Raed Arafat: Purtați măști! Dacă nu găsiți, puteți improviza!

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, îndeamnă cetățenii să poarte măști de protecție, în spațiul public, acestea putând fi confecționate de oricine, acasă.

„Nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejați și să protejați pe alții…, puteți improviza! Totodată, dacă faceți acest lucru și vă confecționați o mască acasă, nu uitați să o spălați zilnic, când vă întoarceți acasă, și să o călcați” – a scris Arafat pe pagina sa de Facebook.

El a reamintit că, la începutul pandemiei, „ideea generală pe plan mondial a fost că purtarea măștii de persoanele din stradă nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome”. ”Unul din considerente a fost și lipsa majoră a măștilor și necesitatea, în primul rând, de a le asigura personalului medical. Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului, inclusiv de la persoane infectate, dar asimptomatice, mai multe autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii, sau a oricărei alte forme de material de protecție pentru nas și gură, oriunde mergem în spațiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alții. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID-19 în comunitate. Este cunoscut faptul că nu prea găsim măști simple în piață și faptul că, în cazul în care găsim, prețurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative, ce pot fi realizate acasă de oricine, ca să le poarte când iese din casă” – a scris Arafat.

În opinia sa, chiar dacă va dura până ne vom obișnui cu această practică, „ar fi bine să începem să o aplicăm cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi și cât de haios sau ciudat am arăta”.

„Măsurile luate până acum de autoritățile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măștii sau a oricărui material care poate împiedica că particulele care se răspândesc când vorbim, tușim sau strănutăm, să ajungă la alții sau la noi și să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se luptă cu acest virus și în sprijinul nostru, al tuturor, pentru a ne proteja și a proteja pe alții. Nu uitați că numai împreună putem învinge acest virus!” – a mai scris Arafat.

M. T.

Articole din aceeasi categorie