Ritm de ardeleni. Alianţa Vestului încă nu există

Deşi a fost anunţată de mai bine de un an cu surle şi trâmbiţe, aşa zisa Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară Alianţa Vestului (AVE) întârzie să intre în legalitate. Şi asta pentru că fondatorii asociaţiei nu au reuşit până acum să înregistreze în instanţă, aşa cum prevede legea, această organizaţie.
Primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, iniţiatori ai proiectului „Patrulaterala Vestului”, au semnat, în luna decembrie 2018, la Timişoara, documentul de fundamentare a asocierii „Alianţa Vestului” (AVE). Fondatorii Alianţei anunţau că printre obiective se numără atragerea de fonduri europene direct de la Bruxelles. AVE îşi mai propune să îmbunătăţească radical mobilitatea între cele patru oraşe, accelerarea realizării proiectelor de autostrăzi Transilvania, Via Carpathia, Timişoara- Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru oraşe, dezvoltarea unei reţele de transport public interregional şi intraregional, creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan, susţinerea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură, construirea a câte unui spital regional la Cluj şi la Timişoara.
Potrivit Ordonanţei 26 din 2000 cu privire la fundaţii şi asociaţii, asociaţia devine persoană juridică numai din momentul înscrierii ei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. Actul normativ precizează că judecătorul desemnat de preşedintele instanţei verifică legalitatea acestora şi dispune, prin încheiere, înscrierea asociaţiei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. Până acum, fondatorii Asociaţiei „Alianţa Vestului’’ nu au reuşit să depună la instanţă documentele în vederea obţinerii personalităţii juridice şi înregistrării în Registrul fundaţiilor şi asociaţiilor. Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, membru fonator al asociaţiei, a declarat pentru Făclia că Alianţa Vestului nu a fost înregistrată până acum la judecătorie din cauză că, odată cu adoptarea Codului Administrativ, s-a impus reluarea procedurii de constituire a asociaţiei. Nicolae Robu a spus că din cauza prevederilor din Noul Cod Administrativ e nevoie ca aleşii locali din cele patru municipii implicate în proiectul Alianţa Vestului să adopte o nouă hotărâre de consiliu privind participarea la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Alianţa Vestului (AVE). Precizăm că la nivelul Consiliului Local Cluj-Napoca a fost adoptată la începutul lunii iulie a anului trecut o hotărâre privind participarea municipiului la Alianţa Vestului. Aleşii locali au aprobat atunci ca municipiul Cluj-Napoca să contribuie cu 20.000 de lei la constituirea patrimoniului iniţial al asociaţiei şi să achite o cotizaţie anuală de 0,5 euro pe cap de locuitor, echivalentul a 165.000 de euro. Primarul Robu spune că banii alocaţi anul trecut de cele pentru municipii cu titlul de contribuţie la constituirea patrimoniului şi pentru cotizaţie nu au fost cheltuiţi.

C.P.

Articole din aceeasi categorie