Rugby / România a încheiat pe podium Rugby Europe Championship

  • „Stejarii” au învins în ultimul meci Belgia, în deplasare, pe un teren desfundat, însă n-au putut depăși Spania în clasamentul final, întrucât și ibericii au surclasat Rusia. Georgia, mult prea bună pentru acest nivel, a câștigat competiția fără probleme, cu victorii pe linie.

 

Duminică s-a încheiat o nouă ediție a Rugby Europe Championship, a doua competiție ca importanță din Europa, dar la mare distanță ca valoare după Turneul Celor 6 Națiuni. Georgia a confirmat calculele hârtiei și s-a clasat pe primul loc, obținând numai victorii. Gruzinii, care aspiră la promovarea în Turneul Celor 6 Națiuni, au marcat și cele mai multe puncte, respectiv 162, primind numai 34. Chiar dacă a învins Belgia în ultima etapă, cu 43-17, România a trebuit să se mulțumească cu locul al treilea, „stejarii” fiind depășiți de Spania, în fața căreia au pierdut cu 18-21. Aflată pe ultimul loc, Germania va juca un baraj de rămânere în Rugby Europe Championship. Meciul Spania – Belgia a înregistrat cea mai mare asistență din actuala ediție, respectiv 8100 de spectatori, urmat de Spania – România, cu 6900 de spectatori. Dintre toate competitoarele, România a avut cei mai puțini spectatori la meciurile disputate pe teren propriu, adică 4200, rezultând o medie de 1400 de spectatori pe meci. „Recordul” s-a consemnat la jocul cu Georgia, disputat la Cluj. La acest capitol s-a detașat Spania, cu 20.800 de spectatori.

 

Țara Galilor a câștigat titlul în T6

 

A 20-a ediție a Turneului Celor 6 Națiuni, cea mai puternică competiție a sportului cu balonul oval din emisfera noridcă, s-a încheiat cu victoria Țării Galilor, care a obținut și Marele-Șlem, înregistrând victorii pe linie. În ultima etapă, Țara Galilor și-a valorificat avantajul terenului propriu în disputa cu Irlanda, în fața căreia s-a impus cu 25-7 după o primă repriză de coșmar a irlandezilor, care n-au punctat pe tabelă, dar în schimb au încasat 16 puncte. Este al doilea meci consecutiv dintre cele două pe „Millenium Stadium” din Cardiff în care Irlanda nu înscrie peste zece puncte. Anglia a reușit să termine la egalitate, scor 38-38, în fața Scoției, pe „Twickenham”, după ce a condus la pauză cu 31-7. Englezii au marcat patru eseuri în prima repriză și se părea că vom asista la un galop de sănătate. Se putea termina rău pentru gazde, care au evitat un eșec rușinos în prelungirile partidei, grație eseului marcat de Ford, pe care tot el l-a și transformat. A fost meciul 137 dintre cele două reprezentative și abia a 19-a remiză. Precedentul rezultat de egalitate în confruntările directe a fost consemnat pe 13 martie 2010, la Edinburgh, scor 15-15. Meciul de la finele săptănii trecute va rămâne ca unul de referință pentru Scoția, care a marcat cele mai multe puncte în istoria confruntărilor cu marea rivală, istorie care începe la 27 martie 1871. Până ieri, recordul de puncte al scoțienilor în disputele cu Anglia a fost de 33, marcate la 15 februarie 1986, pe „Murrayfield”. Pentru prima dată din 1989, Scoția nu a pierdut pe „Twickenham”. Anglia a încheiat turneul pe locul secund, în vreme ce podiumul a revenit Irlandei. „Lingura de lemn” a ajuns în posesia Italiei, care a ocupat ultima poziție, fără nici un punct. Italienii au înregistrat eșecuri pe linie și au încasat 167 de puncte. Deși au pierdut titlul, englezii se pot consola că au marcat cele mai multe puncte, respectiv 184, ceea ce constituie un record al competiției, și au au dat cel mai bun marcator al ediției, în persoana lui Owen Farrell, precum și jucătorul cu cele mai multe eseuri, John May. Țara Galilor a câștigat pentru a 27-a oară titlul în această competiție, incluzându-le și pe cele antamate în formatul cu cinci națiuni. De asemenea, galezii s-au pricopsit cu al 12-lea Grand-Slam. Recordul la acesta din urmă capitol îl deține Anglia, cu 13 Grand-Slam-uri, ultimul câștigat în 2016.

 

 

Clasament final

  1. Țara Galilor 5 5        0        0        114-65         23
  2. Anglia 5        3        1        1        184-101       18
  3. Irlanda 5        3        0        2        101-100       14
  4. Franța 5        2        0        3        93-118         10
  5. Scoția 5        1        1        3        105-125       9
  6. Italia 5        0        0        5        79-167         0

Anglia a câștigat Turneul Celor 6 Națiuni în varianta feminină, înregistrând victorii pe linie. În ultima etapă, englezoaicele au măcelărit Scoția, de care a dispus cu 80-0. În clasament, pe următoarele locuri s-au clasat Italia, Franța, Țara Galilor, Irlanda și Scoția. În varianta feminină, Turneul celor 6 Națiuni a debutat în 1996, iar din totalul de 24 de ediții, 15 au fost câștigate de Anglia. Franța s-a impus de șase ori, Irlanda de două ori, iar Scoția o dată.

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie