Recomandări ale episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla în situația creată de pandemia cu COVID-19

Prin intermediul unei Scrisori circulare, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu oferă preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor un set de recomandări prin care să fie aplicate, și la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, măsurile cerute de autoritățile Statului Român pentru oprirea răspândirii COVID-19 (coronavirus).

Astfel, preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor de pe teritoriul Eparhiei li se recomandă să urmărească și să respecte toate indicațiile autorităților de stat cu privire la normele de igienă, prevenție și frecventarea spațiilor aglomerate. Preoții sunt încurajați „să rămână disponibili, cu grijă paternă, și să răspundă solicitărilor credincioșilor”. Persoanele în vârstă și persoanele bolnave sunt sfătuite să evite frecventarea spațiilor aglomerate, pentru a nu se expune contaminării și pentru a nu-i pune în pericol pe ceilalți.

„Pe aceia care au posibilitatea, îi invităm să urmărească Sfintele Liturghii și slujbe prin intermediul transmisiunilor la radio, televiziune, precum și online. Preoții, împreună cu consilierii parohiali, vor căuta ca în zilele de duminică și sărbători să se asigure din timp că la oficiile liturgice va fi respectat numărul de persoane prescris de către autoritățile de stat. Acolo unde se impune și există posibilitatea, recomandăm preoților să adapteze programul liturgic astfel încât credincioșii să poată participa eșalonat la serviciile liturgice, fără a se crea aglomerație” – se spune în Scrisoarea circulară a PS Florentin.

Prin intermediul aceluiași document, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla atenționează că, pentru a împiedica răspândirea virusului, „se impune ca în fiecare biserică să existe substanțe dezinfectante la îndemâna credincioșilor și a celebranților. Preoții își vor dezinfecta mâinile înaintea momentului cuminecării credincioșilor”. Preoții sunt atenționați și să organizeze dezinfectarea frecventă a mobilierului bisericesc, a zonelor de acces, precum și a tuturor obiectelor cu care credincioșii ar putea avea contact. De asemeni, sunt invitați să adreseze credincioșilor un cuvânt de încurajare și întărire în credință.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie