Reîntoarcerea la tradiții

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Radio Renașterea, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, organizează marți, 21 mai, spectacolul folcloric ,,Reîntoarcerea la tradiții”.

Evenimentul, organizat cu prilejul „Anului omagial al satului românesc” și împlinirii a 20 de ani de la înființarea Radio Renașterea, va avea loc de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

În cadrul spectacolului, cântăreți din toată Transilvania, alături de ansambluri folclorice și grupuri tradiționale, vor prezenta cântece, jocuri și tradiții din satul românesc. Vor evolua: Oana Carmen Bozga, Raul Oltean, Anca Branea, Ovidiu Homorodean, Anuța Motofelea, Viorel Pop și Codruța Rodean, alături de Alexandru Pugna, Ionuț Fulea și Sava Negrean Brudașcu, acompaniați de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș. Un obicei de nuntă din satul tradițional va fi prezentat în fața publicului de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu. Pe scenă vor urca și membrii Ansamblului de Muzică Tradițională Românească „Icoane”, al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (instructor: lect. univ. dr. Alina Stan, coordonator: prof. univ. dr. Ioan Bocșa). În cadrul spectacolului va prezenta momente deosebite de joc popular și obiceiuri Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare (dirijor: Eduard Albina, coregraf: Emil Miheț, director: Iuliana Dăncuș). Le vor fi alături interpreții: Andreea Ghițiu, Ionuț Sima și Angela Buciu.

Prezentarea va fi făcută de Diana Găucă și Grigore Sâmboan, realizatori de emisiuni la Radio Renașterea.

Conform celor anunțate de Mitropolia Clujului, intrarea se va face doar pe bază de invitații, care se pot obține gratuit, de la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (Calea Dorobanților 104 – clădirea Bibliotecii Județene Octavian Goga, etaj 6), între orele 10:00 – 14:00.

Radio Renașterea al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului a împlinit, la 1 mai, 20 de ani de emisie. Înființat la inițiativa Mitropolitului Bartolomeu Anania, Radio Renașterea emite pe frecvența 91 MHz, în municipiul Cluj-Napoca și împrejurimi, 102 MHz la Bistrița și 99,1 MHz la Huedin. Grila de programe cuprinde emisiuni cu caracter religios, cultural, social, muzical și informativ. Nu lipsesc emisiunile de folclor, precum: „Arhiva de folclor”, „Ecouri populare – interpreți de ieri și de azi”, „Din tezaurul folcloric românesc” și „Amintiri din vatra satului”, majoritatea realizate cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Anul 2019 a fost proclamat, în Patriarhia Română, Anul omagial al satului românesc. Potrivit unui document al Bisericii Ortodoxe Române, „Satul este spațiul în care s-au format și păstrat, de-a lungul timpului, multe dintre valorile spirituale, culturale și identitare transmise până la noi. Omagierea satului românesc și a contribuției sale majore la devenirea istorică a poporului român este o necesitate și o demnitate”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie