976 și în 1990 obține titlul de doctor în Matematică, cu o teză pe Astronomie, mai exact Mecanică cerească; prof. univ. dr. Ioan Rotar – a obținut diploma de inginer agronom la Institutul Agronomic „Dr. Petru Groza” din Cluj-Napoca, în anul 1977, iar diploma de „Doctor în agronomie” în 1993; inginer agronom Pîrv Ioan – primarul comunei Petreștii de Jos.

Lista absolvenților de renume poate continua, deoarece din fiecare generație s-au remarcat în diferite domenii, cum ar fi: medicină, economie, inginerie, învățământ etc. Printre absolvenți ai școlii se numără și cadre didactice care predau în prezent în unitate: prof. înv. primar Popa Otilia și Moldovan Aurel.

***

Școala noastră este locul în care elevii trebuie să se simtă ca acasă. Aici ei au un cadru ambiental adecvat pentru formarea și dezvoltarea calităților și aptitudinilor. Dorim să satisfacem nevoia fiecărui elev de a se simți competent în a deține și utiliza informația, deschis spre schimbare și învățare, capabil să-și aleagă calea spre succes și să se adapteze unei societăți dinamice, mereu în schimbare.

Nu doar profesionalismul și rigoarea științifică definesc actul educativ, ci în egală măsură talentul pedagogic, comunicarea afectivă, știința de a înțelege vârste diferite, aspirații și idealuri, niciodată aceleași în diversitatea și complexitatea naturii umane.

Cadrele didactice din instituția noastră sunt pregătite să formeze din fiecare copil un OM și un CARACTER. Pentru noi copilul reprezintă o personalitate în devenire, a cărei evoluție o monitorizăm în permanență.

În dezvoltarea unei educații autentice pentru viața elevilor noștri este esențială cultivarea unei legături statornice și a unei cooperări eficiente între școală, familie și comunitatea locală. Ne dorim ca în continuare acest parteneriat să funcționeze pentru a sprijini elevii în lungul drum al formării.

Director,
Prof. Mihaela Ioana Morovan

Articole din aceeasi categorie