Școala Gimnazială Borșa – O școală mică, dar cu suflet mare

Pentru noi, o școală nu e doar o simplă clădire. Nu înăuntrul unor ziduri se plămădește ca o pâine, viitorul, ci acolo unde găsești suflete calde. Clădirea școlii noastre nu e doar o grămadă de cărămizi unite ca să alcătuiască clase și laboratoare, cabinete și biblioteci. Acestea sunt, de alfel, foarte importante: ce ne-am face fără laboratoarele de biologie, de fizică, de chimie sau fără cele de informatică? Ce ne-am face fără galeria de imagini și citate din sălile de clasă sau fără materialele didactice din cabinetele de istorie?

***

Școala noastră, Școala Gimnazială Borșa, este o casă pentru toți elevii noștri, de la cei mai mici, de la grădiniță, care au, pregătit pentru ei, un mic castel multicolor, unde fiecare preșcolar este un prinț sau prințesă, trecând prin spațiile jucăușe ale elevilor de la primar și mai apoi prin spațiile de la gimnaziu, aranjate într-un mod unic, care face trecerea spre lumea celor mari mai ușoară, neuitând nici un moment că orice vârstă am avea, trebuie să rămânem copii.

Credem că, în zilele noastre, și școala de la țară trebuie să fie pregătită să facă față unor cerințe tot mai complexe din partea societății contemporane și să își revendice locul său în viața copiilor pe care îi educă, dar și în centrul comunității.

Centrul vital al unei comunități, precum comuna Borșa, este școala. Rolul central rămâne al profesorilor și al directorilor de școală, care integrează dorințele părinților și ale autorităților din administrația locală.

O școală-familie

Școala Gimnazială Borșa este o mică familie, ce numără 130 de elevi și preșcolari, alături de 20 de cadre didactice, alese special pentru o școală ce se dorește a fi model. Familia noastră largită cuprinde întreaga comunitate pe care o slujim cu dăruire – satele Borșa, Giula, Ciumăfaia, Borșa Cătun, dar și alte trei sate adoptate de noi din punct de vedere al educației – Bădești și Chidea, care aparțin administrativ de comuna Vultureni, și Satulung, ce aparține administrativ de comuna Chinteni.

Borșa nu este o școală-fabrică, ci o școală-familie, unde vrem să-i învățăm pe elevii noștri cum să învețe, să-și dezvolte creativitatea, să coopereze cu alții și să participe la viața comunității. Așezământul școlii este emblema instituției, iar prin arhitectura sa deosebită o putem considera un simbol al localității noastre.

Suntem mândri de casa noastră!

Holurile dau o prima părere vizitatorului, așa că ele sunt viu colorate, pavoazate într-un stil unic, cu materiale interesante, din toate domeniile, cu o panoplie a personalităților locale care s-au născut și au studiat în Borșa, cu exemple de activități derulate în școală, dar și cu munca noastră.

Școala este văzută, la Borșa, ca o mini-comunitate în care toți ne simțim responsabili, succesele fiind sărbătorite împreună, iar momentele mai puțin fericite arată cât suntem de uniți.

Școala noastră se preocupă ca dreptul la educație al oricărui copil din comunitate să fie respectat, indiferent de statut social, etnie, religie, sex, capacitate intelectuală etc. Pentru aceasta, școala dezvoltă mecanisme și activităti specifice, prin care să creeze un mediu educațional atractiv, în care copiii să se simtă în siguranță fizică și psihică.

Școala noastră are inițiativa unor activități prin care să se acționeze concret în legătură cu situații de încălcări ale drepturilor copilului / omului din comunitatea locală, prin proiectele teoretizate la cultura civică și exprimate prin activități locale. Școala Gimnazială Borșa dezvoltă un curriculum la decizia școlii în conformitate cu interesele și nevoile copiilor, necesar pentru dezvoltarea de abilități de bun locuitor al comunei Borșa și adult într-o lume în schimbare.

Programul activităților extrașcolare și extracurriculare este generos în tematici și activități ce au în vedere crearea de oportunități de petrecere a timpului liber, educația pentru valori, formarea de abilități specifice, valorizarea talentelor și preocupărilor copiilor. Într-o școală prietenoasă, ca a noastră, există interes și preocupare pentru a ajuta copiii cu probleme sociale, cu nivel de trai scăzut și cu posibilități materiale reduse. Directorul școlii organizează periodic acțiuni în sprijinul unor astfel de copii.

Din anul 2018, toți elevii școlii sunt incluși într-un proiect de tip After School, gratuit, organizat după cele mai moderne standarde, cu săli special amenajate, sprijin personalizat fiecărui elev (având în unitate asistent social, psihopedagog și psiholog), profesori care cu adevărat sunt prieteni cu elevii și părinții.

Imaginea școlii este importantă și se completează cu rezultate cuantificabile (număr de absolvenți, performanțe în alte structuri de învățământ). Educația de calitate este rezultatul unui efort colectiv al cadrelor didactice, fiecare contribuind individual asupra imaginii de ansamblu a instituției școlare. Responsabilitatea aceasta este în mâinile noastre, deoarece această imagine pozitivă se creează greu și se poate pierde rapid. Școala noastră, în ochii comunității, este rezultatul unei munci constante.

Școala cu muzeu!

Dacă vrei să reintri în atmosfera satului de altădată, să cunoști istoria locală și națională „altfel”, dacă ți-e dor de casa părintească, aceea care nu mai e, atunci Școala Gimnazială Borșa îți oferă aceasta. Întreg demisolul școlii cuprinde un muzeu istoric și etnografic, denumit Muzeul satului meu Borșa, grupat în șapte spații amenajate tematic: Casa Borșanului, Sala memoriei satului, Sala pr. Ioan Bochiș, Sala istorică Ioan Horațiu Crișan, Sala colecției de obiecte bisericești, Sala „cercului de istorie”. Vă asigurăm că, trecându-ne pragul, o să vă îndrăgostiți de acest spațiu.

Satul meu Borșa

Transmiterea regulată a veștilor pozitive despre școală către toți menține școala în atenția generală a comunității. Pentru realizarea acestui deziderat, în școala noastră avem o atmosferă primitoare, plasând la vedere materiale promoționale, produse ale activității elevilor școlii (intervenții în media, întruniri, festivități, fotografii realizate în săptămâna Școala Altfel, proiecte educaționale, expoziții cu lucrări ale elevilor, diplome ce evidențiază rezultatele obținute la diferite concursuri), proiecte comunitare.

Internetul, privit cu reticență inițial, a devenit acum un mediu de promovare nelimitat, prin care școala își poate construi o imagine. Cu ajutorul unei pagini de Facebook, Satul meu Borșa, ținem la curent părinții cu tot ce se întâmplă în școală, dar și promovăm activitățile și, implicit, școala în cadrul căreia acestea se desfășoară.

Școala noastră este o oază de veselie și de armonie, cu un climat plăcut. Ea reprezintă un loc spre care îți îndrepți adesea gândul, pentru că știi că acolo există bucurie, comunicare, întrajutorare.

***

Școala noastră este deschisă tuturor celor care iubesc frumosul, bunul gust, educația de calitate și respectul față de tot ce este românesc.

La noi în școală elevii primesc educație și cultură.

Foștii elevi reprimesc căldura copilăriei, oferindu-le momente speciale de reîntâlnire cu clasa, catalogul și chiar atmosfera trecutului.

Musafirii găsesc la noi un loc unde să facă cunoștință cu satul borșan, o cafea și bomboane.

Nimeni nu pleacă de la noi fără să ne promită că mai dorește să ne viziteze.

Vrem să fim simpli, dar unici!

Vă invităm pe la noi să vă convingeți!

Director,
Prof. Ciprian VARGA

Articole din aceeasi categorie