Sărbătoarea Buneivestiri a strîns numeroşi credincioşi la Catedrala mitropolitană ortodoxă din Cluj

Credincioşii s-au putut închina la moaştele Sfîntului Nectarie Taumaturgul, aduse tocmai de la Eghina şi care s-au aflat, pînă miercuri seară, la subsolul Catedralei clujene. Moaştele au fost depuse la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfîntul Nectarie” din Cluj, spre ajutorarea şi mîngîierea pacienţilor aflaţi în suferinţă. Cunoscutul rapsod de muzică populară Dumitru Fărcaş a primit cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană”.

foto slujbaCatedrala mitropolitană ortodoxă din Cluj s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi care au participat, ieri dimineaţă, la slujba sfintei Liturghii, cu prilejul sărbătorii Buneivestiri, denumită şi Blagoveştenie. Prezenţa numeroşilor credincioşi subliniază importanţa acestei măreţe sărbători pentru întreaga Biserică. Slujba a fost oficiată de un sobor alcătuit din 15 preoţi, şase diaconi şi nu mai puţin de patru episcopi. Este vorba de ÎPS Andrei (Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului), ÎPS Timotei (Arhiepiscopul Aradului), PS Petroniu (Episcopul Sălajului) şi PS Iustin Sigheteanul (Arhiereu Vicar al Episcopiei ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului). Invitat special a fost PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. La ora 9 a început slujba ceasurilor, urmată de primirea ierarhilor şi de sfînta Liturghie. S-a săvîrşit Liturghia Sfîntului Ioan Gură de Aur. Cuvîntul de învăţătură a fost rostit de ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a vorbit foarte frumos despre cultul Maicii Domnului. În cadrul evenimentului de ieri, cunoscutul rapsod de muzică populară Dumitru Fărcaş a primit, din partea ÎPS Andrei, Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului.

După slujbă, credincioşii s-au închinat la moaştele Sfîntului Nectarie, aflate la subsolul Catedralei clujene. Părticele din moaştele sfîntului au fost aduse tocmai de la Eghina şi vor fi depuse la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfîntul Nectarie” din Cluj. Părticele din moaştele Sfîntului Nectarie se mai găsesc în judeţul Cluj, la Mănăstirea Nicula, la Biserica de lemn (sau Biserica studenţilor), aflată în vecinătatea campusului studenţesc Haşdeu din Cluj, unde sînt scoase spre închinare în fiecare luni seară, după Maslu, la Biserica „Sfîntul Dimitrie Izvorîtorul de Mir” (Institutul Oncologic Cluj) şi Mănăsirea Casiel (cu hramul Buneivestiri) din comuna Chiueşti. Sfîntul Nectarie este recunoscut ca cel ce tămăduieşte pe suferinzii de boli fără leac.

Să mai scriem că sărbătoarea Buneivestiri este celebrată în fiecare an, la data de 25 martie, fiind socotită cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului şi praznicul Întrupării Domnului. Odată cu acest eveniment se inaugurează „plinirea vremii” şi se descoperă „taina cea din veci ascunsă”, aşa cum arată Sfîntului Apostol Pavel. Potrivit Evanghelistului Luca, Arhanghelul Gavriil a fost trimis la Fecioara Maria, pentru a-i vesti Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Bunavestire este una din sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte. O a doua dezlegare la peşte în Postul Mare va avea loc în Duminica Floriilor (Intrarea Domnului în Ierusalim). În calendarul popular, Bunavestire este cunoscută sub denumirea de Ziua Cucului, pentru că anunţă vestirea primăverii.

Slujbele speciale dedicate hramului Mitropoliei Clujului, celebrat în fiecare an la praznicul Buneivestiri, au început în ajunul sărbătorii, mai exact în seara zilei de 24 martie, cu Pavecerniţa Mică, oficiată de PS Iustin Sigheteanul. Praznicul Buneivestiri are o însemnătate aparte pentru Mitropolia Clujului, avînd în vedere că în ziua de 25 martie au fost întronizaţi mitropoliţii Bartolomeu Anania şi ÎPS Andrei. De asemenea, în 2006, tot într-o zi de 25 martie, Arhiepiscopia Clujului a fost ridicată la rang de Mitropolie.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie