Război total în partidul lui Tokes

Fostul vicepreşedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Soos Sandor a contestat în instanţă modul în care a fost ales preşedintele acestei formaţiuni politice, Csomortanyi Istvan, şi cere anularea hotărârii de numire a noului lider.
Acţiunea civilă a fost depusă la Tribunalul Cluj pe data de 15 mai, la aproape două luni după Congresul PPMT, urmând să fie fixat termen de judecată.
Csomortányi István a fost ales preşedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), formaţiune fondată de fostul episcop reformat Laszol Tokes, în cadrul congresului desfăşurat la Oradea în 23 martie 2019. Pentru funcţia de preşedinte al PPMT au candidat: actualul lider – Szilágyi Zsolt, Toró T. Tibor, Csomortányi István, Soós Sandor (fost preşedinte al organizaţiei Cluj) şi Nagy Pál (preşedintele organizaţiei din Harghita).
Voturi mai multe au primit Csomortányi István şi Soós Sándor. Preşedintele formaţiunii aflat la final de mandat, Szilágyi Zsolt, şi preşedintele executiv al PPMT, Toró T. Tibor, s-au retras din cursă în favoarea lui Csomortányi István, în timp ce Nagy Pál, în favoarea lui Soós Sandor.
Din cele 170 de voturi exprimate, Csomortányi István a obţinut 84 de voturi, iar Soós Sandor- 83. Trei voturi au fost anulate. Soos Sandor susţine că actuala conducere aste nelegitimă, precizând că alegerea noii conduceri a partidului s-a făcut cu încălcarea statutului. Fostul vicepreşedinte al PPMT reclamă faptul că a fost manipulată procedura de desemnare a delegaţilor la Congres, în sensul că din zona Mureş au fost aduşi mai mulţi delegaţi decât era prevăzută cota de reprezentare. De asemenea, Soos Sandor spune că, potrivit statutului PPMT, alegerea preşedintelui acestei formaţiuni se face cu majoritatea celor prezenţi, lucru care nu s-a respectat în cadrul reuniunii din martie de la Oradea. „Conform statutului partidului, preşedintele este ales de majoritatea celor prezenţi. La Congresul din martie, în final, am rămas doi candidaţi pentru funcţia de preşedinte. Csomortányi a primit 84 de voturi, iar eu am primit 83 de voturi, trei voturi fiind nule. Eu am spus că nu s-a respectat statutul pentru că preşedintele trebuia ales de majoritatea delegaţilor prezenţi. Totodată, am avertizat că noul preşedinte are nevoie de un vot de sprijin pentru a fi legitim sau să fie reluat votul. Nu s-a dorit nici repetarea votului şi nici acordarea unui vot de sprijin. Ţinând cont de faptul că noua conducere nu se află în legalitate, am deschis acţiune în instanţă prin care solicit anularea rezulatului votului şi a procesului verbal’’, a declarat pentru Făclia fostul vicepreşedinte al PPMT, Soos Sandor.
Întrebat în cadrul unei conferinţe ce a avut loc la Cluj-Napoca, ieri, cum comentează demersul lui Soos Sandor, noul preşedinte Csomortányi István a spus că nu se ocupă de problemele subiective ale unora, precizând că prioritatea sa este munca interioară a partidului şi alegerile care urmează.

C.P.

Articole din aceeasi categorie