Revoltă anti-Băsescu la Cluj-Napoca

• Protestatarii clujeni: „Te ştim chior dar nu şi surd, cînd strigăm salvează SMURD” •

Sfîrşitul acestei săptămîni a stat la Cluj-Napoca sub semnul protestelor şi al nemulţumirilor faţă de demersul preşedintelui Traian Băsescu în privinţa reformei în Sănătate şi, totodată, faţă de politica Guvernului Boc şi a şefului statului. Dacă iniţial prin acţiunile de stradă clujenii au dorit să-şi arate solidaritatea faţă de medicul Raed Arafat, ulterior acestea s-au transformat în proteste antiguvernamentale şi antiprezidenţiale. Oamenii au înfruntat ore în şir frigul atît sîmbătă cît şi duminică pentru a atrage un semnal de alarmă cu privire la situaţia în care au fost aduşi românii prin măsurile luate de actuala Putere. Printre particianţi s-au numărat pensionari, medici de la marile clinici clujene, dar şi membri ai partidelor din Opoziţie şi activişti pro Roşia Montană.

Sîmbătă manifestaţia a început în jurul orei 14 în Piaţa Unirii şi a adunat peste 100 de persoane. Mitingul nu au fost autorizat, participanţii spunînd că s-au adunat în Piaţă în urma unui apel apărut pe un grup de socializare de pe internet.

Primii care au sosit în zona din faţa Grupului statuar Matei Corvin au fost membri ai galeriei echipei de fotbal CFR 1907. Aceşia au spus că au venit să-şi arate susţinerea faţă de fondatorul SMURD, Raed Arafat. „Respect pentru Arafat- acesta este mesajul meu. Pentru asta am venit în Piaţă şi mă întreb unde sînt membrii galeriei U Cluj pentru că ei sînt cei care se declară mari patrioţi”, a spus unul dintre tinerii care au sosit la protest, dar care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. Grupului de tineri protestatari i s-au alăturat mai mulţi membri ai PSD şi PNL Cluj, dar şi activişti Pro Roşia Montană. Participanţii au venit pregătiţi cu pancarte pe care erau trecute mesaje ca “Nu puneţi cătuşe democraţiei”, “Sănătatea nu trebuie să devină un obiectiv de lux”, sau “Respect Raed Arafat”. Cîţiva dintre cei prezenţi aveau drapele tricolore, unele dintre acestea avînd simboluri ale monarhiei din România. De asemenea, au putut fi văzute mai multe pancarte cu „Salvaţi Roşia Montană”.

În Piaţa Unirii s-a aflat şi reputatul chirurg clujean Mircea Bârsan, preşedintele Colegilui Medicilor din Cluj. El a declarat că aşteaptă un nou proiect al Legii Sănătăţii, care, de data aceasta, să fie supus dezbaterii publice. „Am venit şi eu aici să văd ce se întîmplă. Să văd cîţi sînt pentru şi cîţi sînt contra. Eu am venit aici să văd dacă am avut dreptate, dar după cum văd aici se pare că n-am avut dreptate şi iarăşi am venit aici pentru că vrem dezbatere publică. Doresc un nou proiect de lege a sănătăţii, care să apere atît drepturile pacienţilor, cît şi ale medicilor şi care să creeze cadrul pentru ca medicii români să nu mai plece din ţară”, a spus Bârsan. De asemenea, între protestatari s-a aflat milionarul clujean Răzvan Rotta şi soţia acestuia, Alice Rotta, cea care, în ianuarie 2011, a protestat timp de cîteva zile, pe Bulevardul Eroilor, în faţa sediului PDL Cluj, cerînd demisia lui Traian Băsescu şi a lui Emil Boc.

Dacă în prima parte mitingul a fost de susţinere a medicului Arafat, acesta s-a transformat într-o acţiune antiprezidenţială. Astfel, participanţii au început să scandeze „Jos diactatura”, „Arafat respectat şi Băsescu arestat” şi „Demisia”. Din Piaţa Unirii, protestatarii s-au deplasat în Piaţa Avram Iancu, unde au continuat să scandeze împotriva Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu. După aproximativ o oră, manifestanţii au revenit în Piaţa Unirii, iar în jurul orei 17 mitingul s-a încheiat.

Protestele au fost reluate ieri începînd cu ora 12, în Piaţa Unirii. Aproximativ 100 de persoane au înfruntat frigul şi de această dată, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de Guvernul Boc şi preşedintele Traian Băsescu. Oamenii au început să scandeze „Veniţi cu noi!”, iar după cîteva minute protestatarilor li s-au alăturat activişti pro Roşia Montană, dar şi clujeni neimplicaţi politic sau în vreo organizaţie nonguvernamentală, dar care au ţinut să-şi exprime nemulţumirea faţă de situaţia generată de proiectul privind legea sănătăţii. Printre cei prezenţi s-a numărat reputatul medic clujean Ioan Figan. El a spus că în opinia sa e nevoie de o reformă a sănătăţii, dar că aceasta trebuie să fie suspusă dezbaterii publice. El a mai atras atenţia că sănătatea nu se comercializează, aşa cum doresc să facă unii decidenţi politici.

Printre cei prezenţi s-a numărat şi medicul Emil Bogdan, fost manager al Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca. El a precizat că mitingul la care a luat parte este unul pentru demnitate, pentru alegeri anticipate şi împotriva comasatelor şi a hoţiei generalizate. „Vrem demnitate, vrem libertate şi dorim să plece acest guvern”, a spus Bogdan. Pe parcursul acţiunii, oamenii au scandat „Jos Băsescu”, „Te ştim chior, dar nu şi surd, cînd strigăm, salvează SMURD”, „Cluj, Timişoara, mîine-n toată ţara!”, “Demisia”, “Jos Guvernul!” şi PDL nu uita, Gherla este casa ta!”. Protestatarii din Piaţa Unirii au prezentat o listă de revendicări, prima dintre cereri fiind demisia preşedintelui Traian Băsescu. De asemenea, oamenii care au ieşit în stradă cer demisia Guvernului Boc, crearea unui sistem de sănătate echitabil şi în folosul tuturor cetăţenilor, suplimentarea bugetului pentru educaţie cu şase la sută din PIB, majorarea pensiilor, majorarea salariilor cu 25 la sută, anularea legii privind comasarea alegerilor şi depolititizarea TVR. Totodată, s-a mai cerut anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation. După aproximativ două ore de scandări în Piaţa Unirii, participanţii s-au dus în Piaţa Avram Iancu, unde au continuat să scandeze lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale. În jurul orei 16, mulţimea a revenit în Piaţa „Avram Iancu”, iar de la o oră la alta numărul participanţilor a crescut considerabil. Astfel, în jurul orei 17 în Piaţă erau peste 300 de clujeni, trecînd apoi de 800.

De precizat că pe parcursul celor două zile de proteste nu s-au înregistrat incidente şi cu toate că acţiunile nu au fost autorizate, jandarmii nu au aplicat amenzi. Mulţimea a fost supravegheată de un grup de 15-20 de jandarmi, dar şi de un dispozitiv de poliţişti. „Sînt destui jandarmi prezenţi aici ca situaţia să fie sub control. Nu am avut parte de incidente şi nici nu s-au dat amenzi. Este o manifestaţie publică, oamenii au dreptul liber la exprimare”, a declarat Maria Tecău, ofiţer de relaţii publice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj.

C.P.

Articole din aceeasi categorie