Sărbătoarea centenarului în alb și negru. Un secol de amintiri

Deși organizatorii se așteptau la 2500 de spectatori la evenimentul „Centenar în alb și negru”, la sărbătoarea care a avut loc vineri, pe terenul numărul 1 din Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” au fost prezenți peste 3000 de fani ai Universității Cluj. Evenimentul a fost organizat de către Asociația „Șepcile Roșii 1919” și Asociația „Scena Urbană”, în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Primăria Cluj-Napoca și Banca Transilvania. Sărbătoarea a început fix la ora 19.19, pentru a marca așa cum se cuvine centenarul. ”Vinovații”, adică organizatorii, le-au pregătit participanților un dialog, ca un arc peste timp, între doctorul Iuliu Hațieganu, părintele Clubului Sportiv Universitatea Cluj, și academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității ”Babeș-Bolyai”.

Dialogul hologramelor celor doi s-a axat pe evoluţia învăţământului clujean românesc în cei 100 de ani ai săi.
„Posteritatea v-a păstrat în amintire ca pe un apostol al neamului, dovadă că universitatea (pe atunci facultatea) pe care aţi fondat-o şi cel mai mare parc sportiv din ţară (unul dintre primele din Europa), făcut de dumneavoastră pentru studenţi vă poartă numele. Cum era lumea şi cum erau românii acum un secol?”, a întrebat holograma lui Ioan Aurel Pop.
„Am fost un simplu medic, câteodată şi de suflete, dar în esenţă medic, un medic-profesor, binecuvântat cu studenţi foarte buni, cu mulţi colegi de excepţie. Lumea anilor 1918-1919 era chinuită ca după război, împuţinată şi îndoliată, dar era aureolată de o asemenea speranţă în bine, în victoria raţiunii şi a sentimentelor generoase, încât nu ne păsa de rele, pentru că bunele copleşeau relele. Românii trăiau atunci ‘Poemele luminii’ – cum ne-a învăţat Lucian Blaga – şi din această lumină a întregirii statale s-au născut minuni. Între aceste minuni, s-a aflat şi universitatea noastră românească, numită de Vasile Pârvan Universitatea Naţională a Daciei Superioare, dar şi Teatrul Naţional, Opera, liceele româneşti, institutele de cercetare. A fost o coagulare de energie intelectuală românească aşa cum nu se mai văzuse niciodată”, a răspuns holograma lui Iuliu Haţieganu.

Momentul, cu totul deosebit, a fost urmat de piesa de teatru intitulată sugestiv „Acasă…la Cluj”, care le-a adus aminte celor prezenți de întoarcerea Universității Cluj din Bejenia de la Sibiu. Evenimentul de vineri s-a încheiat cu un meci între Universitatea Cluj și Ferar Cluj, o reconstituire a partidei din 1945, care s-a constituit în prima confruntare a „Șepcilor Roșii” după revenirea din exil. Echipa Ferar-ului i-a avut de data aceasta în componență pe rugbyști legitimați la Universitatea Cluj. La eveniment au fost văzuți oameni care au îmbrăcat tricoul cu însemnul „U”, iar dintre aceștia îi nominalizăm pe legendarii Remus Câmpeanu și Ioan Ovidiu Sabău, dar  și actualul antrenor al „studenților”, Adrian Falub. Pentru organizarea acestui eveniment au fost alocați 60.000 de euro.

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie