Români, în elita științifică mondială – Clujeanca Anca Ligia Grosu – membru al Academiei Naționale de Științe „Leopoldina” din Germania

Academia Națională de Științe „Leopoldina“, din Germania, o primea în  rândurile membrilor săi, în 10 iulie 2019, pe prof. univ. dr. Anca-Ligia Grosu, profesor, medic și director al Clinicii de Radioterapie a Spitalului Universitar Freiburg. Aceasta se alătură, în celebra Academie, altor două ilustre personalități din România: acad. prof. dr. Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru chimie, și acad. prof. dr. Petre Vancea, medic, profesor și cercetător.

Născută în România, în Cluj-Napoca, Anca-Ligia Grosu a absolvit UMF „Iuliu Hațieganu” din orașul natal și s-a specializat în Radiologie și Radio-Oncologie la Clinica Rechts der Isar a Universității Tehnice din München. A lucrat, apoi, în Statele Unite, la Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School din Boston. În 2007 a revenit în Europa, devenind directoarea Clinicii de Radioterapie a Spitalului Universitar din Freiburg, unul dintre cele mai mari spitale din Germania, alături de cele din Berlin și Heidelberg. Activitatea sa științifică vizează radiochirurgia, radioterapia stereotactică și introducerea imaginilor biologice în planificarea radioterapiei, lucrările sale științifice constituind un pionierat, prin realizarea unei radioterapii personalizate și individualizate de mare precizie. „Tăios de inteligentă, ambițioasă și tenace”, așa și-o amintește prof. univ. dr.  Dan Vlăduțiu de la UMF Cluj, căruia i-a fost studentă.

Citiți interviul cu Anca Ligia Grosu în ediția tipărită din 9 octombrie a cotidianului Făclia.

Articole din aceeasi categorie