Referendum după referendum: Ce au propus partidele în prima zi de consultări cu preşedintele Klaus Iohannis

Referedumul a trecut, iar acum urmează să vedem  ce au înţeles politicienii din votul românilor şi ce măsuri concrete au de gând să ia ca să le onoreze voinţa. Pentru ca rezultatul scrutinului din 26 mai să fie transpus în Constituţie şi în legislaţie, este nevoie ca Parlamentul să voteze un proiect de lege care să conţină chestiunile votate de români. Ulterior,  preşedintele va convoca un nou referendum unde românii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu modificarea Constituţiei, aşa cum a decis Parlamentul.

Ieri, Klaus Iohannis a început seria consultărilor cu partidele la Palatul Cotroceni, pentru a stabili cum vor fi puse în practică rezultatele scrutinului pentru justiţie. Şeful statului s-a întâlnit cu reprezentanţii PNL, USR şi UDMR.

PNL a exprimat o poziţie de susţinere necondiţionată a propunerilor de revizuire a Constituţiei pe care le va formula preşedintele României la dezbateri în Parlament şi în cadrul referendumului de revizuire a Constituţiei. De asemenea, potrivit liberalilor, ar fi o soluţie bună ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale. “S-a decis să se facă modificările constituţionale care să permită aplicarea deciziilor poporului cu ocazia referendumului, adică fără penali în funcţii publice şi fără ordonanţe de urgenţă pe legile justiţiei. PNL a exprimat hotărârea de a susţine preşedintele în toate demersurile sale”, a declarat deputatul PNL de Cluj Florin Stamatian.

UDMR este de acord cu organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei, susţinând totodată eliminarea din legea fundamentală a ordonanţelor de urgenţă,

“UDMR este de acord cu organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei, iar dacă va fi organizat odată cu alegerile prezidenţiale, noi susţinem varianta asta. De asemenea, susţinem -cum am spus şi acum la referendum -să se interzică ordonanţele în toate domeniile, nu numai la justiţie, suntem consecvenţi. Fără o modificare a Constituţiei referendumul care a trecut şi care a fost consultativ nu ar avea nicio urmare practică”, a declarat liderul UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond.

De asemenea, la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, USR a propus ca iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” să facă parte din revizuirea Constituţiei, propunere cu care preşedintele a fost de acord.

“Colegii au discutat despre reforma constituțională, s-a discutat să fie inclusă și inițiativa Fără penali în funcții publice, calendarul pentru moțiunea de cenzură și, în condițiile în care nu trece, modul de declanșare a alegerilor anticipate, cât mai curând după cele prezidențiale. S-a discutat și propunerea noastră (a USR) de numire a lui Eckstein-Kovacs Peter în rolul de Avocat al Poporului. Coagulăm în acest moment o susținere parlamentară destul de mare pentru domnul Kovacs, PNL e de acord, UDMR e de acord. Vom avea discuții și cu domnul Ponta. Dacă PSD ar accepta-o, ar arăta un semn de întoarcere spre normalitate”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.

Astăzi, preşedintele Klaus Iohannis urmează să se întâlnească cu reprezentanţii PSD, ALDE, PMP, cu grupul parlamentar Pro Europa şi cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

“Este foarte bine că politica a reintrat în zodia bunului simţ şi cred că din dialog pot ieşi idei bune pentru societate. Este foarte bine că delegaţia condusă de Viorica Dăncilă şi Paul Stănescu participă la aceste consultări”, a spus liderul PSD Cluj, deputatul Horia Nasra.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie