Răsturnare de situație în cazul fostului președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, marți, recursurile în casaţie formulate de fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu și de omul de afaceri Ioan Bene la sentința Curții de Apel Cluj prin care au fost condamnați la pedepse cu închisoarea după ce au fost găsiți vinovați de fapte de corupție.

Prin decizia Curții de Apel Cluj din 31 ianuarie 2018, Horea Uioreanu a fost condamnat la șase ani și patru luni de închisoare în dosarul în care DNA îl acuza de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la spălare de bani, în legătură cu anumite contracte derulate cu fonduri de la Consiliul Județean Cluj.

Prin aceeași sentință, omul de afaceri Ioan Bene a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare pentru tentativă de spălare de bani, dare de mită şi fals material. Cei doi au considerat că pedeapsa dată cu Curtea de Apel Cluj este nedreaptă, apelând la calea extraordinară de atac a recursului în casație.

Potrivit Noului Cod de Procedură Penală, recursul în casație urmărește să supună Înaltei Curți de Casație și Justiție judecarea, în condițiile legii, a conformității hotărârii atacate cu regulile de drept  aplicabile.

În urma evaluării deciziei din 31 ianuarie a.c. dată de Curtea de Apel Cluj și a probelor aduse, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, marți, 16 octombrie, recursurile în casație înaintate de fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu și de omul de afaceri Ioan Bene, dispunând casarea în parte a deciziei prin care cei doi au fost condamnați definitiv. Astfel, potrivit hotărârii de marți, Horea Uioreanu este achitat în cazul infracțiunii de complicitate la tentativa de spălăre de bani, cea ce a determinat reducerea pedepsei de la 6 ani și 4 luni de închisoare la 5 ani și 10 luni. Omul de afaceri Ioan Bene, care în acest demers a avut avocat din oficiu, a fost achitat în cazul infracțiunii de spălare de bani, ceea a astras reducerea pedepsei cu închisoarea de la 3 ani și 8 luni la 3 ani și 2 luni. Precizăm că și fostul consilier județean Ioan Petran a uzat de calea extraordinară de atac a recursului în casație însă Înalta Curte de Casație și Justiție a respins solicitarea acestuia. „Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Petran Ioan împotriva deciziei penale nr. 170/A din 31 ianuarie 2018 a Curţii de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori, pronunţată în dosarul nr. 3627/117/2014”, se arată în hotărâre.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie