Reuniunea Națională a Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu

La Cluj – Napoca, a avut loc reuniunea pe țară a Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu, în cadrul căreia s-a prezentat raportul președintelui, de la ultimele alegeri, raportul financiar, al trezorierului, al comisiei de cenzori, prezentarea Rezoluției Societății, a Programului de activități și alegerea noii conduceri.
Lucrările reuniunii au debutat cu intonarea Imnului de Stat al României și al Societății Avram Iancu, iar la propunerea președintelui Victor Bercea, s-a ținut un moment de reculegere în memoria membrilor acestei societăți care au trecut în lumea celor drepți.
După alegerea prezidiului, a secretariatului, comisiei de elaborare a Rezoluției și comisiei de numărarea voturilor, s-a trecut la ordinea de zi, dar nu înainte de a fi prezentate mesajele de salut din partea unor Asociații, Fundații și Filiale ale sale, din diferite zone ale României, invitate la acest eveniment.
În raportul prezentat reuniunii naționale, prof. Victor Bercea, președintele Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu, a subliniat faptul că majoritatea membrilor Societății s-au afirmat , nu doar sentimental, ci și activ pentru promovarea marilor valori și deziderate lăsate nouă prin testament de eroul național Avram Iancu, de marea generație românească pașoptistă și de generația de făuritori ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Dacă la Alba Iulia ,, moții înălbeau piețele cu prezența lor numeroasă, în strai de sărbătoare’’ – cum spune o sursă de epocă – și erau deciși să elimine pentru totdeauna jugul nedreptăților sociale și naționale, și moții de azi, toți românii adevărați, cu sufletul strămoșilor viu în inimile lor, nu abandonează moștenirea morală de la cei ce ne veghează pașii și atitudinea prin vremuri atât de tulburi astăzi, sublinia președintele Victor Bercea.
Frumusețile unice ale Apusenilor, ale tuturor plaiurilor românești ne cheamă să ne facem datoria pentru a le apăra , a le pune în valoare, a le consolida. Însă constatăm cu durere că nici azi, după aproape 30 de ani de economie de piață nu avem o autostradă care să traverseze România și să lege provinciile istorice ale țării.
Cei patru ani de bogate realizări ale societății s-au desfășurat sub stindardul unirii de neam și patrie, de cinstirea eroilor și angajarea demnă și responsabilă în efortul comun al țării de dezvoltare și consolidare a vieții democratice și libere, într-un cadru de moralitate , cinste, dreptate, adevăr și demnitate națională.
Dureros este faptul , sublinia raportorul, că azi întâlnim foarte multe erori și derapaje ale politicienilor noștri, care duc inevitabil la știrbirea demnității noastre naționale, dând frâu liber dezvoltării manifestărilor șovine, iredentiste și a celor de separatism etnic teritorial.
Filialele și-au dimensionat activitatea în consens cu nevoile, preferințele, așteptările, exigențele și dezideratele politicii sociale, economice și culturale din țara noastră, iar câteva filiale, din cele peste 70 câte sunt în țară, au continuat să fie centre puternice de atitudine civică și metodologie. Și au fost enumerate filialele Alba Iulia, Câmpeni, București, Cluj – Napoca, Turda, Timișoara, Baia Mare, Oradea, Târgu Mureș, Satu Mare, Brad, Abrud, Zlatna, Mărișel, Horea, Lupșa, Mihai Viteazul, Baia de Arieș, Câmpia Turzii , Sălciua și Râșca.
În raport au fost evidențiate o multitudine de activități de mare valoare organizate de asociație și în diferite colaborări, nominalizând comemorarea martirilor și eroilor neamului, evenimente consumate la Beiuș, Zlatna, Cluj – Napoca, Alba Iulia, Râmeț; planarea de stejari la Mărășești, apoi, proiectul clujean Moții și Marea Unire – album istoric, spectacol și simpozion; Blajul – 170 de ani, 194 de ani de la nașterea crăișorului, Mărișel – Fântânele, Târgul de pe Găina, Moții și Marea Unire, Festivalul Colind Iancului, Unirea Principatelor Române, Ziua Culturii Române, manifestarea de la Țebea, apariția revistei ,, Iancule Mare’’, inițierea ,, Zilei Arieșului’’ cu scopul ecologizării acestui curs de apă cu mare rezonanță, și multe alte întâmplări istorice , omagiale și culturale care cer spațiu pentru nominalizare.
Desigur, au fost punctate și o serie de lipsuri, între care, am reținut a fi semnificative scăpările în ce privește atragerea tinerilor în cadrul filialelor teritoriale, lipsa informatizării și culoarul închis de comunicare și colaborare a filialelor din Arad, Brașov, Florești, Gilău, Zalău, Dej, Sohodol, Bucium, Roșia Montană, Gârda, Ocna Mureș, Ulmeni, Petroșani, Ștei, Ciucea, Mediaș, Scărișoara, Hunedoara, Elveția, Iara, Aninoasa, Băișoara, Orăștie, Poiana Vadului, Constanța, Săndulești – Copăceni, Iernut, Bucea, Detroit – SUA, Negrești– Oaș și Frata.
Programul reuniunii a continuat cu prezentarea Rezoluției Reuniunii Naționale, pusă în atenția delegaților de secretarul general al structurii, Vasile Lechințan, , prezentarea Proiectului de activități pe perioada anilor 2019 – 2020, discuții și propuneri pentru îmbunătățirea întregii activități a societății în viitor.
Mesajale transmise de Gheorghe Funar, Ilarie Ivan, Ioan Sima, Ioan Tuhuțiu și Gheorghe Cosmuța, cu privire la programul vizitei Papei în România și vânzarea pământului țării străinilor, a făcut obiectul unor comentarii ce au continuat și după terminarea lucrărilor reuniunii.
În cadrul plenului s-au atribuit Diplome de onoare academicianului Ioan Aurel Pop, prof. univ. dr. Ioan Bolovan și Mircea Pop, membrii ai Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu, Diplome de excelență pentru 28 de alți membrii și 23 de filiale.
Înainte de a se trece la ultimul punct al actualei reuniuni naționale, au fost lansate volumele: Românii din Transilvania în Primul Război Mondial 1914 – 1918, semnat de președintele de onoare al societății, dl. Ioan Bâtea și Vulturii Apusenilor…la Columna, semnat de Aurora Ilie.
Alegerea președintelui Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu, a încins spiritele după ce prof. Victor Bercea a mulțumit pentru sprijinul primit în cei 16 ani de când a avut responsabilitatea să stea pe acest important fotoliu, venind cu nominalizarea dlui Ioan Pogan, ca viitor președinte. După multe minute de înșiruiri de propuneri și turbulențe verbale, câștigătorul competiției este dl. Tiberiu Groza, fostul director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, și care, nu de mult a fost ales ca președinte al Filialei Cluj – Napoca a Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu.
Tot în acest cadru au fost ales ca președinte onorific dl. Victor Bercea, prim – vicepreședinte Ioan Tuhuțiu, vicepreședinți: Alexandru Rus, Ilarie Ivan, Liviu Neag, Nicolae Jurcă, Constantin Sicoe, Ioan Bența, Mircea Dolha, Ionel Vitoc și Grigore Bartoș. Secretar general a fost reales Vasile Lechințan.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie