România – Elveţia a ajuns la episodul 7

  • Scorul întâlnirilor directe este egal 3-3. Cinci din precedentele şase confruntări au avut loc pe teren neutru. Ultima dispută, consumată în 2010, a fost câştigată de Elveţia cu 2-1, care nu a avut nici atunci, ca şi acum, nici o jucătoare în top 100 mondial.

 

Martina Hingis si Simona Halep

Miza întâlnirii România – Elveţia, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă şi duminică, 21 şi 22 aprilie, în Sala Polivalentă din Cluj, este accederea în grupa mondială 1 a Cupei Federaţiei. Sorana Cârstea şi Irina Camelia Begu, care au pus umărul la victoria România împotriva Canadei, şi-au manifestat bucuria revenirii la Cluj şi ştiu că vor juca în faţa unor tribune arhipline. Glumind, jucătoarele noastre se tem cel mai mult de…Martina Hingis, care şi-a agăţat racheta în cui, dar face parte, neoficial, din staff-ul tehnic al Elveţiei, alături de Heinz Guenthard. Fără îndoială, simpla ei prezenţă la Cluj poate constitui un atu pentru elveţience, care ştiu că se bucură de suportul moral al uneia din cele mai bune jucătoare din istoria circuitului WTA de după 1990, cu 25 de titluri de Grand-Slam în palmares, cifră care te face să-ţi ridic pălăria în faţa unei astfel de performanţe.

 

 

Hingis, campioană şi la…cuceriri

Martina Hingis n-a fost numai o jucătoare excepţională, care a ajuns numărul 1 mondial la 16 ani, dar şi o „devoratoare” de bărbaţi, care a avut numeroase relaţii amoroase cu alţi sportivi cunoscuţi ca Radek Stepanek, fotbalistul englez Sol Campbell, Magnus Norman, Jacques Villeneuve, sau mai puţin cunoscuţi ca Julian Alonso (jucător de tenis), Sergio Garcia (jucător de golf), Ivo Hueberger (jucător de tenis), Pavel Kubina (jucător de hochei) ori personaje care personal nu-mi spun nimic ca Alexander Onişenko, David Tosas Ros, Andreas Bieri, Chris Calkin (?) şi Thibault Hutin (econimist francez). Cu acesta din urmă, Hingis a fost măritată între 2010 şi 2013.

 

Prezentarea echipei Elveţiei

În materialul de astăzi ne-am propus să vă prezentăm echipa Elveţiei, ce reuneşte jucătoare din generaţii diferite. Mezina echipei este Jil Belen Teichmann, 21 de ani, locul 135 în clasamentul mondial, jucătoare de mâna stângă. La polul opus se află veterana Patty Schnyder, 40 de ani, fostă numărul 7 în clasamentul WTA, cu 657 de victorii în circuitul feminin şi 420 de înfrângeri. În prezent, Schnyder ocupă locul 149. Cea mai notabilă performanţă rămâne semifinala jucată în 2004 la Australian Open, la care se mai adaugă patru „sferturi” de finală la Roland-Garros şi US Open. Schnyder a făcut parte din echipa Elveţiei care a disputat finala Cupei Federaţiei în 1998. Prima rachetă a Elveţiei pentru întâlnirea cu România este Timea Bacszinsky, 29 ani, locul 46 WTA, dublă semifinalistă la French Open, în 2015 şi 2017. Aceasta are palmares negativ în disputele cu Halep (1-3), se află la egalitate cu Irina Camelia Begu (2-2), iar cu Sorana Cârstea şi Mihaela Buzărnescu nu a jucat. Elveţia nu poate conta pe Belinda Bencic, accidentată, dar a momit-o pe Viktorija Golubic, 26 de ani, locul 115 în clasamentul WTA, pe care doar Irina Camelia Begu o cunoaşte, întrucât a jucat de două ori împotriva jucătoarei din Zurich, în 2017 şi 2018, la New Haven şi Budapesta. De fiecare dată s-a impus reprezentanta noastră, în două seturi. Scorul întâlnirilor România – Elveţia este egal, 3-3. Cele două s-au înfruntat în 1978, 1979, 1980, 1983, 2007 şi 2010. Cinci din cele şase confruntări anterioare au avut loc pe teren neutru, la Melbourne, Madrid, Berlin, Plovdiv şi Lisabona. De fiecare dată s-a consemnat scorul de 2-1. Ultima dispută, din 2010, a fost adjudecată de Elveţia, care le-a avut în componenţă pe Schnyder, Sadikovic şi Moundir. România a jucat cu Dulgheru, Olaru, Begu şi Halep, aceasta din urmă figurând pe locul 77. Şi atunci, ca şi acum, România a avut trei jucătoare în top 100 WTA. În aceeaşi măsură, Elveţia nu a avut nici atunci jucătoare în top 100 mondial, dar, totuşi, s-a impus.

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie