Şantierele Cămăraşului

De aproape 12 ani Cămăraşul se află în şantier. Firesc, ca reporter, mai… baţi pe la uşa primarului pentru a-ţi motiva interesul profesional,  care se transformă, fără a apela la stratageme gazetăreşti, într-un plăcut dialog edilitar-gospodăresc generat de împlinirile ce justifică aspiraţiile celor 2700 de locuitori ai comunei din curbura estică a Clujului.

DSC01245Dar cîtă energie fizică şi intelectuală se consumă pentru a primeni o comună văduvită de minimul inventar al suprastructurii necesare traiului demn, numai primarul ce a gestionat aceste şantiere o poate spune. Însă, Marcel Iancu Mocean nu  ştie a se plînge şi nici nu-şi … brevetează condiţia socială cu inventarul investiţiilor implementate în Cămăraşu, Sîmboleni şi Năoiu. Şi aceasta pentru că unitatea administrativ-teritorială în care s-a născut şi s-a format ca bun manager, modest şi echilibrat, mai are spaţii ce trebuiesc acoperite cu un plus de confort şi, poate tocmai de aceea, şeful administraţiei de aici şi-a mutat punctele de lucru pe şantierele Cămăraşului. Nu mai sînt multe, dar sînt urgente, ne spune primarul Marcel Mocean, care cu greu se lasă convins să ne vorbească despre apă, gaze şi asfalt, despre revigorarea şcolilor, grădiniţelor, căminelor culturale, a bazelor sportive şi construcţia noului Centru medical.

Privim retrospectiv la drumurile satelor, pline cu noroi şi praf, ne amintim de starea jalnică a spaţiilor de învăţămînt şi cultură, fără dotările cerute, fără apă şi grupuri sociale, încălzire la limitele dezmorţirii, cu lemne puţine şi ceva cărbuni, iar iluminatul public avea doar episoade simbolice. Imaginile trecutului contrastează cu cele ale prezentului. Prin accesarea mai multor programe europene şi guvernamentale, la care a plusat şi bugetul local, s-a reuşit asfaltarea drumurilor principale din cele trei sate ale comunei, au fost introduse gazul metan şi apa potabilă curentă din sursa Gilău, ba mai mult, în Cămăraş nu există nicio stradă sau uliţă fără apă, iar reţeaua de canalizare are o lungime de 7 km. Chiar în aceste zile se finalizează extinderea reţelei de apă spre periferiile Cămăraşului, unde s-au plantat 6 km de conductă pentru reţeaua suplimentară de distribuţie, paralel făcîndu-se lucrări de extindere şi la Sîmboleni, spre zona Făgădaie.

DSC01250Pentru a aduce confortul Căminului cultural din Năoiu la nivelul celor din Cămăraşu şi Sîmboleni, unde şi dotările sînt de tehnologie curentă, o investiţie de 100.000 euro se află în derulare (50 de mii obţinuţi printr-un proiect accesat de Grupul de Acţiune Locală  Cîmpia Transilvaniei şi 50 mii din bugetul comunei), suma acoperind atît costurile de reabilitare cît şi pe cele de dotare cu mobilier şi aparatura necesară desfăşurării activităţilor cultural-artistice ce se vor desfăşura în acest lăcaş de cultură, care va avea încălzire centrală pe gaz, grupuri sociale cu apă rece şi caldă şi o scenă ce se pretează la spectacole de ţinută.

Unele şantiere, ne informează primarul la despărţire, sînt acum în stadiu de organizare pentru demararea lucrărilor de asfaltare a drumurilor spre cimitirul Căpuş şi zona Vale, unde se alocă fonduri proprii şi guvernamentale, drumarii zăbovind în această vară mai mult prin comună, pentru reparaţii curente şi pietruirea mai multor drumuri săteşti a căror lungime va atinge 20 de km.

Aşadar, cei ce se vor întoarce duminică în comună pentru a sărbători a IX-a ediţie a ,,Fiilor satului” se vor bucura de noi împliniri şi dotări în spaţiul familiar de odinioară.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie