Rezultatele alegerilor, o surpriză “nu chiar atât de mare”

Câştigarea alegerilor de către USR-PLUS la Cluj a surprins pe toată lumea, chiar şi pe unii reprezentanţi ai alianţei. Scorurile obţinute de partide la scrutinul de duminică demonstrează faptul că publicul preferă o construcţie politică mai puţin ideologică şi mai puţin ierarhizată, mai puţin axată pe disciplină de partid, atrage atenţia sociologul clujean Ioan Hosu. În opinia acestuia, în perioada următoare vom asista la modificări esenţiale pe scena politică.

“Probabil nici cei de la PNL, nici cei de la USR nu s-au aşteptat la scorurile acestea. Rezultatul este oarecum surprinzător, dar totuşi nu e chiar aşa o mare surpriză… PNL are un uşor regres pentru că tendinţa e de valorizare a noilor platforme politice de genul USR-PLUS, PNL e perceput acum ca fiind forma clasică, mainstream-ul politic. Nu cred că a fost un vot negativ. Pur şi simplu publicul USR preferă o construcţie politică mai puţin ideologică şi mai puţin ierarhizată, mai puţin axată pe disciplină de partid. Aici, sigur, sunt şi câteva elemente care ţin de structura votantului din Cluj-Napoca: mult corporatism, oameni care au un profil profesional foarte legat de corporaţii, multinaţionale, experienţă profesională europeană şi internaţională, studii în afara ţării. Cred că genul acesta de alegător se întâlneşte şi se potriveşte cu profilul candidatului propus. Sunt oameni care nu au făcut, majoritatea, politică până acum. Deci filosofia USR se potriveşte bine cu segmentul de votant care poate fi găsit în Cluj, Bucureşti, Braşov, Constanţa”, consideră Ioan Hosu.

În ce priveşte construirea unor alianţe pe segmentul dreptei, în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi chiar locale, Ioan Hosu este de părere că USR-PLUS va încerca să îşi păstreze identitatea, chiar dacă va colabora cu PNL.

“Cred că USR şi PLUS vor încerca şi în toamnă şi la următoarele cicluri electorale să îşi maximizeze această tendinţă de creştere pe care o au. Vor pedala şi pe ideea de avea candidaţi comuni pentru prezidenţiale, pentru locale liste cât mai bine configurate, trebuie ca ei să îşi consolideze poziţia pe care au câştigat-o. Nu pot face asta peste tot în ţară, pentru că nu au bazine electorale peste tot în ţară, dar acolo unde au, îşi vor păstra o identitate foarte puternică. Vor lucra cu PNL, vor exista platforme comune şi teme comune, dar nu se vor vărsa sau alipi foarte mult de liberali. Deci s-ar putea să vedem candidat propriu USR, candidat propriu PNL, candidat PSD, dacă mai rămâne ceva din PSD până în toamnă”, mai spune sociologul clujean.

Potrivit acestuia, stânga, este în acest moment foarte bulversată. Rămâne de văzut ce se va alege de PSD, şi cum se va organiza de acum PRORomânia, partidul lui Victor Ponta.

“PSD trece printr-o criză, a fost sancţionat şi la nivelul electoratului, votul popular l-a desfiinţat, iar apoi a venit sancţiunea pe care a dat-o puterea judecătorească, sancţionând la nivel de leadership. Vorbim de o criză majoră de decredibilizare, nu numai în planul naţional, ci şi în planul relaţiilor internaţionale. Rămân fără sprijin în familiile europene, nu o să poată pedala foarte mult cu cei opt europarlamentari, pentru că vor avea o problemă de legitimitate, Mulţi îşi încheie în acest moment traseul politic.Vor avea nişte provocări majore. (…)

Peisajul se complică: dreapta va trebui să negocieze mai intens, serios, pe de altă parte stânga … să vedem ce se va întâmpla cu PRORomânia, dacă va reuşi să crească acel 7% de acum. Criza din PSD s-ar putea să amplifice fenomenul migraţiei către noua formaţiune a lui Victor Ponta, care cred că nu se va duce puternic către PSD, nu are de ce să se lipească în acest moment de PSD când acest partid trece printr-o astfel de criză acum. Aşteaptă o slăbire şi se poate gândi la o platformă comună. Dar dincolo de euforia câştigului, cred că urmează perioade puţin complicate, sperăm să nu fie vorba de instabilitate politică”, crede sociologul Ioan Hosu.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie