Referendumul pe justiţie, oportun sau nu?

Discuţiile privind organizarea unui referendum pe justiţie au fost readuse în actualitate de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului urmează să se întâlnească chiar astăzi, cu reprezentanți ai societății civile pentru consultări pe această temă.

În opinia preşedintelui, românii vor putea arăta, numai prin referendum, că nu mai sunt de acord cu modul în care PSD “strică” legile justiției. Este intenţia lui Klaus Iohannis doar un gest electoral sau românii chiar au nevoie de un vot popular, mai ales în contextul protestelor din ultima perioadă?

În timp ce unii liberali clujeni susţin că un astfel de scrutin este oportun, social democraţii spun că preşedintele face doar un joc politic pentru a mai strânge nişte voturi. Pe de altă parte, reprezentanţii UDMR speră ca întrebarea care va fi adresată românilor să fie “una serioasă, nu populistă”.

“Nu ştiu de ce se bate monedă pe justiţie, cred că nu au alte subiecte importante de discutat. Cred că data unui astfel de referendum, dacă se va organiza, complică un pic situaţia, dar nu văd o problemă deosebită. Cred că toată lumea s-a lămurit că atât Codul Penal, cât şi de Procedură Penală şi celelalte, trebuie modificate conform hotărârii CCR. Cred că preşedintele face un joc politic ca să intre din nou în cărţi pentru un nou mandat”, a declarat deputatul PSD Cornel Itu.

Unii liberali susţin, în schimb, că organizarea unui referendum pe justiţie este oportun pentru că actuala putere guvernează netransparent, prin ordonanţe de urgenţă.

“Normal că preşedintele trebuie să ia o poziţie pe justiţie, pentru că, vedeţi, actuala guvernare legiferează prin ordonanţe de urgenţă, total netransparent şi vedem părţi ale societăţii civile care protestează faţă de aceste modificări din justiţie şi se opun. Consider că este oportun un referendum, dar asta se va decide în urma unei analize pe care o va face preşedintele Klaus Iohannis. Acesta este un instrument pe care îl are preşedintele la dispoziţie şi pentru a pune presiune asupra modului în care se guvernează. Repet, în loc să avem o dezbatere deschisă în Parlament, Guvernul alege să legifereze prin ordonanţe de urgenţă. Data contează mai puţin, dar probabil că unul din motivele pentru care preşedintele a menţionat alegerile europarlamentare, ţine de costuri”, a declarat, la rândul său, deputatul PNL Sorin Moldovan.

Deputatul UDMR Csoma Botond atrage atenţia, pe de altă parte, asupra unei recomandări a Comisiei de la Veneţia.

“În primul rând, nu cunoaştem întrebarea care ne va fi adresată la acest referendum, dar ideea unui referendum nu este rea. Nu ştiu în schimb dacă este bine să îl combinăm cu alegerile europarlamentare. Există o recomandare a Comisiei de la Veneţia ca alegerile europene să nu fie combinate cu un referendum, pentru ca oamenii să se concentreze pe ideea alegerilor europarlamentare şi nu asupra altor problematici. Oricum, repet, nu am văzut nimic legat de întrebarea care ar putea să ne fie adresată la acest referendum, dar sper că nu va fi una populistă, uşor ridicolă, sper să fie una serioasă, pentru că totuşi, este vorba de justiţie”, a declarat parlamentarul clujean.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie