Republica Moldova: Noul cod al audiovizualului, aprobat de parlament

Radio Chişinău
Proiectul noului cod care reglementează serviciile media audiovizuale în Republica Moldova a fost aprobat de parlamentul de la Chişinău în a doua lectură, prevăzând între altele interzicerea retransmisiei pe teritoriul republicii a programelor de ştiri care provin din Federaţia Rusă.
Documentul prevede de asemenea o nouă procedură de numire a membrilor Consiliului Audiovizualului, dar şi a membrilor Consiliului de Observatori al Teleradio-Moldova (TRM), noi prevederi privind transparenţa proprietăţii în acest sector şi stabilirea unor cote pentru determinarea poziţiei dominante pe piaţă.
Potrivit noului cod, o persoană fizică poate beneficia de cel mult două licenţe de televiziune. În acelaşi timp, un proprietar nu poate deţine mai mult de 35% din cota de audienţă, pentru a nu avea o poziţie dominantă în formarea opiniei publice.
Acesta mai stabileşte şi modificarea procedurii de numire a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care se va numi Consiliul Audiovizualului. Conform documentului, doi din cei nouă membri urmează să fie propuşi de parlament, câte unul de şeful statului şi de guvern şi cinci de societatea civilă. În prezent, toţi sunt propuşi de societatea civilă. Iar membrii Consiliului de Observatori al TRM vor fi numiţi de Consiliul Audiovizualului, şi nu de parlament ca în prezent.
Totodată, este prevăzută o sumă fixă pentru finanţarea companiei Teleradio-Moldova – 0,9% din bugetul de stat.
Actuala variantă a documentului prevede şi introducerea normelor din actualul cod al audiovizualului care nu permit retransmiterea emisiunilor cu conţinut informativ, analitic, militar produse în state care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, precum Federaţia Rusă, notează Radio Chişinău. Documentul, care a fost supus expertizei Consiliului Europei, OSCE şi altor organizaţii internaţionale, ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.
Deputaţii socialişti au cerut excluderea proiectului de pe ordinea de zi şi au părăsit sala de şedinţe, informează mass-media de peste Prut. Ei au protestat astfel după ce această solicitare, precum şi alte propuneri ale lor au fost respinse de majoritatea parlamentară.

Articole din aceeasi categorie