Reacție dură a magistraților clujeni față de eliminarea pensiilor de serviciu

Judecătorii Curţii de Apel Cluj condamnă atitudinea „neloială, arogantă şi lipsită de profesionalism” cu care puterea legislativă a tratat statutul magistratului în România, arătând parlamentarii nu înţeleg rolul justiţiei într-un stat de drept. Reacția magistraților clujeni vine după ce, miercuri, Camera Deputaţilor din Parlamentul României a adoptat legea privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Judecătorii clujeni spun că deputații au tratat cu „nepermisă indiferenţă” semnalele ferme transmise din interiorul sistemului judiciar şi, implicit, efectele pe termen lung ale unor astfel de exprimări legislative. „Ele ignoră deciziile în materie ale Curţii Constituţionale din România, jurisprudenţa curţilor europene de justiţie şi documentele internaţionale ce consacră drepturile magistraţilor”, spun magistrații. Potrivit acestora, subiectul pensiilor de serviciu ale magistratilor şi personalului auxiliar din instanţe a fost folosit în mod iresponsabil pentru atragerea capitalului politic, justiţia fiind umilită, în mod nedrept, prin manipulari inadmisibile.

„Timp de patru săptămâni, între 23 decembrie 2019 şi 13 ianuarie 2020, iar apoi între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, judecătorii Curţii de Apel Cluj au adoptat forma extremă de protest, aceea a suspendării activităţii de judecată, până în momentul votului in Parlament, dorind prin aceasta să atragă în mod serios atenţia factorilor decidenti cu privire la consecinţele unor astfel de modificări legislative.

Acţionând într-o manieră exemplară, caracterizată prin unitate şi asumarea responsabilităţii, judecătorii Curţii de Apel Cluj, asemenea celorlalţi judecători din ţară, au înţeles că o astfel de măsură legislativă este în măsură să afecteze substanţial independenţa celui chemat să facă justiţie, iar prin aceasta, independenţa sistemului judiciar românesc. Dreptul la pensia de serviciu este o componentă a statutului judecătorului, confirmat fiind prin jurisprudenţa obligatorie a Curţii Constituţionale şi recunoscut ca atare de statele europene, în favoarea propriilor magistraţi.

După ce legea a fost adoptată in Parlament, Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a hotărât, cu majoritatea celor prezenţi, încetarea, în acest moment, a protestului în forma suspendării activităţii de judecată, începând cu data de 29 ianuarie 2020 şi, în continuarea acestuia, efectuarea tuturor demersurilor juridice necesare pentru reuşita procedurii de sesizare a Curţii Constituţionale, procedură iniţiată de către Inalta Curte de Casatie si Justiţiei, în virtutea prerogativelor legale ale acesteia”, arată judecătorii. Totodată, magistrații clujeni susțin că sunt solidari cu toate formele de protest adoptate la nivelul celorlalte instanţe, urmând a-şi reconsidera poziţia, dacă va fi necesar. De asemenea, Curtea de Appel Cluj susține demersul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acela de sesizare a Curţii Constituţionale pentru un control de constituţionalitate a legii înainte de promulgare. „Curtea de Apel Cluj va uza de un instrument juridic legal, printr-o intervenţie in proces de tipul amicus curiae, în cadrul căreia îşi va prezenta opinia juridică, detaliind aplicabilitatea standardelor juridice naționale și internaționale în problema dreptului la pensia de serviciu a magistratului în România”, mai precizează magistrații.

C.P.

Articole din aceeasi categorie