Responsabilitate în plus pentru medicii de familie

Capacitatea de terapie intensivă la nivelul judeţului Cluj este de 200 de paturi şi de 100 de aparate de ventilaţie, a anunţat prefectul Mircea Abrudean. Potrivit prefectului, pentru a face faţă solicitărilor, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a mai comandat 21 de paturi ATI complete, dotate inclusiv cu aparate de ventilaţie.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai anunţat că pentru gestionarea eficientă a infrastructurii medicale s-a decis înființarea unui grup tehnic medical format din profesioniști în domeniul medical şi care va fi condus de medicul Adela Golea.
”Am decis înființarea unui grup tehnic medical, format din specialiști de renume, profesioniști în domeniul medical, care va avea ca sarcină gestionarea infrastructurii medicale din județul Cluj. Acest grup va fi coordonat de doamna conf.dr. Adela Golea și va fi sub autoritatea directă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, urmând a dispune toate măsurile necesare pentru a operaționaliza întreaga infrastructură medicală pe care o avem în județul Cluj’’, a spus Mircea Abrudean.
O altă măsură luată la nivelul judeţului Cluj vizează trierea pacienților care prezintă orice fel de simptome care pot fi asimilate cu coronavirus de către medicii de familie. „Am decis de asemenea ca medicii de familie să primească responsabilitate în plus și să realizeze primul nivel de triaj al pacienților care prezintă orice fel de simptome care pot fi asimilate cu coronavirus. Ei vor fi prima interfață, practic. Oricine are sau prezintă simptome de răceală, tuse, febră, se va adresa în primul rând medicului de familie care va gestiona mai departe relația cu spitalele sau va acorda tratamentul necesar pentru aceste simptome, tocmai pentru a decongestiona activitatea infrastructurii medicale din Cluj”, a spus prefectul Mircea Abrudean.
Până marţi, la nivelul judeţului Cluj erau 982 persoane izolate la domiciliu, 132 de persoane carantinate instituţionalizat şi patru pacienţi confirmaţi cu coronavirus. Dintre aceştia, trei erau internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca iar un altul la Timişoara. De asemenea, au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale de câte 10.000 lei pentru nerespectarea măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus. Totodată, o altă persoană s-a ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

C.P.

Articole din aceeasi categorie