S-a finalizat închiderea depozitului neconform de deșeuri Dej

Lucrările de închidere și ecologizare a depozitului urban neconform de deșeuri Dej, din satul Cetan, comuna Vad au fost finalizate, a anunţat Consiliul Judeţean Cluj.
Lucrările au fost executate în mai multe etape și au constat în retaluzarea și compactarea masei de deșeuri, respectiv realizarea sistemului de acoperire și impermeabilizare a depozitului. În acest scop, au fost amplasate mai multe straturi de etanșare: un strat-suport de pământ cu grosimea de 50 de cm, un strat de pietriș de 30 de cm pentru drenajul gazului de depozit, respectiv trei membrane din material geocompozit pentru drenarea biogazului și a apei pluviale. În final, peste toate acestea a fost aplicat un strat de acoperire de 100 de cm, format din pământ și sol vegetal în care s-a sădit iarbă. De asemenea, au fost realizate un sistem de colectare și evacuare a apelor de precipitații prin construirea unui canal perimetral, dar și mai multe puțuri pentru evacuarea gazului acumulat în corpul depozitului, respectiv pentru colectarea levigatului.
Lucrările s-au derulat pe o perioadă de 15 luni, fiind executate de către firma câștigătoare a licitației, Asocierea Castrum Corporation S.R.L. & Rar Construct Prest S.R.L. & Cepromin S.A. Investiţia s-a ridicat la 2.427.798,57 lei, fondurile fiind asigurate din surse europene.
Până în prezent, Consiliul Județean Cluj a închis definitiv rampele neconforme de gunoi din Turda, Gherla, Huedin și Dej, lucrările la depozitele din Câmpia Turzii și Cluj-Napoca – Pata Rât aflându-se într-un stadiu extrem de avansat.
În anul 2015, contractul de lucrări pentru închiderea și ecologizarea ultimelor două depozite urbane neconforme din județ – Câmpia Turzii și Dej – a fost atribuit Asocierii S.C. Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger GmbH. Întrucât, ulterior câștigării licitației, asocierea în cauză a solicitat în mod total nejustificat suplimentarea valorii lucrărilor cu o sumă considerabilă, contractul a fost reziliat, iar procedura de licitație a fost reluată.
În zona Dej mai există un depozit de deşeuri care până în prezent nu a fost închis şi ecologizat. Este vorba de depozitul neconform Dej-Urișor, aparținând SC Metal Maryfera. Pentru acest depozit industrial, Comisia Europeană a adoptat decizia de sesizare a Curții Europene de Justiție pentru neîndeplinirea obligațiilor privind depozitele de deșeuri neconforme care fac obiectul cauzei C- 301, Comisia declanșând procedura de infrigement împotriva României. Cu toate acestea, spun inspectorii clujeni de mediu, până în prezent nu au fost demarate lucrările de închidere și ecologizare. O altă problemă majoră de mediu la nivelul judeţului Cluj constă în nefinalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor.
Proiectul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), cu o valoare imensă, de peste 110 milioane de lei din fonduri europene, este o poveste veche de peste 10 ani. Lucrările la CMID sunt realizate, în prezent, în proporţie de doar 42 la sută, iar cele de consolidare a versantului sunt terminate în proporţie de 56 la sută. Din cauza multiplelor probleme tehnice şi a disputelor cu contractorii, proiectul pare, pe zi ce trece, tot mai greu de finalizat.

Articole din aceeasi categorie